Srdečně vás zveme na další cyklus Krajských konferencí hromadného stravování. Abychom vám pomohli orientovat se v současné nepřehledné situaci kolem přípravy dietní stravy, budou základní typy diet, vhodné potraviny a technologické úpravy pokrmů převažujícím tématem konferencí. Registrované nutriční terapeutky, které budou přednášet, jsou zárukou vysoké odbornosti přednášek a pohovoří i o používání některých sporných druhů potravin ve školních jídelnách. Seznámíte se také s výkladem aktuální legislativy k dietnímu stravování, která je nyní velmi nejasná.
Lektoři
Nutriční terapeutky: Ing. Olga Hudcová (Krajská hygienická stanice Brno), Mgr. Jana Petrová (Nemocnice Litomyšl), Mgr. Sylva Šmídová (Státní zdravotní ústav Praha, oddělení PPZ Brno)
Jídelny.cz: Mgr. Jiří Plzák
Program
08:00 – 09:30 | Dietní stravování ve školních jídelnách z pohledu nutričního terapeuta (placená část) |
09:00 – 09:45 | Prezence účastníků |
09:45 – 09:55 | Zahájení konference – Jídelny.cz |
09:55 – 10:40 | Tuky a sůl ve školních jídelnách |
10:40 – 10:55 | Pozvánka do Světa gurmánů |
10:55 – 11:25 | Alternativní směry ve stravování dětí vs. pestrost jídelníčku |
11:45 – 12:05 | Jak nápaditě servírovat ovoce a zeleninu ve školní jídelně? |
12:05 – 12:15 | Informačně propagační vystoupení |
12:15 – 12:55 | Přestávka – občerstvení s informací hostitelů |
12:55 – 13:25 | Jak na dietní stravování a alergeny podle současné legislativy? |
Změna programu vyhrazena.
Počet účastníků placeného semináře je omezen, proto si, prosím, rezervujte účast včas.
Dietní stravování ve školních jídelnách z pohledu nutričního terapeuta
Jak je to s přípravou diet v zařízeních školního stravování? Naše nutriční terapeutky Vás seznámí s nejčastějšími druhy diet, které se mohou objevit u dětských strávníků. Přednáška je zaměřena na specifika a zásady přípravy dietního stravování při celiakii, Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě nebo diabetu. Nejenom, že si ujasníte hlavní zásady těchto diet, ale dozvíte se i o vhodnosti základních potravin pro správný dietní jídelníček. Seznámíte se s technologickou úpravou a také s příklady pokrmů hodících se pro jednotlivá dietní omezení.
Počet účastníků semináře je omezen, max. počet je 25 účastníků. (Placené školení)
Všichni účastníci placeného semináře obdrží osvědčení o absolvování. (Podmínkou je účast na celém semináři.)
Seminář vedou nutriční terapeutky Ing. Olga Hudcová / Mgr. Jana Petrová / Mgr. Sylva Šmídová
Tuky a sůl ve školních jídelnách
Přemýšlíte, který tuk použít do salátu? Je lepší si na pečivo namazat máslo nebo margarín? A který tuk či olej je naopak vhodný na tepelnou úpravu? Smažit či fritovat v oleji nebo s použitím jiného druhu tuku?
Na podobné otázky vám odpovíme v této přednášce. Poznáte rozdíly mezi živočišnými a rostlinnými tuky, výhody a nevýhody použití jednotlivých tuků a jejich vhodné využití při přípravě pokrmů. Také rozebereme nejčastější mýty provázející tuto živinu.
Mnoho otazníků vyvolává i používání soli ve školním stravování. Bez soli to nebude nikdy ono, ale není soli příliš? V této části přednášky se dozvíte o množství soli v jídelníčcích dospělých i dětí, o důvodech, proč sůl omezit a jak ji nahradit.
Lektoři: nutriční terapeutky Ing. Olga Hudcová / Mgr. Jana Petrová / Mgr. Sylva Šmídová
Alternativní směry ve stravování dětí vs. pestrost jídelníčku
Média nás bombardují velkým množstvím zpráv o výživě, kvalitě potravin na našem trhu, o „školním stravování, které neodpovídá nutričním potřebám dětí.“ Ne vždy jsou tyto zprávy příznivé nebo pravdivé, a proto v této přednášce společně nahlédneme pod pokličku nejobvyklejších mýtů provázejících výživu člověka i školní stravování.
Povíme si o nejčastějších alternativních výživových směrech. Každý z nich však s sebou přináší jisté omezení. Je například veganská strava pro děti vhodná? Co vynechání mléka a mléčných výrobků v dětské výživě, přináší rizika? Je vůbec možné nebo nutné ve školní jídelně vyhovět každému přání? Jak zajistit přísun všech důležitých živin? Proč je pestrost v jídelníčku tolik důležitá a jak jí docílit?
Lektoři: nutriční terapeutky Ing. Olga Hudcová / Mgr. Jana Petrová / Mgr. Sylva Šmídová
Jak nápaditě servírovat ovoce a zeleninu ve školní jídelně?
Banán nebo jablko? Salát nebo obloha? V této přednášce se zmíníme o tuzemském a exotickém ovoci. Proč je konzumace ovoce a zeleniny důležitá a co nám přináší? Také zmíníme pár nápadů, jak tyto komodity nápaditě servírovat tak, abyste neměli „zdravé odpadkové koše”, ale aby konzumace ovoce a zeleniny prospívala zdraví Vašich strávníků.
Lektoři: nutriční terapeutky Ing. Olga Hudcová / Mgr. Jana Petrová / Mgr. Sylva Šmídová
Jak na dietní stravování a alergeny podle současné legislativy?
