Přeskočit na obsah

Pozvánka na Krajské konference hromadného stravování

Srdečně Vás zveme na Krajské konference hromadného stravování, které jsou určeny pro vedoucí jídelen. Součástí konferencí jsou i dvě speciální školení zaměřená na výběr potravin a doporučenou pestrost v jídelním lístku. V článku se dozvíte všechny informace, které k účasti na konferencích potřebujete.

Autor: Redakce

Přijměte naše pozvání na Krajské konference Jídelen.cz. Rádi bychom Vám zpříjemnili nadcházející jarní dny zajímavostmi z oblasti školního stravování, výživy a potravin. Můžete si vybrat z mnoha přednášek, kterými Vás budou provázet kvalifikovaní a zkušení lektoři. Věříme, že uvítáte novinky a informace, které Vám pomohou ve Vaší profesi.
Přijďte se inspirovat a setkat s kolegyněmi z oboru, se kterými si můžete nad ochutnávkami vyměnit zkušenosti i postřehy z provozu.

Program

08:00 – 09:45  Výběr potravin s ohledem na nutriční hodnoty a spotřební koš (placená část)

09:15 – 09:55  Prezence
09:55 – 10:05  Zahájení konference – Jídelny.cz
10:05 – 10:20  Informačně propagační vystoupení
10:20 – 11:05  Výživa jako životní styl, stravovací návyky dětí
11:05 – 11:20  Informačně propagační vystoupení
11:20 – 11:50  Netradiční suroviny ve školní jídelně
11:50 – 12:05  Kreativita v našich jídelnách = základ úspěchu!
12:05 – 12:40  Přestávka – občerstvení s informací hostitelů

12:40 – 13:40  Doporučená pestrost v jídelním lístku (placená část)
 

Podrobnosti o programu

Výběr potravin s ohledem na nutriční hodnoty a spotřební koš – Mgr. Ludmila Oliveriusová
V dnešní době je nabídka potravin stále širší a není jednoduché se v ní orientovat. Přednáška vám poskytne návod, jak spotřební koš naplňovat nejen na „papíře“, ale i skutečně na talířích strávníků.
Jak z široké nabídky vybírat potraviny vhodné pro stravování dětí a mládeže? Jaké potraviny volit, abychom dosáhli splnění spotřebního koše? Znáte základní principy výběru potravin s ohledem na jejich nutriční hodnoty a glykemický index? To jsou jen některé body této přednášky, ale zajímavých poznatků je pro vás připraveno více.
Dozvíte se např., zda jsou alternativní způsoby stravování vhodné pro děti a co na ně říká spotřební koš. Seznámíme vás také s šetrnými postupy při úpravě potravin, které vedou k zvýšení stravitelnosti jídel a nesnižují zbytečně kvalitu surovin, které pro vaše strávníky pracně vybíráte.
Počet účastníků kurzu je omezen, max. počet je 25 účastníků (placené školení).

Výživa jako životní styl, stravovací návyky dětí – Mgr. Ludmila Oliveriusová
Životní tempo celé společnosti se výrazně zrychluje a to se bohužel projevuje i na našich stravovacích návycích. Jíme ve spěchu, mizí domácí způsob stravování, kdy se celá rodina sešla při jídle u jednoho stolu. Stravování však není jen získáváním energie a živin, má také sociální a psychický dopad na člověka. Tento vliv stravování se v současné době většinou zcela opomíjí, ačkoliv je pro zdravý rozvoj člověka, zejména dětí, nezbytný.
Jedním z důsledků změny stravovacích návyků je častější výskyt poruch příjmu potravy. Setkáváte se s nimi u dětí školního věku i vy. Školní stravování je v podstatě jednou z posledních možností, kde dítě získává správné stravovací návyky. Pomozte v tom vašim strávníkům: rozumné stravovací zvyklosti nejen zvyšují kvalitu života, ale jsou také prevencí vzniku mnoha civilizačních chorob. A o to nám vše jistě jde.

(Ne)tradiční suroviny ve školní jídelně – Mgr. Jana Petrová, Mgr. Sylva Štajnochrová
Pohanka, jáhly, oves, kuskus, quinoa, amarant, cizrna – znáte tyto suroviny? Víte, jak je v kuchyni připravovat a čím mohou být prospěšné? Některé z těchto surovin naši předci běžně používali, avšak postupně se na ně pozapomnělo a ze stravy se bohužel takřka vytratily. Jiné se tradičně využívaly v jiných kulturách a do našich kuchyní se dostávají pomalu až v současné době.  Jedno však mají tyto potraviny společné: v posledních letech se o nich začíná více mluvit, a to hlavně ve spojitosti s jejich výhodnými nutričními vlastnostmi a naším zdravím. Přednáška Vás s těmito a ještě dalšími potravinami blíže seznámí. Vysvětlí jejich zdravotní význam, nabídne tipy a nápady, jak tyto potraviny v kuchyni připravovat, a jak je vhodně zařadit do školních i běžných jídelníčků.

