Přeskočit na obsah

Pozvánka na Krajské konference hromadného stravování

Zveme Vás na jubilejní 10. cyklus Krajských konferencí hromadného stravování a přinášíme podobné informace o těchto akcích. Součástí konferencí je i školení hygienického minima.
Aktualizace 20.10.09, 9:50 hod. Hygienické minimum v Jihlavě a Hradci Králové obsazeno!

Autor: Redakce

Úvod
Zveme Vás již po desáté na tradiční Krajské konference hromadného stravování, které jsou určeny pro vedoucí školních jídelen. Dozvíte se něco z ekonomiky, hygieny, bezpečnosti a kvality potravin a také jak pomáhá ASPOS vedoucím školních jídelen.
Na letošní konference jsme pro vás připravili i novinku. Během hodinového přestávkového bloku se můžete zúčastnit setkání členů a příznivců ASPOS, navštívit Poradnu správné hygienické praxe nebo se již tradičně setkat s vystavovateli. Záleží jen na Vás.
Věříme, že si z našeho programu vyberete a budete spokojeni.

Rozšíření programu
Kromě přednáškového bloku jsou součástí programu i dvě placená školení (Hygienické minumum a Účtování ŠJ). Protože v Brně je již kapacita školení Hygienického minima naplněna, připravili jsme pro brněnské zájemce další samostatný termín toho školení: 26. říjen 2009. Bližší podrobnosti jsou uvedeny na konci tohoto článku.

Přihláška na konference                  Přihláška na školení HM Brno                 

Program:
08:00 – 09:45   Hygienické minimum ve stravovacích službách (placená část)
09:15 – 09:45   Prezence
09:45 – 10:00   Zahájení konference – Jídelny.cz
10:00 – 10:15   Sladké pokušení s Vitanou
10:15 – 10:35   Jak pomáhá ASPOS vedoucím školních jídelen
10:35 – 10:50   Informačně propagační vystoupení
10:50 – 11:20   Světem bezpečnosti a kvality potravin
11:20 – 11:35   Informačně propagační vystoupení
11:35 – 12:35   Přestávka – občerstvení s informací hostitelů
    Přestávkový blok:
    11:50 – 12:10   Setkání členů a příznivců ASPOS
    12:10 – 12:35   Poradna – Správná hygienická praxe v odpovědích
12:35 – 13:05   Střípky z ekonomiky školní jídelny
13:05 – 13:10   Přestávka
13:10 – 14:25   Správné účtování a kontrola školních jídelen (placená část)


Podrobnosti o programu

Hygienické minimum ve stravovacích službách
Jaké znalosti musím mít? Které povinnosti musím dodržovat?
– Značit načatá balení sýrů a salámů?
– Nasazovat pokrývku hlavy po oblečení si pracovního oděvu?
– Umyvadla na mytí rukou používat pro mytí pracovních pomůcek?
– Přecházet z čistých prostor do nečistých a naopak?
– Používat parfémy a krémy na ruce?
– Vím, jaká je vhodná teplota pro růst a množení nežádoucích bakterií a tvorbu toxinů?
– Vím, jak správně sanitovat vpichový teploměr?
Přijďte si s námi připomenout či doplnit, jaké potřebné znalosti musíte mít a co všechno musíte při manipulaci s potravinami vědět a dodržovat. Zopakujeme si bezpodmínečně nutné požadavky hygieny; zásady správné výrobní a hygienické praxe; principy úchovy potravin; základní informace o činitelích, které mohou způsobit onemocnění strávníků, a o tom, jak onemocněním předcházet.
Počet účastníků kurzu je omezen, max. počet je 30 účastníků (placené školení).
Přednášející: Ing. Lucie Janotová, UniConsulting s.r.o., Praha

Jak pomáhá ASPOS vedoucím školních jídelen
Máte na jídelně kontrolu a právě Vám chce udělat zápis do protokolu? Nedaří se Vám prosadit oprávněný požadavek u ředitele nebo zřizovatele? Nejste si jisti Vašimi ekonomickými čísly? Hledáte vnitřní rezervy? Máte obavy z převzetí jídelny soukromou společností? Jak se na tyto věci připravit a zajistit? Ing. Vladimír Bureš na konkrétních praktických příkladech ukáže nejen to, jak ASPOS podporuje školní stravování v ČR obecně, ale především, jak pomáhá jednotlivým vedoucím jídelen při řešení jejich praktických otázek a problémů.
Přednášející: Ing. Vladimír Bureš, ASPOS, Plzeň

