Přeskočit na obsah

Otevřené dveře i náruč v jídelně na Horní ulici v Brně

Přijměte naše pozvání na Den otevřených dveří, který na konci května proběhl ve školní jídelně na Horní ulici v Brně. Přivítaly nás nejen otevřené dveře, ale i otevřená náruč personálu zdejší jídelny, množství zájemců o návštěvu jídelny a bohatý program.

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Ve čtvrtek 29. 5. 2014 jsem přijala pozvání do školní jídelny v Brně na ulici Horní 16. Stále aktivní ředitelka školní jídelny paní Bc. Marta Mandincová zde uspořádala den otevřených dveří k 20. výročí založení školní jídelny.  Plně se ukázalo, v čem mohou být takové akce přínosem pro všechny zúčastněné.

Už to začalo

Ředitelka školní jídelny téměř s otevřenou náručí přivítala všechny hosty v čele s místostarostou Městské části Brno-střed panem Mgr. Sázavským. Vřele poděkovala za vstřícnost paní ředitelce školy Mgr. Blance Kloudové. Sbor malých zpěváčků příjemně umocnil slavnostní chvíli a kroužek keramiky dodal krásné plaketky. Paní Mandincová shrnula činnost školní jídelny a vyzvedla zásluhy bývalé ředitelky paní Jitky Hemalové. Nechyběl slavnostní přípitek a pozváním ke stolům byla zahájena hlavní část příjemného odpoledne. Vydatně se diskutovalo, ale hlavně ochutnávalo.

Pastva nejen pro oči

Čokoládová fontána a pyramidy s ovocem uchvátily nejen děti, ale i rodiče. Nekončící fronta a upatlané pusinky svědčily o tom, že hořčíku přítomného v čokoládě pozřeli návštěvníci vskutku dostatečně. K tomu spoustu čerstvého lahodného ovoce a dalších dobrot. Zeleninové mísy rozkvetly mistrovským vyřezáváním zeleniny paní Vyoralové. V miskách dominovalo lesní ovoce v barevných kombinacích, neuvěřitelně chutné a zajímavé oživení smetanových dezertů. K ochutnání byly také poklady zdravé výživy, např. pomazánka z červené čočky, jáhlový dezert, pomazánka z pohanky anebo tento recept:

Nutela z cizrny
Cizrna  80g (220g po uvaření), hořká čokoláda 50g, Salko 50g, máslo, cukr moučka.
Cizrnu namočíme do vody den předem a uvaříme do měkka.  Rozmixujeme, přidáme rozpuštěnou čokoládu a Salko. Vyšleháme, zjemníme máslem.

 


Jak uspořádat Den otevřených dveří

Chcete vaši jídelnu také otevřít veřejnosti? V případě jídelny na Horní ulici v Brně byla velkou motivací příležitost oslavy vzniku tohoto zařízení. Nezbytná je chuť zviditelnit školní jídelnu a především spolupráce s vedením školy, tak důležitá i při běžném chodu jídelny. Ředitelka ŠJ oslovila zastupitele městské části a požádala o podporu s realizací včetně finanční podpory. Na zhotovení propagačních materiálů bylo provedeno výběrové řízení. Letáky s uvedením údajů o konání akce a s upoutávkou na menu pro veřejnost paní Marta rozdala do okolních firem, školních zařízení a míst přístupných široké veřejnosti. Bez podpory dodavatelů a jejich sponzorské pomoci by byla realizace velmi obtížná.

Každá ruka i rada dobrá

Při přípravě ochutnávky pomáhaly kamarádky ředitelky Mandincové – paní vedoucí Kacálková ze Žamberka a paní vedoucí Tovtíková z Lanškrouna. Přijely podpořit dobrou věc a vypomoct slovem i skutkem. Rády se přišly podívat i pracovnice, které jsou již v důchodu. Popovídat si a zhodnotit, co je nového v kuchyni. Školní jídelna byla součástí jejich životů. Bývalá ředitelka paní Hemalová zde pracovala 33 roků a ráda se rozpovídala o své práci. Téměř celý život pracovala ve školním stravování a dovede posoudit změny a vývoj, kterým se tato oblast ubírá. Navíc, jak se vyjádřila, tuhle práci miluje a po školní jídelně se jí stýská.

