Poslední týden před prázdninami již tradičně pořádají Jídelny.cz pro Odbor školství Městské části Praha 3 praktický kurz vaření.
Pro letošní ročník byly vybrány jak tradiční suroviny pojaté nově, tak i nové netradiční suroviny, které byly použity v receptech vhodných pro dětské strávníky školních jídelen.
- Krém z černého kořene s bylinkovým pestem
- Konfitované kachní stehýnko se zelím z červené řepy, zeleninový knedlík
- Mořské filé gratinované s brokolicovou krustou s hráškovým pyré a bešamelem
- Karotkový dortík s citronovým krémem a ovocem
Atmosféra akce byla velmi příjemná a bylo vidět, že účastníce kurz opravdu baví. To nás velmi těší, protože i když celý školní rok vaří, což je velmi těžká práce, byly ochotné v době, kdy by možná vařit ještě nemusely, přijít na kurz, postavit se přenosným pracovištím a zase vařit. Pár rozdílů zde ale bylo. Vařily si jen pro sebe a také si dle hesla „co si navaříš, to si také i sníš“, hotové pokrmy oddegustovaly.
Za tým, který akci realizoval, mám pro účastnice tento vzkaz:
Dámy, bylo nám s Vámi krásně. Děkujeme za milou společnost a perfektní atmosféru a těšíme se za rok nashledanou.
Recept pro inspiraci
Karotkový dortík s citronovým krémem
Těsto:
400 g cukr krystal
300 g strouhaná mrkev na jemno
300 g polohrubá mouka
200 g vařené pepitky z červené čočky a mrkve
150 g olej
5 vajec
20 g vanilkový cukr
1 ks prášek do pečiva
8 g jedlá soda
8 g skořice
Krém:
400 g čerstvý smetanový sýr
200 g smetana
50 g vanilkový cukr
1 ks vanilkový lusk
Suché ingredience smícháme. Vejce vyšleháme s cukry, smícháme s mrkví, uvařenými pepitkami a suchými ingrediencemi a pomalu zalijeme olejem. Pečeme na 170 ° C přibližně 30 minut (dle potřeby a velikosti). Suroviny na krém lehce vyšleháme.
Inspirujte se, jak by mohlo vypadat nazdobení karotkového moučníku a podívejte se na krátké video.
Za realizační tým a kolektiv portálu Jídelny.cz Jiří Plzák
Diskuze
Autor: Hanka
Menu pro děti
Je fajn, že akce proběhla. Kuchařkám se jistě líbilo a zaslouží si to. Jen mám pochybnosti, zda taková jidla je možné vařit ve skolni jídelně. Některé suroviny jako třeba kachní stehynko jsou finančně nákladné. Nejsem si taky jistá, zda by tato jidla zaujala naše žáky. Hold klasika se klasika! Tím nechci říci, že neinovujeme pokrmy. Přemýšlím, zda takové akce mají smysl. To se mi víc líbí praktické kurzy typu – jak udělat zdravěji omáčky apod. Tam se ale většina jídelen nedostane neb vše je v Praze a nebo v době, kdy se vaří a nemá kdo zastoupit.