Nová vyhláška o školním stravování přinesla hodně otázek a nejasností v oblasti přípravy diet. Pokusíme se vnést do této problematiky jasno a odpovědět na vaše nejčastější dotazy:
- Jakým způsobem a v jakém rozsahu spolupracovat s nutričním terapeutem?
- Jak nastavit finanční normativ pro přípravu dietní stravy?
- Kdo hradí všechny náklady spojené s dietním stravováním?
- Jaké další náležitosti musíte splnit?
Chcete mít jistotu, že informujete o alergenech správně a podle platné legislativy? Seznámíme vás s nejnovějšími poznatky v této oblasti a s výsledky prvních kontrol. Jaká úskalí vás mohou potkat a jak jim snadno předejít?
Lektor: Mgr. Jiří Plzák, Jídelny.cz
Kde a kdy se s námi můžete setkat
Datum | Město | Adresa konání | Mapa |
---|---|---|---|
08.04.2015 | Liberec | Dům kultury Liberec spol. s r.o., Soukenné nám. 613 | mapa |
09.04.2015 | Ústí nad Labem | Clarion Congress Hotel Ústí nad Labem, Špitálské náměstí 3517 | mapa |
13.04.2015 | Ostrava-Hrabůvka | Kulturní zařízení Ostrava-Jih, Dr. Martínka 1439/4 | mapa |
14.04.2015 | Olomouc | Clarion Congress Hotel Olomouc, Jeremenkova 36 | mapa |
15.04.2015 | Brno-Vinohrady | Základní škola Brno, Čejkovická 10 | mapa |
16.04.2015 | Zlín | Baťův institut, 14. a 15. budova továrního areálu (nové!), Vavrečkova 7040 | mapa |
20.04.2015 | Hradec Králové | Kongresové centrum ALDIS, Eliščino nábřeží 375 | mapa |
21.04.2015 | Pardubice | ABC klub, Štolbova 2665 | mapa |
22.04.2015 | Jihlava | DKO s.r.o., Tolstého 2 | mapa |
27.04.2015 | Praha 9 | Wellness Hotel STEP****, Malletova 1141 | mapa |
28.04.2015 | České Budějovice | Clarion Congress Hotel České Budějovice, Pražská třída 2306/14 | mapa |
29.04.2015 | Plzeň | angelo Hotel Pilsen, U Prazdroje 6 | mapa |
Účastnický poplatek
Seminář Dietní stravování ve školních jídelnách z pohledu nutričního terapeuta | 550 Kč |
Krajská konference hromadného stravování | bezplatná účast |
Ve výjimečných případech lze uhradit vstupné hotově u prezence. Při platbě v hotovosti se vstupné zvyšuje o 100 Kč!
Podrobnosti – rezervace
1. Na konferenci i seminář je nutno se přihlásit elektronickou formou na http://www.jidelny.cz.
2. Vstupné je splatné nejpozději 10 dní před datem konání semináře převodem na účet u Raiffeisenbank a.s. 916995001/5500, variabilní symbol bude číslo přihlášky. Do příkazu uveďte příjmení účastníka (pro identifikaci platby). Předpis k platbě získáte vyplněním přihlášky na www.jidelny.cz. Věnujte, prosím, vyplnění přihlášky mimořádnou pozornost, na jejím základě bude vystaven daňový doklad o platbě.
3. Daňový doklad Vám bude zaslán v elektronické podobě na Vámi uvedenou e-mailovou adresu v okamžiku připsání požadované částky se správným variabilním symbolem na náš bankovní účet. Oznámení o platbě přineste, prosím, s sebou.
4. Zaslaná přihláška je závazná. Bezplatné storno přihlášky přijímáme nejpozději 3 pracovní dny před zahájením semináře. Po tomto termínu hradí účastník stornovací poplatek ve výši 100 Kč. Přihlášku lze zrušit pouze písemně na e-mail: info@jidelny.cz. Při neúčasti přihlašovaného nebo jeho náhradníka poplatek nevracíme.
5. Případné změny programu budou uveřejněny na portálu Jídelny.cz.
6. V případě dotazů jsme Vám k dispozici na 377 457 329 od 8:00 do 11:30 hod.
Elektronické kurzy
Nevyhovuje vám termín školení?
Nevyhovuje vám cena školení?
Nevyhovuje vám dopravní vzdálenost na školení?
PAK PRÁVĚ PRO VÁS JSME PŘIPRAVILI ELEKTRONICKÉ KURZY
Elektronický kurz probíhá prostřednictvím internetu a skládá se ze studijního materiálu, videopřednášky a zhodnocení znalostí. Po úspěšném zvládnutí Ekurzu získáte tytéž znalosti jako na klasickém školení a obdržíte osvědčení o jeho absolvování. Je možné vyzkoušet si bezplatně demo kurz.
Nabídka Ekurzů
Hygienické minimum ve stravovacích službách | 290 Kč |
Tvorba jídelníčků aneb jak plnit spotřební koš a přesto vařit pestré a atraktivní pokrmy | 190 Kč |
Metodika pro školní jídelny v režimu plátce DPH | 390 Kč |
Teorie kalkulace cen jídel a praktické postupy v prostředí ŠJ | 390 Kč |
Přihlásit se můžete elektronicky na http://www.jidelny.cz/ekurz. Přihlášku najdete i v menu portálu v sekci Objednejte si.
Na absolvování kurzu a složení testu máte od zaslání aktivačního mailu 14 dnů.
Diskuze