Než přijde jídlo na talíř

Překvapením bylo, co všechno návštěvníky v zázemí kuchyně zajímá o provozu školní jídelny. Jak fungují stroje, kde se co skladuje, kolik se čeho spotřebuje. Paní Mandincová připravila k nahlédnutí receptury jídel, jídelní lístky, vyhlášky a výsledky spotřebního koše za posledních pár měsíců.

Boj: rodiče versus jídelna

Při debatě vyšlo najevo, že stále existuje. Jak je to možné, když jde všem o stejnou věc – o stravování a zdraví dětí?

Podobná setkání jako toto v jídelně na Horní ulici v Brně mohou pomoct zodpovědět mnohé otázky. Mají rodiče šanci vařit doma dle zásad správné výživy jako ve školních jídelnách? Znají, co obnáší provoz školních jídelen a dodržování všech nařízení a zásad bedlivě sledovaných nadřízenými orgány? Anebo připravit denně čerstvou stravu za hodnotu surovin, které dítě platí ve školní jídelně? Docenění vysoké úrovně našeho školního stravování se často nekoná. V mnoha zemích si děti nosí do školy krabičky se stravou na celý den. Je všem jasné, jakou mají naši strávníci a jejich rodiče výhodu?

Přežijí školní jídelny?

V diskuzi zazněla i tato tvrdá otázka. Při ataku různých firem se není možné divit, že obavy jsou. Školní stravování je silně dotované státem a v době, kdy stát šetří, se může stát ledacos. Zdravý rozum by měl ale zvítězit.

Povedla se akce?

Určitě. Přišli se podívat i rodiče, kteří vybírají, do jaké školy přihlásí své dítě. Zúčastnily se také maminky, členky Klubu rodičů, které neváhaly přijet z jiné části města, jen aby získaly co nejvíce informací o školním stravování. Protože jim záleží na tom, co se děje v jejich školní jídelně a neví si rady, jak postupovat dál. Strávníci jsou v jejich škole nespokojeni, kvalita jídel je sporná, nové trendy v nedohlednu. Mají rodiče šanci něco změnit? Jistě že mají. Je potřeba o stravování něco vědět a nebát se. Diskutovat a věcnými argumenty řešit problémy. Rozumní lidé se vždycky domluví, pokud jim jde o stejnou správnou věc.

Chutná strávníkům?

Na mé časté dotazy ohledně kvality stravy nezaznělo z davu jediné záporné slovo. Paní Švejdová, maminka strávníčků, se zúčastnila této akce nadšeně a nemůže si školní stravování vynachválit. Poprosila paní Mandincovou o recept na skvělý tvarohovník. Při té příležitosti se rozhovořila o zdravé výživě svých dětí a je zřejmé, že dovede posoudit úroveň školního stravování, protože zdravě stravuje svoje potomky i doma. Všechna čest.

Odměna

Radost z práce zní možná otřele, ale je to tak. To je ta největší odměna. Salto vzad neumíme, ale dovedeme zaujmout tím, co dokážeme ve školních jídelnách. Vařit dobře a zdravě pro naši mladou generaci. A to je hodně.

Poděkování paní Mandincové patří i panu Mgr. Řezáčovi, paní Ing. Ondršíkové, vedoucí odboru školství pro městskou část, paní učitelce Mgr. Homolové, paní Polyakové, vedoucí keramického kroužku, panu školníkovi a především pracovními kolektivu jídelny. Rovněž i firmám Bidvest, Makro a Penam, firmě Lagris zastoupené panem Diatkou, firmě Bonno prezentované panem Strouhalem a pánům kuchařům Ťulpovi a Vyoralovi.

A my děkujeme paní Martě Mandincové.

Alena Stará je externí spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka1

    jsi prostě nejlepší
    Marti, blahopřeji a hluboce smekám! Je mi velikou ctí, že mi běh života umožnil se setkat nejen s Tebou, ale i se spoustou lidiček, kteří nechodí do zaměstnání jen z nutnosti, ale i s láskou.