Od doby, kdy byl spuštěn portál Jídelny.cz, je v dolním roku úvodní stránky malé okénko pro zasílání vzkazů redakci. Původně bylo určeno psaní vzkazů a připomínek redakci portálu, v posledních letech se z něho stal mrak, z kterého na nás doslova prší vaše dotazy.
Dotazy redakci
Otázky jsou různého druhu. Můžeme smažit hranolky? Kam lít olej po smažení? Co s ředitelkou, která nás tyranizuje? Musím mít přestávku po 3, 5 nebo 6 hodinách práce? Kolik obědů je schopna uvařit 1 kuchařka?
Pokud známe odpověď a lze odpovědět stručně a výstižně, odpovíme. V redakci se však staráme hlavně o portál, o texty, články, informace, jednáme s autory, jezdíme za vámi do jídelen, píšeme vlastní příspěvky, ale bohužel nejsme schopni vyhledávat odborníky, kteří by odpovídali na vaše někdy velmi nejasné dotazy. Kvalifikovaně odpovědět na vaši otázku v průměru znamená dvě tři hodiny práce a na to bohužel nemáme. Těch dotazů jsou totiž desítky měsíčně.
Všem tazatelkám, které jsme takto zklamali, bych však chtěl poděkovat za jejich snahu. Dotazy jsou pro nás velkou inspirací, a když už nemůžeme odpovídat jednotlivě, představují vaše dotazy výborné náměty pro články, zejména když se dotazů na jedno téma sejde více.
Lze normovat počet kuchařek?
V posledních týdnech se řada otázek týká jednoho a stejného tématu. Kolik kuchařek musí být na tolik a tolik porcí jídla? Uveďme pár ukázek:
Prosím poraďte mi: kolik kuchařek má být ve školní kuchyni, kde se vaří 300 obědů (1 polévka a jedno hlavní jídlo)?
Můžu se zeptat, kolik je stanoveno porcí na 1 kuchařku v domově pro seniory, když zajišťujeme celodenní stravu 5x denně /snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře/?
Dobrý den, existuje norma pro počet připravených jídel na jednu kuchařku ve škol. jídelně?
Starší z vás si možná pamatují na určité tabulky, které tuto normu obsahovaly a určovaly, kolik kuchařek musí být na kolik obědů, svačin, večeří. Tyto tabulky už ale dávno neexistují a neplatí. Na Slovensku od nedávné doby takové tabulky mají. Jsou součástí vyhlášky o školním stravování (příloha 2). Řeknete si, že tak by to mělo být i u nás. Jenže tyto normy mají ve slovenské vyhlášce pouze doporučující charakter a ředitelům škol, starostům, zástupcům zřizovatelů jsou k smíchu…
Práci ve školní kuchyni ostatně ani nelze jednoduše znormovat. Je rozdíl, když se vaří v malé účelně postavené kuchyni nebo když se doslova pár obědů vaří v hale určené pro 1500 strávníků. Je rozdíl, když máte k dispozici moderní zařízení, která šetří práci, nebo když vše děláte ručně. Žádná prodavačka nevolá po odpovědi, kolik zákazníků může obsloužit za směnu, žádný učitel nediskutuje, kolik žáků má mít ve třídě, a řidič masny ví, že maso musí dnes dodat právě tolika zákazníkům, kteří si ho objednali.
Kolik kuchařek má mít jídelna
Odpověď na to, kolik kuchařek má jídelna mít, je složitá. Závisí nejen na vybavení a prostorovém uspořádání jídelny. Je určena také tím, jestli má jídelna doplňkovou činnost, jestli dostává peníze na obědy pro zaměstnance. Záleží také, kdo financuje mzdy personálu a jak bohatý subjekt to je. V soukromých firmách je stanovení počtu pracovníků čistě věcí úvahy majitele, ředitele nebo vedoucího a musíte ho přesvědčit, že počet obědů, které vaříte, je už nad únosnou mez. Podobně tomu může být u jídelen nemocnic, domovů seniorů apod.
Ve školství je dán počet kuchařek tzv. krajskými normativy, které určují kolik pracovníků a kolik financí může kraj poslat na mzdy do školy. A jsme u další komplikace: každý kraj si normativy stanovuje jinak. Nemůžeme vám tedy jednoduše odpovědět na váš dotaz, protože nevíme, odkud jste, a někdy u vašeho dotazu také chybí zpětný kontakt.
