Přeskočit na obsah

Odborný kurz ústavního stravování 2012

Pečujete o seniory, nemocné, přestárlé, zdravotně postižené ? Pak právě pro Vás je určen odborný kurz zaměřený na dietní systém a diety v domovech pro seniory a ústavech sociální péče. Akce je zařazena do kreditního systému České asociace sester.

Autor: Redakce portálu

Dietní systém a diety v domovech pro seniory a ústavech sociální péče

Poskytovatel pobytových forem sociálních služeb má povinnost zajistit uživatelům služby celodenní stravu odpovídající věku, zásadám racionální výživy a potřebám dietního stravování (zákon č. 108/2006 Sb., vyhl. 340/2007 Sb., § 29 1 e). Zajištění péče vyžadující dietní úpravu stravy nelze deklarovat bez dietního systému. Poskytovatel těchto služeb proto musí vypracovat dietní systém sestavený podle potřeb klientely daného zařízení.
Zveme vás na odborný kurz, ve kterém se dozvíte, jak naplnit tyto požadavky. Seminář je určen pro všeobecné sestry, asistenty ochrany veřejného zdraví, nutriční terapeuty, zdravotně sociální pracovníky, vedoucí pracovníky stravovacích provozů, kuchařky a kuchaře.

Kurzy jsou zařazeny do kreditního systému České asociace sester

Počet kreditů za účast na kurzu: 4      ČAS/KK/664/2012



Program

08:15 – 08:45   Prezence
08:45 – 09:00   Zahájení kurzu
09:00 – 09:15   Informačně propagační vystoupení
09:15 – 10:15   Odborné sdělení – I. část (Dietní systém)
10:15 – 10:25   Kreativita v našich jídelnách = základ úspěchu!
10:25 – 11:25   Odborné sdělení – II. část (Dieta)
11:25 – 12:00   Přestávka
12:00 – 14:00   Odborné sdělení – III. + IV. část (Dieta, Konzumace stravy)

Změna programu vyhrazena
Vstup na základě elektronické rezervace na: www.jidelny.cz

Dietní systém

Je dokument specifický pro každé zařízení poskytující léčebnou výživu formou diet. Dietní systém určuje způsob značení diet, nutriční složení i postupy pro přípravu stravy. Diety musí být sestaveny tak, aby jejich nutriční parametry byly adekvátní potřebám klientů a současně splňovaly požadavek prevence vzniku nutričních deficitů či malnutrice. Je proto třeba odlišit dietní systém pro zařízení akutní péče (zdravotnická zařízení) a pro zařízení dlouhodobé péče (pobytová zařízení sociální péče).
Změna dietního systému je obvyklá i při změně spektra poskytovaných výkonů či služeb.
Seminář vám přinese informace o tom, jak správně sestavit dietní systém pro vaše konkrétní zařízení. 

Dieta

Je soubor výživových opatření, jejichž uplatnění zlepší kompenzaci onemocnění, zmírní nebo odstraní obtíže klienta (například vyloučením zatěžujících potravin či jejich součástí). Diety a jejich charakteristiky v DpS a ÚSP vyplývají ze smyslu zařízení tj. bránit zhoršení stavu, stabilizovat stav, neterorizovat/nestresovat a respektovat plán péče. Na základě praktických příkladů se dozvíte, jaké typy diet jsou vhodné pro vaše klienty.

Konzumace stravy

Je důležitým kritériem stravování klienta a je tedy nutno ji průběžně sledovat. Pokud klient stravu nedojídá, je třeba zjistit příčinu a předat klienta do péče nutričního terapeuta, který je kompetentní k dalšímu řešení např. k úpravě diety, změně formy stravy apod. Proč vaši klienti stravu nedojídají a jak lze tyto situace řešit? Odpovědi vám dáme na konkrétních příkladech z praxe. Dále se dozvíte, kdo, jak a o čem má klienty informovat v souvislosti s jejich stravováním.

Lektoři:

PhDr. Dagmar Kovářů, RNT., vedoucí oboru Diplomovaný nutriční terapeut a oboru nutriční asistent, SZŠ a VOŠZ Ostrava; odborný metodik projektu Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory

Marie Lišková, DiS., RNT., nutriční terapeutka, Oddělení klinické výživy – Thomayerova nemocnice, Praha 4; odborný metodik projektu Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory

Tamara Starnovská, RNT., předsedkyně Sekce Výživy a nutriční péče ČAS;
Autor, odborný garant a vedoucí odborný metodik projektu Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory

Kde a kdy se s námi můžete setkat  

Datum

Město

Adresa konání

Mapa

14.05.2012Ostrava-HrabůvkaKulturní zařízení Ostrava-Jih , Dr. Martínka 1439/4mapa
15.05.2012OlomoucU-klub, Šmeralova 12mapa
16.05.2012Zlín, PřílukyStřední zdravotnická škola, Broučkova 372mapa
17.05.2012BrnoEvropská základní škola, Čejkovická 10mapa
21.05.2012České BudějoviceIntegrovaná střední škola stavební, Nerudova 59mapa
22.05.2012Praha 4Hotel Michael, Pod Lysinami 474/1mapa
23.05.2012Hradec KrálovéKulturní středisko Médium, Jana Masaryka 605mapa
30.05.2012Ústí nad LabemDům techniky, Veleslavínova 14mapa
31.05.2012PlzeňStřední průmyslová škola dopravní, Karlovarská 99mapa

Podrobnosti – rezervace:

1. Na kurz je nutno se přihlásit elektronickou formou na http://www.jidelny.cz.
2. Vstupné na kurz činí: 650,- Kč. Ve výjimečných případech lze uhradit vstupné hotově u prezence. Při platbě v hotovosti se vstupné zvyšuje o 100,- Kč vč. DPH!
3. Přihlášku a platbu odešlete tak, abychom je obdrželi nejpozději 7 dní před akcí. Vstupné uhraďte převodem na účet u Raiffeisenbank a.s. 916995001/5500, variabilní symbol číslo přihlášky. Předpis k platbě získáte vyplněním přihlášky na www.jidelny.cz. Věnujte, prosím, vyplnění přihlášky mimořádnou pozornost, na jejím základě bude vystaven daňový doklad o platbě, který obdržíte u prezence. Prosíme o doplnění jména účastníka do platebního příkazu (kolonka Informace pro příjemce). Oznámení o platbě přineste, prosím, s sebou.
4. Bezplatné storno přihlášky přijímáme nejpozději 5 pracovních dnů před zahájením kurzu. Po tomto termínu hradí účastník stornovací poplatek ve výši 100,- Kč/osobu. Přihlášku lze zrušit pouze elektronickou poštou (e-mail: info@jidelny.cz). Při neúčasti přihlašovaného nebo jeho náhradníka poplatek nevracíme.
5. Případné změny programu budou uveřejněny na portálu Jídelny.cz.
6. V případě dotazů volejte 377 457 329 od 8:00 do 11:30 hod.

Autor: Redakce portálu

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se