Přeskočit na obsah

Ohlédnutí za srpnovými workshopy pro kuchaře a super recept na závěr

Autor: Redakce Jídelny.cz
Ohlédnutí za srpnovými workshopy pro kuchaře a super recept na závěr

V srpnu proběhly v Praze, Brně a Plzni workshopy pro kuchaře hromadného stravování, zejména školních jídelen, pořádané ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů. Účastníci měli příležitost vařit po boku profesionálních šéfkuchařů, získat nové dovednosti a inspiraci pro svou každodenní praxi.

Když jsou mistři vašimi spojenci

Na každém workshopu se sešlo vždy 12 účastníků z různých koutů České republiky, ať už z kuchyní mateřských, základních nebo středních škol a nebo třeba z domovů pro seniory. Během intenzivních pěti hodin měli jedinečnou příležitost pracovat ve dvojicích pod vedením zkušených šéfkuchařů z Asociace kuchařů a cukrářů, kteří je nejen vedli, ale také s nimi vařili přímo v cvičné kuchyni. Tímto způsobem mohli účastníci nahlédnout do praxe profesionálů a osvojit si nové techniky a nápady, které jim pomohou obohatit jídelníčky v jejich zařízení. Hlavním cílem těchto workshopů bylo nabídnout účastníkům nové recepty, techniky a triky, které mohou bez potíží začít hned využívat.

Vyzkoušet si můžete opravdu cokoliv

Program workshopu byl velmi pestrý a zahrnoval několik klíčových oblastí, které jsou pro každodenní vaření v jídelnách stěžejní. Účastníci se věnovali přípravě polévek, úpravám masa, kreativním bezmasým pokrmům i moderním salátům. Každá z těchto sekcí byla vedena šéfkuchaři, kteří nejen předvedli své zkušenosti, ale také ochotně sdíleli tipy a triky, jak udělat hromadné stravování atraktivnější a zároveň nutričně vyvážené. Zvláštní důraz byl kladen na sezónní suroviny a efektivní využití dostupných zdrojů, což je pro zařízení hromadného stravování často klíčové.

WOW efekt při servírování na talíř zaručen!

Důležitou součástí workshopů byla také vizuální prezentace jídel, která může výrazně ovlivnit zájem strávníků o pokrm. Toto téma rezonovalo především mezi účastníky, kteří pracují v mateřských a základních školách, kde děti často odmítají jídla pouze kvůli jejich vzhledu. Šéfkuchaři zde ukázali, jak lze i jednoduchá jídla připravit tak, aby nejen dobře chutnala, ale i dobře vypadala, což může být klíčové při zvyšování zájmu o zdravější pokrmy.

Když se podaří, co podařit se má…

Podle zpětné vazby účastníků vládla na workshopech pohodová a přátelská atmosféra, ve které se každý cítil motivovaný a zapojený. „Bylo to inspirativní a velmi poučné. Nadchl nás nejen výběr jídel, ale i přístup profesionálů, kteří nám trpělivě vysvětlovali každý krok,“ uvedl jeden z účastníků. Všichni odjížděli s novými nápady a chutí aplikovat získané poznatky do své každodenní praxe.

Každý účastník si kromě receptového sešitu, podle kterého se během workshopu vařilo, odnesl také certifikát o absolvování kurzu, který je důkazem jejich nově nabytých dovedností a zkušeností. Workshopy, které jsou určeny pro kuchaře hromadného stravování, nejen zvyšují kvalitu stravování v jídelnách, ale také podporují profesionální hrdost na práci kuchařů a posilují jejich kreativní přístup k vaření.

Co nás ale nejvíce těší je, že přes všechny starosti a těžkosti vaší nelehké práce, byla na všech 3 workshopech skvělá atmosféra, která se odrážela v přístupu každého jednoho účastníka. Smích a dobrá nálada nás vždy dovedla nakopnout k super výkonům a to přejeme všem! Ať se dovedete se svým týmem u práce i od srdce zasmát.

Recept, který musíte vyzkoušet!

Abychom i Vám, čtenářům, mohli přiblížit, s jakými recepturami se v tomto praktickém kurzu účastníci seznámili, připravili jsme Vám na závěr tohoto článku jeden výtečný návod na sladké loupáky, do kterých se můžete pustit hned teď.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Zdeňka Rohlíkoví

    Dobrý den, sladký loupák? Tak to je asi přesně to, co každá z nás budeme v jídelně tvořit. Při stavu personálu v jídelnách mají kuchařky pro MŠ péct domácí loupák? Jinak nevím, kam bych ho ve škole zařadila a nehledě k připravované novele spotřebního koše, kdy již nyní víme, že cukr se buse držet na nule. Myslím, že v současné době bych raději uvítala iniciativu, která by lobovala za zdraví rozum ve školním stravování. Přeji všem hezké dny