Kde hledat odpovědi
- Nedávno jsme zveřejnili přehled normativů jednotlivých krajů.
- K tomu na portálu Jídelny.cz existují dva výborné články-návody: Jak vypočítat velikost pracovního úvazku v jídelně a Co lze vyčíst z krajských normativů.
- Na téma počtu pracovníků a jejich odměn také běží nebo běželo několik diskusí, viz např. diskusní téma Krajské normativy nebo Počet kuchařek na strávníky. Potěšilo nás, když nám nedávno jedna vedoucí jídelna napsala, že odpověď na svůj dotaz našla právě v jedné z těchto diskuzí.
- Souhrnně jsou všechny odkazy na krajské normativy uvedeny přímo v menu portálu.
- Můžete se také pokusit zadat heslo „počet pracovníků“ nebo „počet kuchařek“ na homepage do pole pro hledání. Když ho budete psát na homepage s články, po stisku tlačítka Hledat se vám objeví přehled článků, kde se o tomto tématu píše. Když ho budete psát na hlavní stránce diskusí, objeví se přehled diskusních témat s touto problematikou.
Budete-li tedy pátrat, kolik kuchařek má pracovat právě ve vaší jídelně, pátrejte prosím především na uvedených odkazech a za pomoci uvedených metod.
Diskuze
Autor: Pekařka
Počet kuchařek
Vše se odvíjí podle počtu dětí ze statistiky k 31.10. krát normativ na 1 dítě = částka, kterou ředitel na kuchyň dostane. No a ač bychom podle tabulek měly mít úvazky 5,75, jsme rády, že se nám „narovnaly“ ty dva vloni zkrácené úvazky a máme celkem úvazek 5,00. To vše je proto, že u nás pracují již hodně „staré a zkušené“ kuchařky, které mají platy nejvyšší a žádnou další korunu na nás škola nedostane. Takže víme, kolik by nás mělo být, ale taky víme, kolik nás pan ředitel může zaplatit. A nemyslím si, že záleží na vybavenosti a zařízení kuchyně. V naší kuchyni máme jedinou vymoženost – konvektomat, jinak jen kotle, pece, smažicí pánve a sporáky na plyn. A tak to je… Přeji hezký den všem.
Autor: pohoda
počet prac. kuchyně
Naprosto vše se odvíjí od počtu strávníků. Jen by mne zajímalo, který …..ty normativy počítá. Vypočítat pracovníky na např. 3,167 osob může opravdu jen „chytrolín“. Vařili jsme 250 obědů včetně našich zaměstatců při 3,5 prac.síly. Letos máme jen 190 obědů při 3 zam. A myslí si snad někdo, že když normuji, že mi to trvá kratší dobu nebo, že zboží přebírám kratší dobu, že namažeme o kotel či hrnec méně …? Raději nebudu pokračovat, byla bych neslušná. Škoda, že si toto nečtou také z ministerstva práce či školství. Ale ono by jim to bylo stejně jedno.
Autor: leventa
Výpočet krajských normativů nepočítá žádný „chytrolín“, ale je to velice náročný proces průměrování různých čísel, dat a aspektů, a klobouk dolů před těmi, kdo ho na kraji stanovují. Chodím na krajské porady a vím, jak se rozpočet a normativy rámcově počítají. Zohledňuje se i počet dětí v jednotlivých krajích a pokud máte smůlu a žijete ve „špatném kraji“, kde dětí ubývá, je tomu přizpůsoben i normativ.
Autor: tara
Počet kuchařek v jídelně
To je sice pěkné, ale proč musí kuchařka v jednom kraji uvařit více obědů a podle všech předpisů a ještě, aby to bylo stejně dobře uvařené, protože většina kuchařek chce vařit tak, aby to všem chutnalo, ale musí mít nato taky čas a co tedy má ošidit, takže v chudších krajích, by tedy měly být rychlejší kuchařky, aby měly všechno perpíso. Vždy se dá porovnávat, třeba kuchařky na středních školách a to tedy nevím proč, mají více peněz a jejich tam víc a porce ve srovnání se základní školou nejsou zas o tolik větší. Kuchařka na základní škole je platově srovnatelná s pomocnou silou na střední. Nevím, ale u uklizeček je to taky nesrovnatelné. Učitel na střední škole musí mít větší znalosti a musí se dovzdělávat, tak má větší plat než učitel na základní škole, ale kuchařky a uklizečky mají stejnou odbornost.