Když řekneme gastronomie, každý si představí nazdobené talíře plné dobrého jídla. Ale někomu se vybaví třeba kuchyňský provoz či výrobní zařízení. Jako každý obor má i gastronomie svou všední každodenní tvář, svou historii, své fantastické vize, které se možná v budoucnu uskuteční, své zajímavosti a kuriozity. A z této oblasti pochází výstava gastronomických kuriozit Jaroslava Vašáka, za níž bychom se chtěli krátce ohlédnout.
Výstava se konala ve dnech 5.-29. září 2002 v Okresním muzeu Praha – východ v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi. Úvodní vernisáž s hudebním vystoupením proběhla 5. září 2002 za bohaté účasti veřejnosti a za přítomnosti zástupců místního tisku a televize.Sběratel Jaroslav Vašák působí jako šéfkuchař a mistr odborné přípravy učňů. S učňovským dorostem, který vychovává, se zúčastnil mnoha výstav a soutěží. Ve volných chvílích se věnuje sbírání gastronomických kuriozit, je autorem mnoha článků a knih s gastronomickou tématikou. Některé z nich jste možná četli i Vy. Na výstavě představoval exponáty ze své bohaté sbírky.
Hlavní část výstavy tvořily jídelní lístky z celého světa. Mezi nejzajímavější exponáty patřily některé jídelníčky z pražského Hradu z dob prezidenta Masaryka i ze současnosti. Výstava byla doprovázena prodejem autorových knih a kalendářů s gastronomickou tématikou.Sběratele jsme se zeptali, jak se dostal ke své zálibě. „Vše začalo před mnoha lety po mém návratu z vojny. Doma se nashromáždilo tolik zajímavých novin a časopisů a mně bylo líto je vyhodit. A tak jsem postupně zajímavosti z nich vystřihoval, třídil a zakládal. V roce 1970 jsem začal o těchto věcech psát do novin a časopisů. Knihu jsem tehdy z nich sestavit nemohl, to bylo jen pro pár vyvolených. A po roce 1989 posloužily tyto zajímavosti jako základ mých knih.“ uvádí pan Vašák.
Diskuze