Hradec Králové se 24. března 2014 stal poněkud netradičně úvodním městem cyklu krajských konferencí. Stejně netradiční bylo i nepříjemné a deštivé počasí, jež zde přivítalo všechny zástupce těch školních jídelen, které se chtěly zúčastnit krajské konference. Bylo jich okolo 70, z toho téměř desetina mužů. Pak vyvracejme názor, že školní jídelny jsou doménou žen…
V Hradci Králové organizátoři zaznamenali poměrně velký zájem o ranní školení tvorby jídelníčků. V dalších městech úvodního týdne konferencí, v Jihlavě a Pardubicích, byl zájem již tradičně menší, ovšem o to příjemnější při nich zase bylo počasí.
Jídelny chodí na čas
Organizační tým portálu Jídelny.cz, který v místě konání konferencí působí od časného rána, si všiml, že oproti předchozím letům většina účastnic i účastníků přišla přesně a na čas. Neměli pak ani čas ochutnat tuňákovou a mrkvovou pomazánku, které na jednohubkách nabízeli hned po ránu vystavovatelé. Že by pracovní povinnosti?
Jak vytvořit dobrý jídelníček
Program jarních konferencí 2014 se soustřeďuje na tvorbu jídelníčků, na spotřební koš a další problémy přípravy jídel z pohledu profesionálního šéfkuchaře. Přednášky i diskuse vede Jan Heřmánek, který v programu nabízí nové poznatky z gastronomie a řízení provozů, a ty se snaží aplikovat pro školní stravování.
Zájem účastníků se celkem rovnoměrně rozprostřel mezi všechna témata konferencí, žádné výrazně nepřevažovalo, ani nezanikalo, téma tvorby jídelníčků ale přece jen mírně čnělo nad ostatními. Řada účastníků ranních školení hodnotila vzorové připravené jídelníčky kladně a potěšilo je, že dostali tištěné materiály, z kterých mohou čerpat. Jenže na každém jídelníčku se dá najít nedostatek a je pak na každé vedoucí, jak se s možnostmi jak vylepšit jídelníček vypořádá, že ano?
Diskuse o spotřebním koši
Největší debata vznikala k tématu spotřební koš, ostatně i loňské jarní konference to názorně dokumentovaly. Názory, jak plnit výživová doporučení skutečně a nejen na papíře, se střetávaly. Někdo tvrdí, že to prostě nejde, některé jídelny jsou zastánci netradičních jídel, do nichž se požadované potraviny prostě schovají. Řadě jídelen házejí pod nohy klacky učitelé, kteří se o děti v době oběda nestarají, málo je motivují a ne zrovna pochvalně se vyjadřují o připravených jídlech. Není ale někdy zakopaný pes v komunikaci personálu jídelny s učiteli?
Manažerské dovednosti
Bouřlivě se diskutovalo o manažerských dovednostech, někde diskuse přerůstala až do ohnivého boje – v tom vynikla zejména hradecká konference. Mnoho vedoucích projevuje jistou pokoru, pokud se týká gastronomických dovedností, vědí o tom, že jídelníčky nesestaví vždy dokonale. Tytéž vedoucí jsou však jen málo ochotny připustit, že i na zvládnutí manažerských dovedností by mohly zapracovat. V diskusích naprosto jasně převažoval názor, že za vše mohou ředitelé. Ale je tomu skutečně tak?
Efektivní řízení
Poslední roky hospodářských obtíží přiměly řadu podniků přemýšlet o efektivnosti řízení pracovních kolektivů. Přednášky i diskuse jarních krajských konferencí směřují k témuž, ale v prostředí školních jídelen. Ukazuje se, že uskutečnit mezi personálem jídelny některá nepopulární opatření, propustit špatného pracovníka, je problém. Některé vedoucí budou raději za něho jeho práci vykonávat samy a na úkor své práce nebo svého klidu jsou ochotny řešit problémy ostatních – a jak uvedl Jan Heřmánek, to je problém!
Velmi specifická konference v Jihlavě
Několik zvláštností měla jihlavská konference. Po několika propršených dnech zde konečně vysvitlo slunce. Její průběh byl poznamenán velkou havárií na dálnici, kvůli které se někteří účastníci i vystavovatelé na konferenci nedostali, nebo přijeli s velkým zpožděním. Organizátoři v tomto městě také zaznamenali mimořádný zájem o učebnici výživy, kterou je a bude na jarních krajských konferencích možno zakoupit. Paní vedoucí z Jihlavy a okolí: je vidět, že jste zvídavé a hladové po vzdělávání. Váš zájem o novou učebnici nás těší!
Doprovodný program
Firmy vystavující na konferencích letos nabízejí dost ochutnávek teplých pokrmů, např. kuřecí steak, čínu, hovězí vývar a houbovou omáčku s kuskusem, bramborová písmenka na sladko, salát s roastbeefem. Doprovodného programu se účastní i tři firmy s nápoji. Vybrali byste si?