Doporučená pestrost v jídelním lístku – Mgr. Jana Petrová, Mgr. Sylva Štajnochrová
Sestavit jídelní lístek, který by odpovídal současným výživovým trendům, splňoval nároky na zásady správného stravování, je velmi náročná a často i nevděčná práce. V přednášce Vám předložíme praktický návod, jak postupovat při sestavování jídelního lístku tak, aby odpovídal požadavkům spotřebního koše a doporučené pestrosti stravy v mateřských i základních školách. Zaměříme se také na problematiku svačinek a poskytneme několik tipů, jak zařadit méně oblíbené suroviny do jídelního lístku.
Počet účastníků kurzu je omezen, max. počet je 25 účastníků (placené školení).

Kde a kdy se s námi můžete setkat  

Datum konáníMěstoAdresa konáníMapa
26.03.2012LiberecDům kultury Liberec spol. s r.o., Soukenné nám. 613mapa
27.03.2012Ústí nad LabemDům techniky, Veleslavínova 14mapa
28.03.2012Praha 9Wellness Hotel STEP****, Malletova 1141mapa
29.03.2012Karlovy VaryAlžbětiny Lázně s.r.o., Smetanovy sady 1145/1mapa
11.04.2012Hradec KrálovéKongresové centrum ALDIS, Eliščino nábřeží 375mapa
12.04.2012PardubiceABC klub, Štolbova 2665mapa
16.04.2012ZlínInterhotel Moskva, náměstí Práce 2512mapa
17.04.2012OlomoucRegionální centrum Olomouc s.r.o. , Jeremenkova 40Bmapa
18.04.2012Ostrava-HrabůvkaKulturní zařízení Ostrava-Jih, Dr. Martínka 1439/4mapa
19.04.2012BrnoEvropská základní škola, Čejkovická 10mapa
24.04.2012JihlavaDKO s.r.o., Tolstého 2mapa
25.04.2012České BudějoviceCPI Hotels, a.s. – Hotel Gomel, Pražská tř. 14mapa
26.04.2012PlzeňHotel ANGELO, U Prazdroje 6mapa

Podrobnosti – rezervace

  1. Účast na konferenci je bezplatná (s výjimkou školení Výběr potravin s ohledem na nutriční hodnoty a spotřební košDoporučená pestrost v jídelním lístku).
  2. Na konferenci i školení je nutno se přihlásit pomocí elektronické přihlášky.
  3. Vstupné na školení Výběr potravin s ohledem na nutriční hodnoty a spotřební koš činí 550,- Kč, Doporučená pestrost v jídelním lístku činí 300,- Kč.
  4. Vstupné je splatné nejpozději 10 dní před datem konání školení převodem na účet u Raiffeisenbank a.s. 916995001/5500, variabilní symbol bude číslo přihlášky. Předpis k platbě získáte vyplněním přihlášky na www.jidelny.cz. Věnujte, prosím, vyplnění přihlášky mimořádnou pozornost, na jejím základě bude vystaven daňový doklad o platbě, který obdržíte u prezence. Prosíme o doplnění jména účastníka do platebního příkazu (kolonka Informace pro příjemce). Oznámení o platbě přineste, prosím, s sebou. Ve výjimečných případech lze uhradit vstupné hotově u prezence. Při platbě v hotovosti se vstupné zvyšuje o 100,- Kč!
  5. Bezplatné storno přihlášky přijímáme nejpozději 5 pracovních dnů před zahájením školení. Po tomto termínu hradí účastník stornovací poplatek ve výši 100,- Kč. Přihlášku lze zrušit pouze elektronickou poštou (e-mail: info@jidelny.cz). Při neúčasti přihlašovaného nebo jeho náhradníka poplatek nevracíme.
  6. Případné změny programu budou uveřejněny na portálu Jídelny.cz.
  7. V případě dotazů volejte 377 457 329 od 8:00 do 11:30 hod.

Těšíme se nashledanou na Krajských konferencích.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka 1

    nezájem
    Zaráží mne, jak rozdílný zájem o akce je v různých krajích. Všimla jsem si toho už u Nových trendů. Někde je obsazeno poměrně brzy, jinde zase aby nás málem někdo prosil. Jelikož jsme měli prázdniny ve stejném období, jako v Pardubicích stalo se mi, že mi, zřejmě omylem, volali z Jídelen.cz, zda víme o školení a nechceme se přihlásit (mimochodem na toto školení chodíme pravidelně od začátku). Pochopím, že někde opravdu nedostanete peníze na zaplacení školení, ale proč se nezúčastňujete ani krajských konferencí, které jsou zdarma? Vždyť vzájemných setkání, kde si můžeme vyměnit zkušenosti z oboru je už tak málo! Jako příklad by nám měla sloužit Jižní Morava, tam se vedoucí vzájemně znají a dokážou pořádat super akce. Při tomto přístupu za chvíli nebudeme mít možnost se potkat vůbec!