Kurz je určen pro všeobecné sestry, asistenty ochrany veřejného zdraví, nutriční terapeuty, zdravotně sociální pracovníky, vedoucí pracovníky stravovacích provozů, kuchařky a kuchaře. Pro všechny, kterým není lhostejná úroveň a kvalita stravování v ústavech sociální péče, v nemocnicích, v domovech seniorů a v dalších zařízeních podobného typu.
Odborné kurzy ústavního stravování, které pořádá společnost Jídelny.cz, budou letos na jaře zcela zaměřeny na výživu vašich klientů. Poradíme Vám, jak sestavit jídelní lístek tak, aby byl v souladu se všemi požadavky, které na něho odborníci kladou.
Znáte dobře specifika výživy některých skupin strávníků? Ať jsou to děti, senioři nebo lidé s intolerancí na laktózu? Jsme si jisti, že pro ně také vaříte a že i jim chcete podávat pokrmy respektující jejich fyziologické potřeby. Jistě však máte i strávníky, kteří nedokážou přijmout dostatečné množství stravy. Dozvíte se o umělé enterální výživě, která může kvalitu života těmto lidem podstatně zvýšit.
Lektory kurzu jsou Mgr. Sylva Štajnochrová, Mgr. Jana Petrová, Mgr. Pavla Vašková z Ústavu preventivního lékařství, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity.
Kurzy jsou zařazeny do kreditního systému České asociace sester. Za účast na kurzu obdržíte 4 kredity. (ČAS/KK/637/2011)
Program:
08:15 – 08:45 Prezence
08:45 – 09:00 Zahájení kurzu
09:00 – 09:15 Informačně propagační vystoupení
09:15 – 10:15 Speciální výživová opatření při intoleranci na laktózu
10:15 – 10:30 Informačně propagační vystoupení
10:30 – 11:30 Umělá výživa enterální a jak ji vhodně zařadit do jídelníčku
11:30 – 12:00 Přestávka
12:00 – 13:00 Jak postupovat při sestavení jídelního lístku v zařízeních s celodenním provozem
13:00 – 13:10 Informačně propagační vystoupení
13:10 – 14:10 Výživová specifika jídelníčku dětí a seniorů
Kde a kdy se s námi můžete setkat:
02.05.2011 Liberec Dům kultury, Soukenné nám. 613 03.05.2011 Ústí nad Labem Dům techniky, Veleslavínova 14 04.05.2011 Praha Hotel Michael, Pod Lysinami 474/1 05.05.2011 Jihlava DKO, Tolstého 2 Akce ZRUŠENA! 10.05.2011 Karlovy Vary ZŠ a ZUŠ, Šmeralova 336/15 11.05.2011 Plzeň SPŠ dopravní, Karlovarská 99 12.05.2011 České Budějovice KD Vltava, Fr. Ondříčka 46 16.05.2011 Hradec Králové Kulturní středisko Médium 17.05.2011 Pardubice ABC Klub, Štolbova 2665 23.05.2011 Ostrava Kulturní zařízení Ostrava-Jih 24.05.2011 Olomouc U-klub, Šmeralova 12 25.05.2011 Zlín SZdŠ, Příluky 372 26.05.2011 Brno Evropská základní škola
Praha 4 Akce ZRUŠENA!
Akce ZRUŠENA!
Jana Masaryka 605
Akce ZRUŠENA!
Dr. Martínka 1439/4
Čejkovická 10
Na co se můžete těšit:
Speciální výživová opatření při intoleranci na laktózu
Setkáváte se u vašich strávníků s intolerancí na laktózu? Zajímá Vás, jak rozeznat její příznaky? Laktózová intolerance neboli nesnášenlivost mléčného cukru (laktózy), je metabolická porucha, kterou trpí více jak 70 % světové populace. Může být příčinou některých chorob, ale její příznaky nemusí být na první pohled patrné. Příspěvek Vám poskytne informace o tom, jak se tato porucha projevuje, které skupiny populace postihuje nejčastěji, jaká vyžaduje speciální výživová opatření a jak tato opatření uplatnit v jídelním lístku.
