V říjnu pořádáme odborné kurzy pro pracovníky ústavního stravování. Budou zaměřeny na dietní stravování a sestavení vhodného jídelníčku. Kurzy jsou zařazeny do kreditního systému České asociace sester (počet kreditů za účast na kurzu: 4). Podmínkou získání Osvědčení je účast na celém kurzu.
Kurz je určen pro vedoucí pracovníky stravovacích provozů, kuchařky a kuchaře, nutriční terapeuty, asistenty ochrany veřejného zdraví, zdravotně sociální pracovníky, všeobecné sestry.
Program
08:10 – 08:40 | Prezence |
08:40 – 08:50 | Zahájení kurzu |
08:50 – 09:00 | Bidvest – servis, kvalita, inspirace |
09:00 – 10:00 | Nejčastěji se vyskytující diety, jejich zásady a tvorba vhodných jídelníčků I. |
10:00 – 10:10 | Cesta k dokonalé chuti |
10:10 – 10:20 | Přestávka na kávu |
10:20 – 11:20 | Nejčastěji se vyskytující diety, jejich zásady a tvorba vhodných jídelníčků II. |
11:20 – 11:30 | Informačně propagační vystoupení |
11:30 – 12:00 | Přestávka – občerstvení s informací hostitelů |
12:00 – 14:20 | Odpolední odborný blok: |
Celiakie a bezlepková dieta |
Změna programu vyhrazena
Nejčastěji se vyskytující diety, jejich zásady a tvorba vhodných jídelníčků
Budeme se zabývat nejčastěji se vyskytujícími dietami, jako je například dieta při onemocnění žlučníku, dieta při diabetes mellitus, dieta při Crohnově chorobě a jiných nemocech. Nejenom že si ujasníme hlavní zásady těchto diet, ale budeme se věnovat vhodnosti základních potravin pro správný dietní jídelníček, technologické úpravě a také si ukážeme příklady pokrmů vhodných pro jednotlivá dietní omezení.
Celiakie a bezlepková dieta
Pojmy jako celiakie a bezlepková dieta Vám jistě není třeba dlouze vysvětlovat. O celiakii a léčbě s ní spojené se mnoho mluví, a to především z důvodu častějšího výskytu tohoto onemocnění v současnosti. V přednášce si vysvětlíme důležité zásady bezlepkové diety: nejen při výběru bezlepkových potravin, ale také při přípravě pokrmů vhodných pro tuto dietu. Povíme si, co je to lepek a ve kterých potravinách se vyskytuje. Potraviny si rozdělíme podle vhodnosti zařazení do jídelníčku celiaka na vhodné, rizikové a nevhodné. Uvedeme si příklady vhodných pokrmů a řekneme si mimo jiné i o značení lepku na obalech potravin. Po přednášce tedy budete vědět, zda celiak může konzumovat například droždí, kuskus anebo pivo a také budete mít jistotu, že jídlo, které připravujete, je opravdu vhodné pro bezlepkovou dietu.
Vegetariánství v dnešní době
V tomto příspěvku se dozvíte nejdůležitější informace o vegetariánství. Zmíníme různé typy vegetariánství, hlavní zásady stravování a neopomeneme se zabývat pozitivy a případnými riziky vyplývajícími z tohoto způsobu stravování.
Netradiční suroviny a jejich využití v jídelníčku
Suroviny jako pohanka, amarant, quinoa, cizrna, oves, jáhly či kuskus již asi znáte. Víte ale, jak je v kuchyni připravovat a čím mohou být lidskému organismu prospěšné? Některé z těchto surovin naši předci běžně používali, avšak postupně se na ně pozapomnělo a ze stravy se bohužel takřka vytratily. Jiné se tradičně využívaly v jiných kulturách a do našich kuchyní se dostávají pomalu až v současné době. Jedno však mají tyto potraviny společné: v posledních letech se o nich často mluví, a to především ve spojitosti s jejich výhodnými nutričními vlastnostmi a naším zdravím. Přednáška Vás s těmito a dalšími potravinami blíže seznámí. Vysvětlí Vám jejich zdravotní význam, nabídne tipy a nápady, jak tyto potraviny připravovat, a jak je vhodně zařadit do jídelníčku.