Světem bezpečnosti a kvality potravin
Zajímá vás bezpečnost a kvalita při manipulaci s potravinami? Je bezpečná potravina vždy kvalitní? Čemu je dobré při nákupu potravin věnovat pozornost a čemu se raději vyhnout? Co všechno je možné vyčíst z textu na obalu potravin a co se pod určitými slovy skrývá? Kde je možné najít důležité informace (např. lhůty spotřeby, pokyny pro skladování apod.)?
Přednáška vám přiblíží, co všechno je možné zjistit z údajů uváděných na potravinářských výrobcích, na co si dát pozor při nakupování potravin a manipulaci s nimi.
Přednášející: Ing. Lucie Janotová, UniConsulting s.r.o., Praha

Setkání členů a příznivců ASPOS
V době hlavní přestávky proběhne pro členy ASPOS a další zájemce krátké setkání s následujícím programem:
– podrobná instruktáž, jak si vedoucí jídelny sama udělá ekonomický miniaudit
– jaké další informace lze získat podrobným auditem
– co přinese kontrolní systém – pravidelná měsíční kontrola hospodaření ŠJ
– členské záležitosti ASPOS
Setkání doporučujeme všem, kdo nemají příliš rádi čísla a nebo se obávají ekonomických kontrol. Setkání proběhne v době hlavní přestávky.
Na setkání Vás zve Ing. Vladimír Bureš, ASPOS, Plzeň

Poradna – Správná hygienická praxe v odpovědích
Jistě to znáte: Hygienická kontrola ve vaší jídelně. Nějaké prohřešky se vždy najdou, nejasností mnoho a člověk by se tak rád zeptal. Z Krajské konference do vaší jídelny žádná kontrola nezamíří, ale možnost ptát se vám zaručíme. V samostatném bloku nazvaném „Poradna“ bude odborný konzultant odpovídat na vaše dotazy. Tedy pokud budou. Takže přemýšlejte, na co z oblasti hygieny se chcete zeptat, a chystejte dotazy. Poradna bude fungovat v době hlavní přestávky.
Odborný konzultant: Ing. Lucie Janotová, UniConsulting s.r.o., Praha

Střípky z ekonomiky ŠJ
V krátké přednášce zaměřené na ekonomiku a účetnictví ŠJ se podíváme na to, jak správně účtovat identifikační média, kdy má školní jídelna povinnost vydat pokladní doklad, jaké jsou právní podmínky archivace účetních záznamů a jak správně řešit dlužníky a účtovat o nedobytných pohledávkách k nim.
Přednášející: Bc. Pavel Fencl, Veřejná informační služba, spol. s r.o., Plzeň

Správné účtování a kontrola ŠJ
Školní jídelna, jako každý ekonomický subjekt, musí ve svém účetnictví zachytit věrný obraz své činnosti. Jedním ze základních vstupů do účetnictví školní jídelny je měsíční uzávěrka skladu a evidence stravného. Chcete znát základní kontrolní mechanismus měsíční uzávěrky? Chcete vědět, jak rychle a účinně prověřit její správnost? Chcete znát odpovědi na další často diskutované otázky? Například jak správně provést kalkulaci jídel? Jak správně převést zůstatek finanční bilance do dalšího roku včetně řádného zaúčtování? Zda hrozí při doplatkovém způsobu placení stravy porušení rozpočtové kázně? Co s cenovými odchylkami u pořízených zásob a jak je správně zaúčtovat? Jak účtovat o slevách ve školní jídelně? Jak správně zaúčtovat majetek získaný za korunu? Tyto a další otázky z oblasti ekonomiky ŠJ budeme probírat v rámci tohoto semináře, který je vhodný jak pro školní jídelny režimu plátce tak i neplátce DPH. Vhodná je účast nejen vedoucích jídelen, ale i účetních škol, které o jídelně účtují.
Počet účastníků kurzu je omezen, max. počet je 30 účastníků (placené školení).
Přednášející: Bc. Pavel Fencl, Veřejná informační služba, spol. s r.o., Plzeň


Kde a kdy se s námi můžete setkat:

