metodička školních jídelen
Kulinářské soutěže jsou u nás i ve světě oblíbeným prostředkem, jak ukázat, co je v kulinářském světě nejlepší. A proč neukázat, že nejlepší kuchaři jsou i ve školních jídelnách, domovech pro seniory nebo mezi kuchařskými seniory.
O titul nejlepšího školního oběda soutěžily jídelny prakticky deset let, a tradice pokračuje v jiné soutěži o nejlepšího kuchaře. Stále je totiž nutné připomínat veřejnosti, že se ve školních jídelnách vaří velmi dobře. A aby to bylo hmatatelné, je třeba to předvést opravdově, na živo a před komisí, která umí vybrat nejlepšího kuchaře.
První odlišností nové soutěže je, že ji pořádá Asociace kuchařů a cukrářů. To určuje také zaměření soutěžení především na kulinářské dovednosti kuchařů. Neznamená to ovšem, že by se přehlížely i další důležité nezbytnosti přípravy stravy ve školní jídelně. Součástí týmu hodnocení soutěže byli i nutriční terapeutky, hygienici a odborníci na školní stravování.
Soutěž byla rozložena do dvou kategorií – mateřské a základní školy. Pro mateřské školy organizátoři vymysleli náročný úkol připravit tři pomazánky. Základní školy pak měly připravit hlavní pokrm bez polévky.
Soutěž byla dvoukolová, V září měly jídelny možnost sestavit soutěžní menu a přihlásit se do soutěže. Učinilo tak 18 základních škol a 12 mateřských. Není to mnoho, ale je to soutěž nová, a každý začátek je těžký.
Z každé kategorie pak bylo vybráno 10 jídelen, které se měly utkat v listopadu v Makro Akademii. Mělo, ale tak jak je život plný překvapení, došlo na poslední chvíli k odstoupení jednoho družstva z každé kategorie. Operativně tak byla zařazena do finále družstva, která byla na další příčce pořadí korespondenční soutěže.
A s jakými pokrmy se jídelny chtěly pochlubit?
Kategorie ZŠ:
ZŠ Český Brod I. – kapří špíz s teplým kuskusovým salátem, avokádový dip
ZŠ Valašské Klobouky – telecí kapsa nadívaná, bramborovo-brokolicové pyré, grilovaná polenta, mrkev v máslové emulzi
Centrální školní jídelna Třebíč – drůbeží závitek se špenátem, karotková rýže, salát z trhaných listů
4. ZŠ Plzeň, Kralovická – špagety s čerstvým nilským okounem, pečenými cherry rajčátky a čerstvými bylinkami
ZŠ Svitavy, Felberova – kuličky z králičího masa s pohankou, rajská omáčka, bramborové pyré s bílou quinoou, polníčkový salát
ZŠ Český Brod II. – plněná papriková lodička, šťouchané brambory s dýňovými semínky, dip z červené řepy
F-Gastro catering zařízení školního stravování s.r.o. – tmavá treska na zelenině, tarhoňa
ZŠ Plasy okres Plzeň-sever – krůtí plátek v semínkové krustě, bramborová kaše, obloha římský salát
Centrální školní jídelna Lovosice – kuskus s krůtím masem a zeleninou, salát s luštěninovým dresinkem
Školní jídelna Králíky, Moravská – bulgureto s krůtím masem a zeleninou, sýr
Kategorie MŠ:
51. mateřská škola Plzeň, Částkova – pomazánka cizrnová s kaštany a medem, pomazánka z pečeného tuřínu, vajec a dýňového semínka, pomazánka z kapra a ovčího tvarohu s rozmarýnem
22. mateřská škola Plzeň, Zikmunda Wintra – pomazánka z domácího marcipánu s pečenou hruštičkou, pomazánka z bobu obecného, pšeničných klíčků a čerstvého fenyklu, pomazánka s kozím sýrem a mateřídouškou
MŠ, Valdice – jablečný toast, ovoce, slunečnicový chléb, pomazánka z červené řepy, jablko, chléb, tvarohová pomazánka s listovým špenátem a ředkvičkou, rajče