Umělá výživa enterální a jak ji vhodně zařadit do jídelníčku
Pokud člověk není schopen přijímat dostatečné množství stravy pro zajištění fungování organismu, je vhodné zvážit podání umělé výživy. Umělá výživa poskytuje dostatečnou dodávku živin, případně může některé chybějící živiny vhodně doplnit. Cílem přednášky je seznámit Vás s jednotlivými typy umělé výživy a blíže Vás informovat o výživě enterální, o její nabídce na našem trhu, o možnostech podání a zařazení enterální výživy do stravy tak, aby ji klient lépe přijal a toleroval.
Jak postupovat při sestavení jídelního lístku v zařízeních s celodenním provozem
Přednáška nabízí možnosti, jak lze postupovat při sestavování jídelního lístku ve stravovacích zařízeních s celodenním provozem. Ukážeme Vám, jak sestavit jídelní lístek tak, aby byl v souladu s potravinovou pyramidou, tedy aby dodržoval zásady správné výživy, pestrost pokrmů, nabídku vhodných potravin a vhodné technologické úpravy.
Výživová specifika jídelníčku dětí a seniorů
Nutriční potřeby dětí a seniorů se značně liší od potřeb osob v produktivním věku. Zajímá Vás, jak tyto požadavky uplatnit v jídelníčku? Chcete mít jistotu, že ve stravování respektujete specifické požadavky dětí, dospělých nebo seniorů?
Na tyto otázky Vám odpoví přednáška, která Vás seznámí s rozdílnými požadavky na výživu člověka v závislosti na tom, v jakém vývojovém období svého života se právě nachází. Cílem přednášky je informovat Vás o konkrétních výživových požadavcích dětí a seniorů a jejich začlenění do jídelníčku Vašeho stravovací zařízení.
Podrobnosti – rezervace:
- Na kurz je nutno se přihlásit elektronickou formou.
- Vstupné na kurz činí: 600,- Kč. Ve výjimečných případech lze uhradit vstupné hotově u prezence. Při platbě v hotovosti se vstupné zvyšuje o 100,- Kč vč. DPH!
- Vstupné je splatné nejpozději 10 dní před datem konání kurzu převodem na účet. Příkaz k úhradě získáte vyplněním přihlášky na www.jidelny.cz. Věnujte, prosím, vyplnění přihlášky mimořádnou pozornost, na jejím základě bude vystaven daňový doklad o platbě, který obdržíte u prezence. Platbu poukažte na účet u Raiffeisenbank a.s. 916995001/5500, variabilní symbol číslo přihlášky. Prosíme o doplnění jména účastníka do platebního příkazu (kolonka informace pro příjemce). Oznámení o platbě přineste, prosím, s sebou.
- Bezplatné storno přihlášky přijímáme nejpozději 7 pracovních dnů před zahájením kurzu. Po tomto termínu hradí účastník stornovací poplatek ve výši 100,- Kč. Přihlášku lze zrušit pouze elektronickou poštou (e-mail: info@jidelny.cz). Při neúčasti přihlašovaného nebo jeho náhradníka poplatek nevracíme.
- Případné změny programu budou uveřejněny na portálu Jídelny.cz. Přihlášku nepotvrzujeme, informovat Vás budeme v případě změn.
- V případě dotazů volejte 377 457 329 od 8:00 do 11:30 hod.
Na setkání s Vámi se těší Jídelny.cz, s.r.o.
Diskuze
Autor: Iva Kubíčková
poděkování
Chtěla bych jen touto cestou poděkovat paní mgr.Sylvě za moc zajímavou přednášku, která se uskutečnila v H.K. na téma ústavní stravování.Shodli jsme se, že výklad byl velmi zajímavý srozumitelný a příjemný právě v podaní paní /slečny/Sylvy.Děkujeme DD Mlázovice