Kde a kdy se s námi můžete setkat
Datum | Město | Adresa konání | Mapa |
---|---|---|---|
14.10.2014 | Ústí nad Labem | Clarion Congress Hotel Ústí nad Labem, Špitálské náměstí 3517 | mapa |
15.10.2014 | Hradec Králové | Kulturní středisko Médium, Jana Masaryka 605 | mapa |
16.10.2014 | Praha 4 | Hotel Michael, Pod Lysinami 474/1 | mapa |
20.10.2014 | Olomouc | U-klub, Šmeralova 12 | mapa |
21.10.2014 | Ostrava-Hrabůvka | Kulturní zařízení Ostrava-Jih, Dr. Martínka 1439/4 | mapa |
22.10.2014 | Zlín, Příluky | Střední zdravotnická škola, Broučkova 372 | mapa |
23.10.2014 | Brno-Vinohrady | Základní škola Brno, Čejkovická 10 | mapa |
30.10.2014 | České Budějovice | Střední škola polytechnická, Nerudova 59 | mapa |
31.10.2014 | Plzeň | Střední průmyslová škola dopravní, Karlovarská 99 | mapa |
Přednášející
Mgr. Jana Petrová: Nutriční terapeutka, Litomyšlská nemocnice
Pracuje jako nutriční terapeut v nemocnici v Litomyšli a vypomáhá v domovech pro seniory sestavovat zdravé a chutné jídelní lístky. Věnuje se také poradenství při snižování nadváhy, hodnotí jídelní lístky školních jídelen a přednáší o výživě na konferencích v ČR i v zahraničí.
Mgr. Sylva Šmídová: Státní zdravotní ústav, Brno
Působí na Státním zdravotním ústavu v Brně, kde se zabývá činností v oblasti prevence a podpory zdraví. Výživě se věnuje i v rámci poradenství, pomáhá klientům s vytvořením správných stravovacích návyků nejen při redukci hmotnosti. Svoje odborné znalosti využívá i při hodnocení jídelních lístků školních jídelen a ve své přednáškové činnosti na konferencích v ČR i v zahraničí.
Vstupné na odborný kurz: 650 Kč
Počet účastníků je omezen, proto si, prosím, rezervujte včas svou účast.
Podrobnosti rezervace
1. Na kurz je nutno se přihlásit elektronickou formou na http://www.jidelny.cz
2. Vstupné je splatné nejpozději 10 dní před datem konání kurzu převodem na účet
u Raiffeisenbank a.s. 916995001/5500, kdy variabilní symbol bude číslo přihlášky. Předpis k platbě získáte vyplněním elektronické přihlášky. Věnujte, prosím, vyplnění přihlášky mimořádnou pozornost, na jejím základě bude vystaven daňový doklad o platbě.
3. Daňový doklad o platbě Vám bude zaslán v elektronické podobě (PDF) na vámi uvedenou
e-mailovou adresu v okamžiku připsání požadované částky se správným variabilním symbolem na náš bankovní účet. Potvrzení o platbě přineste, prosím, s sebou.
4. Ve výjimečných případech lze uhradit vstupné hotově u prezence. Při platbě v hotovosti se vstupné zvyšuje o 100 Kč.
5. Bezplatné storno přihlášky přijímáme nejpozději 5 pracovních dnů před zahájením kurzu. Po tomto termínu hradí účastník stornovací poplatek ve výši 100 Kč/osoba. Přihlášku lze zrušit pouze elektronickou poštou (e-mail: info@jidelny.cz). Při neúčasti přihlašovaného nebo jeho náhradníka poplatek nevracíme.
6. Případné změny programu budou uveřejněny na portálu Jídelny.cz
7. V případě dotazů volejte 377 457 329 od 8:00 do 11:30 hod.
Součástí kurzu bude i informace o elektronických kurzech.
ELEKTRONICKÝ KURZ – HYGIENICKÉ MINIMUM VE STRAVOVACÍCH SLUŽBÁCH
Nevyhovuje vám termín školení hygienického minima?
Nevyhovuje vám cena školení hygienického minima?
Nevyhovuje vám dopravní vzdálenost na školení hygienického minima?
Pak právě pro vás jsme připravili elektronický kurz hygienického minima.
Elektronický kurz probíhá prostřednictvím internetu a skládá se ze studijního materiálu, videopřednášky a zhodnocení znalostí. Po úspěšném zvládnutí Ekurzu hygienického minima získáte tytéž znalosti jako na klasickém školení a obdržíte osvědčení o jeho absolvování.
Obsah Ekurzu Hygienické minimum
- Zásady správné bezpečné manipulace s potravinami, aby nedošlo k onemocnění strávníků.
- Co je to správná praxe a jak předcházet onemocněním z potravin.
- Čeho se vyvarovat při sanitaci.
- Zopakování a ověření znalostí nutných k přípravě bezpečných pokrmů.
- Podstatné hygienické znalosti a dovednosti pracovníků manipulujících s potravinami a jejich uplatňování v praxi.
Je možné vyzkoušet si bezplatně demokurz.
Objednávka elektronického kurzu Hygienické minimum ve stravovacích službách
Cena Ekurzu: 290,- Kč
Obratem Vám zašleme předpis pro platbu. V okamžiku připsání požadované částky se správným variabilním symbolem na náš účet Vám bude Ekurz zpřístupněn. Informaci o zpřístupnění zašleme na Váš email.
Diskuze