MŠ Brno p.o. – jogurt s jablečno-hruškovým crumble, avokádový krém, pohanková pomazánka ala škvarková
ZŠ a MŠ Petrohrad – jablečné vafle s ovesnou moukou zdobené šlehaným tvarohem, pomazánka s aljašské tresky, brokolicová pomazánka s domácí lučinou
ZŠ a MŠ Svratouch – dýňová pomazánka, pomazánka z pohanky, pomazánka z červené řepy
23.MŠ, Topolová, Plzeň – jogurt s mangem a chia semínky, tmavý toustový chléb, pomazánka z batátů, strouhaného sýra a ovesných vloček, zeleninová obloha, plzeňská bageta, pomazánka tvarohová se sýrem Cottage a brusinkami, zeleninová obloha
MŠ Nové Město na Moravě – šlehaný tvaroh s chia semínky s dýňovým přelivem, ovesná sušenka, pomazánka z grilovaných paprik a lučiny, cereální bageta, pomazánka tuňáková s avokádem, slunečnicový chléb
MŠ Luže, okr. Chrudim – ovesno-jahelná kaše s medem a ovocem, krtečkova pomazánka z tvarohu a zeleniny, ochucená pomerančem, cizrnová pomazánka
MŠ Přeštice – ovesná kaše s ovocem, slunečnicový chléb, pomazánka z červené řepy, knuspi, pomazánka z brokolice
Průběh soutěže
Soutěžní týmy, které se v letošním roce zúčastnily, byly dvoučlenné. Sešly se v Praze v předvečer finále na pracovní večeři, kde se vylosovalo pořadí soutěžního dne a soutěžící získali instrukce pro následující den.
V sobotu 10. listopadu se týmy sešly v Makro akademii a začalo se soutěžit. Týmy nastupovaly do kuchyně v 15 minutových intervalech a tak za chvilku bylo v kuchyni pěkně rušno. Naštěstí je kuchyně Makro akademie velmi dobře disponovaná, takže se tam všichni vešli a mohli připravovat soutěžní menu. Vše běželo jako po drátkách a po dvou hodinách od nástupu prvního týmu se již předkládaly první pomazánky porotě k ochutnávce.
Porota byla 12 členná, sestavená z kuchařů, odborníků na potraviny, nutričního terapeuta a dětí. Tváří soutěže a členkou poroty byla herečka Markéta Hrubešová. Známá herečka se netají sympatiemi ke školním jídelnám i při letošním klání to dávala najevo velmi milým a vstřícným chováním k soutěžícím.
Ochutnávalo a hodnotilo se celý den, přesnídávky vystřídalo polední menu. V tom se soutěž lišila od podobných v minulých letech, neboť tentokrát soutěžilo 20 soutěžních týmů s celkem 40 pokrmy. To už je slušná porce pro ochutnávání porotou. Přesto se s tím porota vyrovnala a vybrala tyto vítěze:
Kategorie ZŠ
1. místo – Centrální školní jídelna Třebíč
2. místo – ZŠ Valašské Klobouky
3. místo – 4. ZŠ Plzeň
Kategorie MŠ
1. místo – 23. MŠ Plzeň
2. místo – MŠ Petrohrad
3. místo – MŠ Nové Město na Moravě
Závěrem chceme poděkovat všem soutěžícím za odvahu přihlásit se do soutěže a ukázat, co dobrého dětem vaří. Práce ve školních jídelnách je náročná a svým způsobem může být i stereotypní. Ale když personál kuchyně proti tomu bojuje vymýšlením nových receptů a experimentováním s novými pokrmy, práci pro děti si tím neobyčejně zpestří.
Je dobře, že existují akce, které tuto kreativitu a dobrou práci umí ukázat veřejnosti. Umí tak nahlas říci, že všechny ty povídačky o UHO, blafech a traumatech ze školní jídelny jsou dávnou minulostí. Tedy pokud vůbec někdy něco podobného existovalo.
Díky všem, kdo se každodenně stará o dobré jídlo ve školních jídelnách a dvojitá pochvala těm, kdo se nebojí to ukázat.
Mgr. Alena Strosserová – metodička školních jídelen
metodička školních jídelen
Diskuze