Přeskočit na obsah

Potraviny na pranýři

Poslední roky a měsíce jsme si víceméně navykli na pravidelná odhalení nekvalitních potravin v našich obchodech. Státní správa spustila web Potraviny na pranýři, který má napomoci tento stav změnit. Jaký nový web je, může něco dokázat?

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Poslední roky a měsíce jsme si víceméně navykli na pravidelná skandální odhalení, jak nekvalitní potraviny se v našich obchodech prodávají. Výrobky znečištěné myším trusem, plesnivé, s přelepkami doby spotřeby, potraviny znečištěné průmyslovými příměsemi apod. Přitom poslední analýzy a statistiky nás informují, že v červnu 2012 potraviny díky inflaci zase o něco podražily, dokonce více než se čekalo. Všichni, kdo nakupují potraviny, by měli více kontrolovat, zda nakupují výrobky kvalitní, jejíchž označení odpovídá obsahu, ale je to velmi nesnadné. Výrobci i prodejci jsou v klamání spotřebitele čím dál vynalézavější a spotřebitel často nemá možnost, jak určité vady výrobku zjistit. Situaci podporuje i chabá kontrolní činnost státu a nízké sankce, které obchodníky neodrazují od podobných praktik.

Nový web Potraviny na pranýři.cz

V této souvislosti jistě zaujme zpráva, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce spustila webový portál Potraviny na pranýři.cz. Stalo se tak v úterý 10. června 2012 a nové stránky údajně hned první den zaznamenaly doslova neskutečných 200 tis. návštěv. Toto číslo jen dokumentuje zájem lidí i bezradnost státu, který neví, jak se s nabídkou nekvalitních potravin vypořádat.

Jak uvádí ministerstvo zemědělství, důvodem pro vznik tohoto webu je právě skutečnost, že v současnosti se v maloobchodní síti ve stále větší míře setkáváme s nejakostními, falšovanými a nebezpečnými potravinami. Ministerstvo označuje ve své tiskové zprávě český trh s potravinami za nepřehledný a nový portál si klade za cíl tento stav napravit.

Pomoc spotřebiteli?

Web má údajně pomoci spotřebiteli, aby našel kompletní informace pro výběr potravin na jednom místě, což má být v současné době světový unikát, nejen v celé EU, ale i na světě. To jsou jistě velká slova, ale k jejich naplnění má tento web zatím dosti daleko. V současné době obsahuje pouze informace o závadných potravinách z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), zcela chybí výsledky kontrol Státní veterinární správy, příp. výsledky kontrol z oblasti hygieny potravin, a už vůbec nepřináší spotřebitelskou osvětu.

Obsah stránek je poměrně chudý, jak co do funkcí, tak co do dat. Portál seznamuje s potravinami nejakostními (není dodrženo předepsané složení výrobku), falšovanými (zamlčeny důležité informace o složení nebo původu výrobku), nebezpečnými (překročen limit cizorodých látek, aditiv, znečištění cizorodými předměty apod.). Můžete v něm také vyhledávat podle výrobce, obchodu nebo názvu zboží, příp. dalších údajů. A to je v současné době asi vše.

Můžete se na něm dočíst o salámu, v němž bylo příliš vody, nebo o čokoládě, jejíž popis složení neodpovídal skutečnosti. Najdete tam informace o dětské paštice, obsahující drůbeží maso, které však nebylo uvedeno na etiketě, nebo záznam o pangasius filetách, jejichž hmotnost neodpovídala značení. Co říci na brusinky, které z 11% obsahovaly rozinky? Pomyslnou špičku zaujímají plesnivé sýry z obchodů v Tachově, Pardubicích, Praze – Letňanech, žluklé máslo z Českých Budějovic nebo zkažené kuřecí maso z Havířova.

Jistou naději vzbuzuje fakt, že od dne spuštění stránek je portál pravidelně aktualizován, že nové případy závadných potravin v něm přibývají.

Pouze starší případy

Jestliže si web důkladně prolistujete, určitě budete zklamáni tím, že obsahuje pouze starší a uzavřené případy závadných potravin, takové, kde bylo uzavřeno správní řízení. Tato „neaktuálnost“ je právě mnoha čtenáři kritizována. K čemu je spotřebiteli vědět, že v únoru 2012 bylo možné v hypermarketu XYZ koupit kazící se maso? Ideální by bylo, kdyby nám těsně před nákupem web poskytl aktuální informace, kterým potravinám se v daném obchodě vyhnout.

To ovšem nejde. Musíme chápat SZPI, že nemůže takto v reálném čase zveřejňovat přesné informace o aktuálních výsledcích kontrol. V případě, že by výrobce či prodejce potravin prokázal, že vina nebyla na jeho straně, mohlo by se zveřejnění případu stát předmětem soudního sporu a portál Potraviny na pranýři by asi brzy skončil. I tak návštěvník žasne, jaké potraviny lze na našem trhu nabízet. Říci „věřme, že obsah portálu bude brzy bohatší“ by asi bylo dvojsmyslné, nikdo z nás si jistě nepřeje, aby závadných potravin přibývalo.

Obchodníci vyjadřují respekt

Přesto však nelze Potraviny na pranýři zatracovat. Největší přínos tkví zatím v tom, že tyto informace někdo na jednom místě zveřejňuje. Navždy bude vidět, že ten a ten výrobce vyrobil nekvalitní potravinu, že ten a ten distributor takové výrobky neváhal nabízet, že ten a ten obchod je prodával, že v něm nikdo nekontroluje kazící se a plesnivějící výrobky. A první vyjádření naznačují, že toho se sami obchodníci dosti obávají. Zbývá jen, aby stát přitvrdil sankce a spotřebitel (včetně školních jídelen) aby si nenechal líbit, co mu obchodník dodal.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se