Přeskočit na obsah

Pozvánka na krajské konference – jaro 2015

Srdečně vás zveme na Krajské konference hromadného stravování. Aktuální informace k přípravě dietní stravy, ale také tuky, sůl, ovoce, zelenina nebo alternativní výživové směry ve školní jídelně – to vše jistě stojí za vaši účast na těchto akcích.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Srdečně vás zveme na další cyklus Krajských konferencí hromadného stravování. Abychom vám pomohli orientovat se v současné nepřehledné situaci kolem přípravy dietní stravy, budou základní typy diet, vhodné potraviny a technologické úpravy pokrmů převažujícím tématem konferencí. Registrované nutriční terapeutky, které budou přednášet, jsou zárukou vysoké odbornosti přednášek a pohovoří i o používání některých sporných druhů potravin ve školních jídelnách. Seznámíte se také s výkladem aktuální legislativy k dietnímu stravování, která je nyní velmi nejasná.

Lektoři

Nutriční terapeutky: Ing. Olga Hudcová (Krajská hygienická stanice Brno), Mgr. Jana Petrová (Nemocnice Litomyšl), Mgr. Sylva Šmídová (Státní zdravotní ústav Praha, oddělení PPZ Brno)
Jídelny.cz: Mgr. Jiří Plzák

Program

08:00 – 09:30Dietní stravování ve školních jídelnách z pohledu nutričního terapeuta (placená část)
09:00 – 09:45Prezence účastníků
09:45 – 09:55Zahájení konference – Jídelny.cz
09:55 – 10:40Tuky a sůl ve školních jídelnách
10:40 – 10:55Pozvánka do Světa gurmánů
10:55 – 11:25Alternativní směry ve stravování dětí vs. pestrost jídelníčku
11:45 – 12:05Jak nápaditě servírovat ovoce a zeleninu ve školní jídelně?
12:05 – 12:15Informačně propagační vystoupení
12:15 – 12:55Přestávka – občerstvení s informací hostitelů
12:55 – 13:25Jak na dietní stravování a alergeny podle současné legislativy?


Změna programu vyhrazena.


Počet účastníků placeného semináře je omezen, proto si, prosím, rezervujte účast včas.

Dietní stravování ve školních jídelnách z pohledu nutričního terapeuta

Jak je to s přípravou diet v zařízeních školního stravování? Naše nutriční terapeutky Vás seznámí s nejčastějšími druhy diet, které se mohou objevit u dětských strávníků. Přednáška je zaměřena na specifika a zásady přípravy dietního stravování při celiakii, Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě nebo diabetu. Nejenom, že si ujasníte hlavní zásady těchto diet, ale dozvíte se i o vhodnosti základních potravin pro správný dietní jídelníček. Seznámíte se s technologickou úpravou a také s příklady pokrmů hodících se pro jednotlivá dietní omezení.

Počet účastníků semináře je omezen, max. počet je 25 účastníků. (Placené školení)
Všichni účastníci placeného semináře obdrží osvědčení o absolvování. (Podmínkou je účast na celém semináři.)
Seminář vedou n
utriční terapeutky Ing. Olga Hudcová / Mgr. Jana Petrová / Mgr. Sylva Šmídová

Tuky a sůl ve školních jídelnách

Přemýšlíte, který tuk použít do salátu? Je lepší si na pečivo namazat máslo nebo margarín? A který tuk či olej je naopak vhodný na tepelnou úpravu? Smažit či fritovat v oleji nebo s použitím jiného druhu tuku?
Na podobné otázky vám odpovíme v této přednášce. Poznáte rozdíly mezi živočišnými a rostlinnými tuky, výhody a nevýhody použití jednotlivých tuků a jejich vhodné využití při přípravě pokrmů. Také rozebereme nejčastější mýty provázející tuto živinu.

Mnoho otazníků vyvolává i používání soli ve školním stravování. Bez soli to nebude nikdy ono, ale není soli příliš? V této části přednášky se dozvíte o množství soli v jídelníčcích dospělých i dětí, o důvodech, proč sůl omezit a jak ji nahradit.

Lektoři: nutriční terapeutky Ing. Olga Hudcová / Mgr. Jana Petrová / Mgr. Sylva Šmídová

Alternativní směry ve stravování dětí vs. pestrost jídelníčku

Média nás bombardují velkým množstvím zpráv o výživě, kvalitě potravin na našem trhu, o „školním stravování, které neodpovídá nutričním potřebám dětí.“ Ne vždy jsou tyto zprávy příznivé nebo pravdivé, a proto v této přednášce společně nahlédneme pod pokličku nejobvyklejších mýtů provázejících výživu člověka i školní stravování.

Povíme si o nejčastějších alternativních výživových směrech. Každý z nich však s sebou přináší jisté omezení. Je například veganská strava pro děti vhodná? Co vynechání mléka a mléčných výrobků v dětské výživě, přináší rizika? Je vůbec možné nebo nutné ve školní jídelně vyhovět každému přání? Jak zajistit přísun všech důležitých živin? Proč je pestrost v jídelníčku tolik důležitá a jak jí docílit?

Lektoři: nutriční terapeutky Ing. Olga Hudcová / Mgr. Jana Petrová / Mgr. Sylva Šmídová

Jak nápaditě servírovat ovoce a zeleninu ve školní jídelně?

Banán nebo jablko? Salát nebo obloha? V této přednášce se zmíníme o tuzemském a exotickém ovoci. Proč je konzumace ovoce a zeleniny důležitá a co nám přináší? Také zmíníme pár nápadů, jak tyto komodity nápaditě servírovat tak, abyste neměli „zdravé odpadkové koše”, ale aby konzumace ovoce a zeleniny prospívala zdraví Vašich strávníků.