Dietní stravování
Počet jídelen, které dnes připravují dietní jídla, aniž by pro tuto činnost platila jakákoli legislativní pravidla, vzrůstá. Proto byl poslední blok konferencí věnován právě tomuto tématu. Současný stav mnoho jídelen tíží, jejich vedoucí mají snahu pomoci, ale bojí se, aby strávníkům neublížily. Vědí o rizicích, ale současně podléhají tlaku ředitelů. Ze školení vyplynulo, že v současné situaci nemůže rodič žádným dokumentem zbavit jídelnu odpovědnosti za případ, kdy připravené dietní jídlo způsobí strávníkovi zdravotní problémy. A názory a problémy z praxe, které byly prezentované v diskusi, jasně ukázaly, že je nejvyšší čas toto legislativní vakuum zaplnit. To ale nezávisí jen na školních jídelnách!
Názor, který nás zaujal
Přibývá účastnic, které tvrdí, že na krajské konference by měli chodit ředitelé, učitelé, rodiče. Mnohdy by ale stačilo, aby sami pracovníci školní jídelny potřebné informace předávali učitelům, ředitelům a rodičům. Co vy na to?
Konference v Plzni
Krásné jarní počasí se příjemně projevilo na výborné náladě obecenstva konference v Plzni, které si program opravdu užívalo. Jan Heřmánek po skončení akce ocenil velmi konstruktivní diskuse ke všem bodům programu – s výjimkou jediného: přednáška o manažerských dovednostech, kde diskuse, podobně jako v jiných městech, hodně ujížděla. Organizátoři v Plzni také zaznamenali velký zájem o publikaci Základy výživy – bude na vás čekat i na dalších konferencích v dalších městech.
Všem účastníkům konferencí a zástupcům firem děkujeme za účast a za jejich obětavost, kterou projevili při překonávání nástrah v podobě ranní námrazy na cestách či komplikací na dálnici u Jihlavy. Takové jevy ale pořadatelé opravdu ovlivnit nedokáží. O to více náš těší, že jste stále s námi!
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Pekařka
Debaty
Tak to je síla! Takový pedagog nemá ve škole co dělat a ředitel už vůbec ne. Zajímalo by mě, jak by se tvářili, kdybyste jim šly do hodiny vykládat, co je to učí za nesmysly a jinak jim zhatili hodinu. To mi fakt hlava nebere. Neříkám, že u nás jsou kantoři vždy nadšení z každého jídla, ale tohle? To už je na stížnost. Přeji pevné nervy a hezký víkend.
Autor: A nebo tak
Konference pro ředitele, učitele
Myslím, že by se konference zaměřené na vzdělávání ředitelů či učitelů v oblasti školního vzdělávání měly zkusit – nebo alespoň zjistit zájem o ně. Asi by ale měly být specificky zaměřené právě na tuto kategorii posluchačů. Ze strany ředitele by mohlo být dobré a zajímavé získávat informace od někoho jiného než zaměstnanců (tím nemyslím lobování cateringových řetězců). Také se v některých případech asi ze strany ředitele komunikuje lépe na téma – „toto musíme mít, jak to máte zabezpečeno“. Kdyby se alespoň částečně podařilo vyrovnat informace na obou stranách, pak by se lépe společně prosazovalo, co je třeba.
Ale netuším, co vše musí ředitelé či učitelé o školním stravování znát. Možná mají na toto téma povinné vzdělávání. A hlavně – jak už tu bylo hodněkrát uvedeno – je to o lidech.
Autor: kovik
krajská konference
Lobuji už léta, aby v Pardubickém kraji, kde se ředitelé pravidelně vzdělávají minimálně 2x ročně
na Seči v krásném hotelu
vystoupil někdo například metodička a přednesl přednášku na téma zdravé stravování a spotřební koš, aby byli alespon´trochu v obraze.
Někdy je jejich nevědomost až zarážející.
Chtějí jíst jenom to co jim chutná ! O děti a zdravou výživu nemají téměř žádný zájem, je to škoda protože naše práce je o to složitější.
Autor: kovik
krajská konference
Lobuji už léta, aby v Pardubickém kraji, kde se ředitelé pravidelně vzdělávají minimálně 2x ročně
na Seči v krásném hotelu
vystoupil někdo například metodička a přednesl přednášku na téma zdravé stravování a spotřební koš, aby byli alespon´trochu v obraze.
Někdy je jejich nevědomost až zarážející.
Chtějí jíst jenom to co jim chutná ! O děti a zdravou výživu nemají téměř žádný zájem, je to škoda protože naše práce je o to složitější.
Autor: tara
ohnivé debaty
Opravdu je zarážející, jak může pedagog srážet snažení jídelen o zdravou výživu. Pořád kritizují, jak jsou děti hrozné, že je nezvládají, ale styl podkopávání kolegů tomu jen napomáhá. Jedni to s dětmi myslí dobře i za cenu toho, že jsou na ně přísní a vyžadují důsledně vše co k výchově patří, ale ti druzí za to, aby je děti měly rády, schodí kolegu s klidným svědomím. Vidím, jak se k sobě učitelé chovají, tak co nějaké jídelny.Dříve se tomu říkala opičí láska, většinou se jim to pěkně vymstilo.
Stránkování