Přeskočit na obsah

Pozvánka na odborný kurz ústavního stravování 2014

Zveme vás na odborné kurzy pro pracovníky ústavního stravování, které se budou konat druhé polovině října 2014. Budou zaměřeny na dietní stravování a sestavení vhodného jídelníčku. Seznamte se s podrobnostmi.

Autor: Redakce Jídelny.cz

V říjnu pořádáme odborné kurzy pro pracovníky ústavního stravování. Budou zaměřeny na dietní stravování a sestavení vhodného jídelníčku. Kurzy jsou zařazeny do kreditního systému České asociace sester (počet kreditů za účast na kurzu: 4). Podmínkou získání Osvědčení je účast na celém kurzu.

Kurz je určen pro vedoucí pracovníky stravovacích provozů, kuchařky a kuchaře, nutriční terapeuty, asistenty ochrany veřejného zdraví, zdravotně sociální pracovníky, všeobecné sestry.

Program

08:10 – 08:40  Prezence
08:40 – 08:50  Zahájení kurzu
08:50 – 09:00  Bidvest – servis, kvalita, inspirace
09:00 – 10:00  Nejčastěji se vyskytující diety, jejich zásady a tvorba vhodných jídelníčků I.
10:00 – 10:10  Cesta k dokonalé chuti
10:10 – 10:20  Přestávka na kávu
10:20 – 11:20  Nejčastěji se vyskytující diety, jejich zásady a tvorba vhodných jídelníčků II.
11:20 – 11:30  Informačně propagační vystoupení
11:30 – 12:00  Přestávka – občerstvení s informací hostitelů
12:00 – 14:20  Odpolední odborný blok:

  Celiakie a bezlepková dieta
  Vegetariánství v dnešní době
  Netradiční suroviny a jejich využití v jídelníčku
  Závěrečná diskuze

Změna programu vyhrazena

Nejčastěji se vyskytující diety, jejich zásady a tvorba vhodných jídelníčků

Budeme se zabývat nejčastěji se vyskytujícími dietami, jako je například dieta při onemocnění žlučníku, dieta při diabetes mellitus, dieta při Crohnově chorobě a jiných nemocech. Nejenom že si ujasníme hlavní zásady těchto diet, ale budeme se věnovat vhodnosti základních potravin pro správný dietní jídelníček, technologické úpravě a také si ukážeme příklady pokrmů vhodných pro jednotlivá dietní omezení.

Celiakie a bezlepková dieta

Pojmy jako celiakie a bezlepková dieta Vám jistě není třeba dlouze vysvětlovat. O celiakii a léčbě s ní spojené se mnoho mluví, a to především z důvodu častějšího výskytu tohoto onemocnění v současnosti. V přednášce si vysvětlíme důležité zásady bezlepkové diety: nejen při výběru bezlepkových potravin, ale také při přípravě pokrmů vhodných pro tuto dietu. Povíme si, co je to lepek a ve kterých potravinách se vyskytuje. Potraviny si rozdělíme podle vhodnosti zařazení do jídelníčku celiaka na vhodné, rizikové a nevhodné. Uvedeme si příklady vhodných pokrmů a řekneme si mimo jiné i o značení lepku na obalech potravin. Po přednášce tedy budete vědět, zda celiak může konzumovat například droždí, kuskus anebo pivo a také budete mít jistotu, že jídlo, které připravujete, je opravdu vhodné pro bezlepkovou dietu.

Vegetariánství v dnešní době

V tomto příspěvku se dozvíte nejdůležitější informace o vegetariánství. Zmíníme různé typy vegetariánství, hlavní zásady stravování a neopomeneme se zabývat pozitivy a případnými riziky vyplývajícími z tohoto způsobu stravování.

Netradiční suroviny a jejich využití v jídelníčku

Suroviny jako pohanka, amarant, quinoa, cizrna, oves, jáhly či kuskus již asi znáte. Víte ale, jak je v kuchyni připravovat a čím mohou být lidskému organismu prospěšné? Některé z těchto surovin naši předci běžně používali, avšak postupně se na ně pozapomnělo a ze stravy se bohužel takřka vytratily. Jiné se tradičně využívaly v jiných kulturách a do našich kuchyní se dostávají pomalu až v současné době. Jedno však mají tyto potraviny společné: v posledních letech se o nich často mluví, a to především ve spojitosti s jejich výhodnými nutričními vlastnostmi a naším zdravím. Přednáška Vás s těmito a dalšími potravinami blíže seznámí. Vysvětlí Vám jejich zdravotní význam, nabídne tipy a nápady, jak tyto potraviny připravovat, a jak je vhodně zařadit do jídelníčku.