Lektoři: nutriční terapeutky Ing. Olga Hudcová / Mgr. Jana Petrová / Mgr. Sylva Šmídová

Jak na dietní stravování a alergeny podle současné legislativy?

Nová vyhláška o školním stravování přinesla hodně otázek a nejasností v oblasti přípravy diet. Pokusíme se vnést do této problematiky jasno a odpovědět na vaše nejčastější dotazy:

  • Jakým způsobem a v jakém rozsahu spolupracovat s nutričním terapeutem?
  • Jak nastavit finanční normativ pro přípravu dietní stravy?
  • Kdo hradí všechny náklady spojené s dietním stravováním?
  • Jaké další náležitosti musíte splnit?

Chcete mít jistotu, že informujete o alergenech správně a podle platné legislativy? Seznámíme vás s nejnovějšími poznatky v této oblasti a s výsledky prvních kontrol. Jaká úskalí vás mohou potkat a jak jim snadno předejít?

Lektor:  Mgr. Jiří Plzák, Jídelny.cz

Kde a kdy se s námi můžete setkat

Datum

Město

Adresa konání

Mapa

08.04.2015LiberecDům kultury Liberec spol. s r.o., Soukenné nám. 613mapa
09.04.2015Ústí nad LabemClarion Congress Hotel Ústí nad Labem, Špitálské náměstí 3517mapa
13.04.2015Ostrava-HrabůvkaKulturní zařízení Ostrava-Jih, Dr. Martínka 1439/4mapa
14.04.2015OlomoucClarion Congress Hotel Olomouc, Jeremenkova 36mapa
15.04.2015Brno-VinohradyZákladní škola Brno, Čejkovická 10mapa
16.04.2015ZlínBaťův institut, 14. a 15. budova továrního areálu (nové!), Vavrečkova 7040mapa
20.04.2015Hradec KrálovéKongresové centrum ALDIS, Eliščino nábřeží 375mapa
21.04.2015PardubiceABC klub, Štolbova 2665mapa
22.04.2015JihlavaDKO s.r.o., Tolstého 2mapa
27.04.2015Praha 9Wellness Hotel STEP****, Malletova 1141mapa
28.04.2015České BudějoviceClarion Congress Hotel České Budějovice, Pražská třída 2306/14mapa
29.04.2015Plzeňangelo Hotel Pilsen, U Prazdroje 6mapa

Účastnický poplatek

Seminář Dietní stravování ve školních jídelnách z pohledu nutričního terapeuta550 Kč
Krajská konference hromadného stravováníbezplatná účast


Ve výjimečných případech lze uhradit vstupné hotově u prezence. Při platbě v hotovosti se vstupné zvyšuje o 100 Kč!

Podrobnosti – rezervace

1. Na konferenci i seminář je nutno se přihlásit elektronickou formou na http://www.jidelny.cz.

2. Vstupné je splatné nejpozději 10 dní před datem konání semináře převodem na účet u Raiffeisenbank a.s. 916995001/5500, variabilní symbol bude číslo přihlášky. Do příkazu uveďte příjmení účastníka (pro identifikaci platby). Předpis k platbě získáte vyplněním přihlášky na www.jidelny.cz. Věnujte, prosím, vyplnění přihlášky mimořádnou pozornost, na jejím základě bude vystaven daňový doklad o platbě.

3. Daňový doklad Vám bude zaslán v elektronické podobě na Vámi uvedenou e-mailovou adresu v okamžiku připsání požadované částky se správným variabilním symbolem na náš bankovní účet. Oznámení o platbě přineste, prosím, s sebou.

4. Zaslaná přihláška je závazná. Bezplatné storno přihlášky přijímáme nejpozději 3 pracovní dny před zahájením semináře. Po tomto termínu hradí účastník stornovací poplatek ve výši 100 Kč. Přihlášku lze zrušit pouze písemně na e-mail: info@jidelny.cz. Při neúčasti přihlašovaného nebo jeho náhradníka poplatek nevracíme.

5. Případné změny programu budou uveřejněny na portálu Jídelny.cz.

6. V případě dotazů jsme Vám k dispozici na 377 457 329 od 8:00 do 11:30 hod.


Elektronické kurzy

Nevyhovuje vám termín školení?

Nevyhovuje vám cena školení?

Nevyhovuje vám dopravní vzdálenost na školení?

PAK PRÁVĚ PRO VÁS JSME PŘIPRAVILI ELEKTRONICKÉ KURZY

Elektronický kurz probíhá prostřednictvím internetu a skládá se ze studijního materiálu, videopřednášky a zhodnocení znalostí. Po úspěšném zvládnutí Ekurzu získáte tytéž znalosti jako na klasickém školení a obdržíte osvědčení o jeho absolvování. Je možné vyzkoušet si bezplatně demo kurz.

Nabídka Ekurzů

Hygienické minimum ve stravovacích službách290 Kč
Tvorba jídelníčků aneb jak plnit spotřební koš a přesto vařit pestré a atraktivní pokrmy190 Kč
Metodika pro školní jídelny v režimu plátce DPH390 Kč
Teorie kalkulace cen jídel a praktické postupy v prostředí ŠJ390 Kč



Přihlásit se můžete elektronicky na http://www.jidelny.cz/ekurz. Přihlášku najdete i v menu portálu v sekci Objednejte si.

Na absolvování kurzu a složení testu máte od zaslání aktivačního mailu 14 dnů.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se