05.10.2009

Karlovy Vary

Hotel Richmond a.s.,
Slovenská 3, čp. 567

mapka

06.10.2009

Ústí nad Labem

Dům techniky, Veleslavínova 14

mapka

07.10.2009

Liberec

Dům kultury, Soukenné nám. 613

mapka

08.10.2009

Praha

Hotel STEP, Malletova 1141
Konference obsazena
Hyg. minimum obsazeno

mapka

12.10.2009

Zlín

Interhotel Moskva,
Náměstí Práce 2512

mapka

13.10.2009

Olomouc

Slovanský dům, Hynaisova 11

mapka

14.10.2009

Ostrava

Kulturní zařízení Ostrava-jih,
Dr. Martínka 1439/4

mapka

15.10.2009

Brno

Evropská základní škola,
Čejkovická 10, Konference obsazena
Hyg. minimum obsazeno

mapka

19.10.2009

Plzeň

INWEST – K, Americká 49

mapka

20.10.2009

České Budějovice

Hotel GOMEL a.s., Pražská 14

mapka

26.10.2009

Brno

Evropská základní škola,
Čejkovická 10
Pouze hygienické minimum

mapka

10.11.2009

Jihlava

DKO, Tolstého 2
Hyg. minimum obsazeno

mapka

11.11.2009

Pardubice

ABC klub, Štolbova 2665

mapka

12.11.2009

Hradec Králové

Kongresové centrum ALDIS,
Eliščino nábř. 375
Hyg. minimum obsazeno

mapka


Podrobnosti – rezervace:
1. Účast na konferenci je bezplatná (s výjimkou školení Hygienické minimum ve stravovacích službáchSprávné účtování a kontrola školních jídelen)
2. Na konferenci i školení je nutno se přihlásit pomocí elektronické přihlášky.
3. Přihlášky přijímáme do naplnění kapacity sálu, nejpozději však 7 dní před datem konference.
4. Vstupné na školení Hygienické minimum ve stravovacích službách se platí na místě a činí 500,-Kč. (max. 30 účastníků).
5. Vstupné na školení Správné účtování a kontrola školních jídelen se platí na místě a činí 500,-Kč. (max. 30 účastníků).
6. Případné změny programu budou uveřejněny na portálu Jídelny.cz. Přihlášku nepotvrzujeme, informovat Vás budeme v případě změn.
7. V případě dotazů volejte 377 457 329 od 8:00 do 11:30 hod.

Prosíme, přečtěte si podrobné pokyny k přihlašování.


Podrobnosti ke školení Hygienické minimum ve stravovacích službách v Brně 26.10.2009
Přednášející: Ing. Lucie Janotová, UniConsulting s. r. o., Praha
Počet účastníků kurzu je omezen, max. počet je 30 účastníků (placené školení)
Termín 26.10.2009  
Brno, Evropská základní škola, Čejkovická 10
7:15 -7:30 hod. –  prezence
7:30 -9:15 hod. –  školení

  • Uzávěrka přihlášek je 16.10.2009.
  • Na školení je nutno se přihlásit elektronickou formou.
  • Vstupné na školení Hygienické minimum ve stravovacích službách se platí převodem na účet a činí 500,-Kč.
  • Vstupné je splatné nejpozději 19.10.2009 převodem na účet. Příkaz k úhradě získáte vyplněním přihlášky. Věnujte, prosím, vyplnění Vaší přihlášky mimořádnou pozornost, na jejím základě bude vystaven zjednodušený daňový doklad, který obdržíte u prezence. Oznámení o platbě přineste, prosím, s sebou.
  • Při zrušení přihlášky Vám budeme účtovat storno poplatek ve výši 100,-Kč. Přihlášku lze zrušit pouze písemně (e-mail: info@jidelny.cz), nejpozději 4 dny před konáním školení.
  • Přihlášku nepotvrzujeme, informovat Vás budeme v případě změn.

Těšíme se nashledanou na Krajských konferencích.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: jiřka

    Závodní stravování
    Prosím , bylo my možné zařadit i otázky k závodnímu stravování ? Financování mezd za uvařené obědy zaměstnancům dle platných předpisů? Přítomnost zodpovědných osob za rozdělováni mzdových prostředků dle normativů?
    Právní zastoupení z inspektorátu práce? Děkuji