V Plzni a Českých Budějovicích proběhly ve středu 26. září a ve čtvrtek 27. září 2012 první akce z tradičního cyklu Krajských konferencí, které pro všechny vedoucí školních jídelen (ale nejen pro ně) pořádá již od roku 2005 portál Jídelny.cz. Sálové prostory hotelu Angelo a nově zrekonstruovaného Clarion Congress Hotel hostily Krajské konference již poněkolikáté, uspořádání se ujal zkušený pořadatelsko-lektorský tým, takže nic nebránilo tomu, aby obě akce proběhly v klidu, pohodě a bez rušivých vlivů.
Na konferenci v Plzni se sešlo ve velmi příjemném babím létě 90 účastníků. Oč horší podmínky měli zájemci v Českých Budějovicích, kam v chladu, větru a dešti dorazilo 53 lidí! Vzhledem k nepříjemnému počasí jim však patří náš obdiv a dík. Přestože hlavní program konference začínal až v 10 hodin, v obou městech někteří (a nebylo jich málo) přicházeli již krátce po osmé hodině. Přijížděly jim spoje tak brzy nebo se již nemohli dočkat? O co dřív jedni přicházeli, o to dřív jiní odcházeli. V Plzni a Českých Budějovicích šlo sice o výjimky, ale někteří se prakticky nestavili ani u stánků firem. Co více by jim ještě organizátoři měli nabídnout?
Přednášky
Mezi stěžejní body programu konferencí patří letos tři přednášky Ing. Lucie Janotové, PhD., týkající se problematiky bezpečnosti potravin. Úvodní bod Světem bezpečnosti potravin se věnuje alimentárním nákazám, kontaminaci potravin a nebezpečím, která mohou být v potravinách skryta. Přednáška Není audit jako audit seznamuje s průběhem auditů v jídelnách. Posluchači se na ní mohou seznámit např. s rozdíly mezi běžnou kontrolou a auditem a dostanou odpověď na velmi častou otázku, jestli se i při auditu dávají pokuty. Třetí vystoupení Novinky v potravinářské legislativě se týká změn v oblasti potravinového práva. Právě do ní spadá mj. i nedávná mediálně velmi šířená zpráva, že výrobci pečiva musí na svých výrobcích uvádět, zda jsou vyráběny z rozmrazovaného polotovaru.
Školení
Zájem o přednášky byl celkem rovnoměrně rozložený. Dominujícím blokem konference však bylo v obou městech ranní školení Hygienické minimum. V Plzni byl zájem tak velký, že pořadatelé museli dokonce zajistit náhradní školení. Celkem se zde s hygienickým minimem seznámilo 38 lidí, tedy více než třetina všech účastníků.
Velký zájem o tato školení je velmi potěšující, ale stále je ještě dost těch jídelen, které se v posledních letech podobných školení nezúčastnily. Ne vždy je bohužel na vině nezájem či snad dokonce lenost pracovníků. Jedna účastnice se v Českých Budějovicích vyjádřila takto: „Chtěla bych na toto placené školení, ale ředitel mi ho nezaplatí. Naše vzdělání ho nezajímá.“
Další placené školení – Interní audit systému HACCP – je vedeno jako jedna velká diskuse, tentokrát dokonce bez použití data projektoru a zdá se, že účastníci jsou s touto formou spokojení. Školení není monologem lektorky, ale společnou diskuzí všech účastníků k problematice interních auditů vycházející z praxe. Nediskutovalo se však jen na tomto školení, spousta dotazů padala v obou městech i k přednášce Není audit jako audit. Na diskusním ovzduší má velký podíl přednášející Lucie Janotová, která do publika vysílá řadu provokujících otázek a nutí tak obecenstvo k aktivní spolupráci.
Vystavovatelé jsou nedílnou součástí programu
Živo bylo i u stánků vystavovatelů, díky jejichž přispění se konference pořádají a kteří pro účastníky zajišťují občerstvení, jídlo i nápoje. K ochutnání tak byly například nové příchutě čajů, mléčných nápojů i sirupů, zároveň však byla možnost setkat se i s technologickými novinkami: jedna z firem např. představovala kouzlo objednávání přes internet.
V každém kraji se můžeme těšit na jiné vystavovatele, protože sestava sponzorů není pevná, menší firmy se účastní jen některých krajských konferencí. V Plzni a Karlových varech to třeba byla firma, vyrábějící domácí těstoviny s různými příchutěmi.
Tento týden probíhají konference na severu Čech a v týdnu od 8. října se stěhují na Moravu. Organizátoři se těší na setkání s vámi.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: majka 1
zajímavé přednášky
Děkuji ing.Janotové za přednášky na krajských konferencích, které byly podány velmi srozumitelnou a poutavou formou.