Přeskočit na obsah

Podzimní krajské konference zahájily!

V Liberci začala v pondělí 16. září 2013 letošní podzimní série krajských konferencí hromadného stravování. Tým organizátorů i vystavovatelů se pak postupně přesunul do Ústí nad Labem, Prahy a Karlových Var. Jaké byly první konference a jestliže je navštívíte, co od nich můžete čekat?

Autor: Ing. Pavel Ludvík

V pondělí 16. září 2013 začala v Liberci podzimní série krajských konferencí portálu Jídelny.cz. Zúčastněné přivítalo chladné a deštivé ráno: oč nevlídnější počasí bylo, o to větší zájem byl o teplou kávu, kterou si hned po ránu u stánku jedné z vystavujících firem většina příchozích dala.

Na konferenci dorazilo celkem asi 70 lidí, z toho 26 bylo přihlášeno na ranní praktické školení hygienického minima, které je, jak se zdá, stále přitahujícím magnetem a nezměnila na tom mnoho ani novinka – jeho elektronická varianta. Jsme rádi, že prevence alimentárních onemocnění, zásady bezpečné manipulace s potravinami, problematika sanitace i zásady správné praxe stále zajímají tolik z vás. A co nás v Liberci zaujalo? Tři čtvrtiny účastnic hygienického minima se podobného školení účastnily poprvé v životě.

Přednášky vás upoutaly

Odborné přednášky na podzimních krajských konferencích jsou dílem týmu třech žen. V Liberci se prezentace přednášek ujala Ing. Jitka Kabátková. V první se zabývala novinkami v legislativě, zejména novelou zákona o potravinách a změnami evropské legislativy.  Druhá přednáška pojednávala o alergenech, potravinových alergiích a intolerancích. Víte, že podle nového Nařízení o poskytování informací o potravinách budou muset jídelny informovat strávníky o případných alergenech v připravovaných pokrmech? Účast na krajských konferencích je určitě dobrou příležitostí, jak se na tuto povinnost připravit.

 

Poslední přednáška přinesla nejčastější dotazy a zkušenosti z provozní praxe a probírala velmi široký okruh problémů: skladování potravin, kvalita a původ potravin, nejčastější hygienické prohřešky v jídelnách, ověřování teploměrů apod. Řadě z vás se nelíbí označení, které je vidět na některých potravinách „Vyrobeno v EU“. Ano, máte oprávněné podezření. Toto označení je nesprávné, musí tam být uvedena konkrétní země, kde byl produkt vyroben. I tato informace se v přednášce objevila. Samozřejmě, že se dostalo i na stále zelené téma – audity.

Doprovodný program

Odborné přednášky doplnili svými vystoupeními specialisté z dodavatelských firem. Šéfkuchař Vitany Karel Rut hovořil o novinkách v sortimentu své firmy a trio z firmy Bidvest – Pavel Melich, Petra Hofmannová a Honza Heřmánek – představilo nový firemní e-shop.

O přestávkách byla možnost ochutnat několik masových pokrmů od firem dodávajících produkty do školních jídelen, jednohubky připravené z tvarohu a nechyběly ani mléčné nápoje a sirupy.

Tak jako už po léta i tentokrát dostávali na konci všichni přítomní osvědčení o účasti. Letos ovšem v novém hávu: sice starý design, ale praktičtější poloviční A6 velikost. Většina zúčastněných tuto změnu ocenila.

Na konference přes celé Čechy

Konference Ústí nad LabemZ Liberce zamířil tým organizátorů i vystavovatelů do dalších měst v Čechách. Během úvodního týdne konference postupně proběhly v Ústí nad Labem (kde v obecenstvu sedělo hned 8 mužů), Praze a Karlových Varech. Zatímco v Ústí nad Labem a Karlových Varech byla účast menší, tradičně bohatě navštívená byla konference v našem hlavním městě.

Konference v Praze

Dodržet časový plán u první z cyklu konferencí bývá vždy trochu problém, protože jak organizátoři, tak vystavovatelé teprve získávají odhad. Zato středeční konference v Praze, které se zúčastnilo více než 100 lidí, už byla z hlediska časového programu výborná. O to méně se však povedlo počasí. Lilo jako z konve a náš obdiv patří všem, kteří za těchto okolností na konferenci dorazili. Kdybychom věděli, kde objednat dobré počasí, určitě bychom ho zajistili.

Program se nelišil od liberecké konference, jen přednášela Ing. Lucie Janotová a její podání povzbudilo diskusi více než v Liberci; zájem o její rady a názory byl jak na konci přednášek, tak o přestávkách. Protože je hlavní protagonistkou i nového elektronického kurzu Hygienické minimum ve stravovacích službách, mohli jsme srovnávat, jaké výhody a nevýhody obě varianty mají

Dodavatelské firmy vystavovaly v Praze v nových a větších prostorách. Jejich seznam byl jiný než v Liberci a tak i u degustací bylo možné ocenit odlišnou nabídku: kuřecí roláda, hrachová nebo gulášová polévka, kančí plec, horká čokoláda, káva, čaj.

V Praze se mnoho z vás ptalo na elektronický kurz Hygienické minimum ve stravovacích službách. Je vidět, že tato novinka vás zajímá a že evidentně řadě z vás vrtá hlavou. Podobně byla se zájmem přijata další novinka portálu Jídelny.cz – elektronická Encyklopedie výživy. Vaše reakce na obě představené novinky byly na dosavadních krajských konferencích velmi zajímavé a těšíme se, jaké názory na ně budete mít v dalších městech, kde série konferencí na přelomu září a října pokračuje.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se