Pod heslem „Čistá péče je bezpečnější péče“ vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) letošní pátý květen dnem, který zahajuje celosvětovou kampaň připomínající význam mytí rukou ve zdravotnických zařízeních.
Význam mytí rukou
Protože na kůži rukou se vyskytuje mnoho mikroorganizmů, které mohou způsobit nemoc je mytí rukou nezbytně nutnou oblastí osobní hygieny. Pečlivé a správné mytí rukou je důležité nejen pro zaměstnance nemocnic, stravovacích zařízení, potravinářských výroben a obchodů, ale v dnešní době častých žloutenkových a chřipkových epidemií je nezbytně nutné pro každého z nás.
Nebezpečí přenosu nákazy hrozí všude tam kde dochází ke kontaktu s více lidmi. Správným návykům při mytí rukou bychom tedy měli věnovat zvýšenou pozornost a to nejen u sebe, ale i u svých dětí.
Účinky různých způsobů mytí rukou dokumentuje následující obrázek převzatý ze serveru Handhygiene.org.

Situace v nemocnicích
Nemocní, kteří se dostanou do zdravotnického zařízení, jehož personál nedodržuje správné hygienické zásady mytí rukou, jsou vystaveni velkému nebezpečí nozokomiální nákazy. Jedná se o infekční onemocnění, které pacient může získat například tak, že si zdravotník před jeho ošetřením neomyl správně ruce a přenesl na něj chorobu pacienta, kterého ošetřoval před ním.
Mytí rukou v jídelnách
Zaměstnanci školních jídelen by měli patřit, řečeno s trochou nadsázky, k odborníkům na mytí rukou. Důležitost správného mytí rukou při přípravě a výdeji jídel je všeobecně známá. Přesto, jak si někdy pracovnice jídelen stěžují, považují někteří nadřízení nákup dostatečného množství kvalitních mýdel, čistících a dezinfekčních prostředků za přehnaný výdej.
Využití pátého května pro vás
Letošní pátý květen je dobrou příležitostí jak na mytí rukou a hygienu ve vaší škole upozornit. Jako pracovníci jídelny jste o problematice hygieny lépe informováni než většina vašich strávníků a tak jim nabídněte své znalosti.
Vymyslete podobná témata, jako jsou ta pro celosvětovou kampaň. Propagační akce k pátému květnu vychází z toho, že se jedná o datum 5. 5. a tak se v ní často objevuje číslo pět.
Ve vaší škole můžete na téma správného mytí rukou, využít čísla pět například takto:
- Udělat 5 minutovou instruktáž správného mytí rukou pro vaše kuchařky
- Pozvat 5 učitelů nebo 5 žáků na odbornou ukázku mytí rukou
- Udělejte 5 minutovou instruktáž k mytí rukou ve školním rozhlase
- Dát na nástěnku dvakrát 5 bodů pro správné mytí rukou, které naleznete na konci tohoto článku
Příklady materiálů, které můžete ve své akci použít
Návod na mytí rukou, který můžete vytisknout a vyvěsit, najdete na těchto stránkách:
http://www.who.int/entity/gpsc/tools/HAND_WASHING.pdf
2 x 5 bodů pro správné mytí rukou
- K mytí rukou použijte vhodný mycí (mýdlo) případně dezinfekční prostředek a tekoucí teplou vodu.
- Před mytím sejmeme z rukou prsteny, náramky a hodinky (platí to především pro spotřebitele v domácnosti, pracovníci ve stravovacích službách by v práci nosit na rukou ozdobné předměty neměli).
- Důkladně si ruce namydlete, vytvořte pěnu, kterou asi 20 sekund (počítáme přitom pomalu do dvaceti) promněte mezi prsty a kolem nehtů.
- Při mytí věnujeme zvýšenou pozornost těm místům, které se snadno znečišťují: bříškům prstů, nehtům, prostorům mezi prsty a pod nehty (na čištění nehtů použijte kartáček), hřbetu ruky včetně zápěstí a vnější straně předloktí.
- Ruce si důkladně opláchnete tekoucí teplou vodou.
- Ruce si otřete nebo osušte dosucha.
- Jednorázovými papírovými utěrkami nebo horkovzdušným osoušečem (v potravinářském závodě, v obchodní síti a stravovacích službách) a čistým ručníkem nebo jednorázovými papírovými utěrkami (v domácnosti).
- Máme-li na rukou drobné nekrvácející oděrky, myjeme si ruce běžným způsobem. Při větších poraněních nebo hnisavých ložiscích je nutné postupovat podle pokynů lékaře.
- Pamatujme si, že některé bakterie způsobující hnisavé onemocnění kůže (např. zlatý stafylokok) mohou způsobit, pokud se dostanou např. do pokrmů, prudké střevní onemocnění !!!
- Po častém mytí rukou je nezbytné ošetření suché pokožky ochranným krémem.
(upraveno z textu Základní pravidlo osobní hygieny – mytí rukou, www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Publikace/Myti_rukou_08-08.pdf
Ing. Vladimíra Nejezová je spolupracovnicí redakce
Diskuze
Autor: máma
Pátý květen
Dobrý den. Děkuji za připomenutí a návod. 5.5. mám spojeno s květ.povstáním. Toto jsem nevěděla.