Přeskočit na obsah

Ostravské jídelny soutěžily v přípravě obědů

V Ostravě se uskutečnila městská soutěž školních jídelen v praktické přípravě obědového menu. Přečtěte si, jak soutěž probíhala a co přinesla nejen zúčastněným, ale i celému českému školnímu stravování.

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

„Školní jídelna zdravě a chutně“ – pod tímto heslem se na konci jara 2015 uskutečnila soutěž, kterou vyhlásilo město Ostrava v souvislosti s připomenutím letošního 70. výročí existence školního stravování u nás. O organizaci se postaralo oddělení vzdělanosti odboru sociálních věcí, zdravotnictví a vzdělanosti ostravského magistrátu ve spolupráci se Střední školou společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Soutěž byla určena kuchařům-jednotlivcům, kteří zastupovali školní jídelny nacházející se na území Ostravy.

První soutěžní kolo

Za úkol měli navrhnout a připravit polední tříchodové menu moderní české kuchyně s použitím králičího masa a zařadit ho na jídelníček ve své škole. Do 1. kola, které mělo korespondenční podobu, se pak mohli přihlásit zasláním fotografií pokrmů spolu s recepturami, cenovou kalkulací a jídelním lístkem. Organizátoři obdrželi přihlášky z 25 zařízení školního stravování, z nichž byla odbornou komisí složenou např. ze zástupců města, Krajské hygienické stanice, České školní inspekce a Střední školy společného stravování vybrána pětice finalistů.  Při výběru bylo hodnoceno zejména uplatnění zásad správné výživy, využití a zpracování surovin s ohledem na spotřební koš, nápaditost a originalita a také vzhled a úprava dokumentovaná na fotografiích.

Finálové vaření

Pět vybraných finalistů poměřilo svoje síly v 2. kole v sobotu 16. června 2015 v moderním Gastrocentru Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce, které bylo otevřeno v roce 2014. Tady na kuchaře čekal úkol připravit 4 porce přihlášených pokrmů. Hodnotitelé přitom sledovali, jak soutěžící dodržují technologické postupy, hygienické a bezpečnostní předpisy i čistotu svého pracoviště. Významnými kritérii byly samozřejmě konečný vzhled a chuť pokrmů.

Vyhlášení výsledků

A jak celé klání dopadlo? Cenu za nejchutnější pokrm získal Vladimír Lesa ze základní školy v Sekaninově ulici, který zabodoval s rajskou polévkou s těstovinovou rýží, králičími kroketami s ovesnými vločkami, mrkvičkou s hráškem a bramborami a tvarohovou pěnou s ovocem. Za nejzdravější pokrm byla odměněna Radka Čechová, ZŠ a MŠ Volgogradská, Zábřeh. Jako nejoriginálnější pokrm byl vyhlášen králík na tymiánu doplněný šouletem s cizrnou od Martiny Ráczové z MŠ Matrosovova, Mariánské Hory. Ocenění za nejnápaditější český pokrm získala Eva Adamcová, která pracuje v MŠ Za školou v Zábřehu. Nakonec komise vyhlásila také nejzručnější kuchařku, kterou se stala Slávka Kopasová ze ZŠ a MŠ A. Kučery, Hrabůvka.

Kuchařka ze soutěžních pokrmů

Všichni účastníci soutěže si určitě zaslouží obdiv, že našli dost odvahy se přihlásit a poměřit se s ostatními. Organizátorům patří velký dík, a to nejen za to, že tímto způsobem vyzdvihují užitečnou práci kuchařů ve školních jídelnách, ale také za sestavení a zveřejnění kuchařky z přihlášených receptů. Věřím, že v ní najdou inspiraci kuchařky i v dalších koutech naší republiky.

Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Autor: Zdenka Macháčková
je vedoucí ŠJ ve Všestarech

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Klementýna

    Perfektní – díky za „kuchařku“
    Díky za příspěvek, ale také za kuchařku s recepty. Určitě využiji v naší jídelně.

  • Autor: Radkaa

    Pěkná akce…
    Pěkná akce, pěkný článek. Obdivuji všechny zúčastněné, kteří mají odvahu se takto prezentovat.
    Kuchařka s recepty a fotografiemi je výborný nápad, už vybíráme, co v září uvaříme. Děkujeme.