Závadné potraviny ročně způsobí na celém světě onemocnění přibližně 2 miliard lidí, což je asi jedna třetina světové populace. Je jasné, že pravidla, jak tomu zabránit, nelze stanovovat jen legislativně. A už vůbec ne v zemích s vysokou negramotností. Proto Světová zdravotnická organizace (WHO) přichází s novou iniciativou, jak omezit alimentární onemocnění, která vzniknou v důsledku nedokonalé přípravy jídel nebo jejich konzumace. Tato strategie je určená pro každého, kdo přichází do styku s potravinami při přípravě jídla anebo jeho konzumaci a je vyjádřená několika jednoduchými pravidly:
1. Udržujte v čistotě své ruce a pracovní plochy používané na přípravu jídla.
2. Uchovávejte surové a vařené potraviny odděleně.
3. Dbejte na důkladnou tepelnou úpravu jídla.
4. Skladujte potraviny v chladnu.
5. Používejte jen nezávadnou vodu, nezávadné suroviny a přísady.
K této strategii byla vydaná příručka s názvem „Bezpečnost potravin v domácnostech, aneb Jak využít 5 opatření WHO na přípravu zdravotně nezávadných potravin“, která pomáhá jednotlivcům navyknout si na správný přístup při přípravě potravy.
Příručka je zaměřená pro profesionály ve stravovacích zařízeních, učitele, obchodníky s potravinami, školáky. Příručka se zaměřuje i na postupy, jak zavést bezpečné zacházení s poživatinami do domácností.
Příručka je testovaná ve 13 rozvojových zemích. WHO se v této své činnosti zaměřuje na Argentinu, Bolívii, Guayanu, Haiti, Honduras a Nikaraguu v Americe, na Bangladéš, Bhután, Indii, Indonésii, Maledivy, Nepál, Východní Timor v jihovýchodní Ásii.
Uvedených 5 opatření bylo přeložených do více než 25 jazyků. I když se tyto postupy dají uplatnit všude, WHO podporuje zpracování regionálních verzí příručky podle místních podmínek v jednotlivých zemích.
Věříme, že 5 opatření WHO bude mít co říci i profesionálům ve stravování ve vyspělých zemích.
Zdroj:
http://www.foodsafetyforum.org/global/http://www.fao.org/newsroomhttp://www.foodsafetytoday.com/http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2004/pr72/en/
Diskuze