Kde a kdy se s námi můžete setkat

DatumMěstoAdresa konáníMapa
14.10.2014Ústí nad LabemClarion Congress Hotel Ústí nad Labem, Špitálské náměstí 3517mapa
15.10.2014Hradec KrálovéKulturní středisko Médium, Jana Masaryka 605mapa
16.10.2014Praha 4Hotel Michael, Pod Lysinami 474/1mapa
20.10.2014OlomoucU-klub, Šmeralova 12mapa
21.10.2014Ostrava-HrabůvkaKulturní zařízení Ostrava-Jih, Dr. Martínka 1439/4mapa
22.10.2014Zlín, PřílukyStřední zdravotnická škola, Broučkova 372mapa
23.10.2014Brno-VinohradyZákladní škola Brno, Čejkovická 10mapa
30.10.2014České BudějoviceStřední škola polytechnická, Nerudova 59mapa
31.10.2014PlzeňStřední průmyslová škola dopravní, Karlovarská 99mapa

Přednášející

Mgr. Jana Petrová: Nutriční terapeutka, Litomyšlská nemocnice

Pracuje jako nutriční terapeut v nemocnici v Litomyšli a vypomáhá v domovech pro seniory sestavovat zdravé a chutné jídelní lístky. Věnuje se také poradenství při snižování nadváhy, hodnotí jídelní lístky školních jídelen a přednáší o výživě na konferencích v ČR i v zahraničí.

Mgr. Sylva Šmídová: Státní zdravotní ústav, Brno

Působí na Státním zdravotním ústavu v Brně, kde se zabývá činností v oblasti prevence a podpory zdraví. Výživě se věnuje i v rámci poradenství, pomáhá klientům s vytvořením správných stravovacích návyků nejen při redukci hmotnosti. Svoje odborné znalosti využívá i při hodnocení jídelních lístků školních jídelen a ve své přednáškové činnosti na konferencích v ČR i v zahraničí.

Vstupné na odborný kurz: 650 Kč

Počet účastníků je omezen, proto si, prosím, rezervujte včas svou účast.

Podrobnosti rezervace

1. Na kurz je nutno se přihlásit elektronickou formou na http://www.jidelny.cz
2. Vstupné je splatné nejpozději 10 dní před datem konání kurzu převodem na účet
u Raiffeisenbank a.s. 916995001/5500, kdy variabilní symbol bude číslo přihlášky. Předpis k platbě získáte vyplněním elektronické přihlášky. Věnujte, prosím, vyplnění přihlášky mimořádnou pozornost, na jejím základě bude vystaven daňový doklad o platbě.
3. Daňový doklad o platbě Vám bude zaslán v elektronické podobě (PDF) na vámi uvedenou
e-mailovou adresu v okamžiku připsání požadované částky se správným variabilním symbolem na náš bankovní účet. Potvrzení o platbě přineste, prosím, s sebou.
4. Ve výjimečných případech lze uhradit vstupné hotově u prezence. Při platbě v hotovosti se vstupné zvyšuje o 100 Kč.
5. Bezplatné storno přihlášky přijímáme nejpozději 5 pracovních dnů před zahájením kurzu. Po tomto termínu hradí účastník stornovací poplatek ve výši 100 Kč/osoba. Přihlášku lze zrušit pouze elektronickou poštou (e-mail: info@jidelny.cz). Při neúčasti přihlašovaného nebo jeho náhradníka poplatek nevracíme.
6. Případné změny programu budou uveřejněny na portálu Jídelny.cz
7. V případě dotazů volejte 377 457 329 od 8:00 do 11:30 hod.



Součástí kurzu bude i informace o elektronických kurzech.

ELEKTRONICKÝ KURZ – HYGIENICKÉ MINIMUM VE STRAVOVACÍCH SLUŽBÁCH

Nevyhovuje vám termín školení hygienického minima?
Nevyhovuje vám cena školení hygienického minima?
Nevyhovuje vám dopravní vzdálenost na školení hygienického minima?

Pak právě pro vás jsme připravili elektronický kurz hygienického minima.

Elektronický kurz probíhá prostřednictvím internetu a skládá se ze studijního materiálu, videopřednášky a zhodnocení znalostí. Po úspěšném zvládnutí Ekurzu hygienického minima získáte tytéž znalosti jako na klasickém školení a obdržíte osvědčení o jeho absolvování.

Obsah Ekurzu Hygienické minimum

  • Zásady správné bezpečné manipulace s potravinami, aby nedošlo k onemocnění strávníků.
  • Co je to správná praxe a jak předcházet onemocněním z potravin.
  • Čeho se vyvarovat při sanitaci. 
  • Zopakování a ověření znalostí nutných k přípravě bezpečných pokrmů.
  • Podstatné hygienické znalosti a dovednosti pracovníků manipulujících s potravinami a jejich uplatňování v praxi.

Je možné vyzkoušet si bezplatně demokurz.

Objednávka elektronického kurzu Hygienické minimum ve stravovacích službách

Cena Ekurzu: 290,- Kč

Obratem Vám zašleme předpis pro platbu. V okamžiku připsání požadované částky se správným variabilním symbolem na náš účet Vám bude Ekurz zpřístupněn. Informaci o zpřístupnění zašleme na Váš email.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se