Přeskočit na obsah

Přihlášky do soutěže O nejlepší školní oběd

Na začátku března byly vyhlášeny podmínky dalšího ročníku soutěže O nejlepší školní oběd. Seznamte se s nimi a s důvody, proč se soutěž organizuje. Zúčastníte se také?

Autor: Anna Packová, Alena Strosserová

Vážené vedoucí školních jídelen,

rok utekl jako voda a nás čeká již další, tentokrát 6. ročník Soutěže o nejlepší školní oběd. Myšlenka Anny Packové, metodičky z Brna se s pomocí Aleny Strosserové a Zdenka Hladíka zhmotnila do podoby, kterou snad ani nečekali. Snaha zviditelnit každodenní těžkou práci školních jídelen, která sice bývá korunována chutným jídlem, ale málokdy oceněna, byť i jen vlídným slovem, se ukázala jako správná cesta.

A více než v minulých letech je potřeba ukazovat, co dobrého školní jídelny umí. V poslední době jsou média zahlcena zprávami o školních jídelnách, ale bohužel, jen málokterá z nich je pozitivní. Moderní technika umožňuje už i těm nejmenším žákům, aby si fotili jídla a zveřejňovali své pocity na sociálních sítích. Novináři, slídící po senzacích, nejlépe negativního charakteru, se velmi rádi chytí na vějičku bezpracně získané senzace. A řetězovou reakcí dávají tyto zprávy impulzy všem, kdo mají se školními jídelnami jakékoliv úmysly.

Soutěž o nejlepší školní oběd má ve své podstatě za úkol bojovat proti tomuto agresivnímu zbrojení proti školním jídelnám. A to tak, že bude informovat veřejnost o tom dobrém, co se ve školních jídelnách děje. Prostřednictvím mediálního zpravodajství chceme všechny zpravit o tom, že se ve školních jídelnách vaří dobře, chutně, vyváženě, z čerstvých surovin, a že dětem v jídelnách chutná. V neposlední řadě jsou recepty ze soutěže inspirací pro všechny ostatní jídelny a možná i pro širokou veřejnost.

Přihlaste se do soutěže

Abychom měli co ukazovat a o čem mluvit, je potřeba, aby se jídelny do soutěže přihlásily. Není to nic složitého, jídelnu přihláška zatíží tak hodinou práce navíc. Je pouze zapotřebí, uvařené jídlo, které odpovídá zadání letošního ročníku, vyfotit, naskenovat jídelní lístek a pak jen vyplnit formulář a poslat. To je opravdu vše, co se po školních jídelnách chce, aby udělaly pro svou účast v soutěži.

Budeme se moc těšit na letošní přihlášky a věřte, že v téhle soutěži nemůžete prohrát. I ty jídelny, které se neprobojují do finále, udělají pro své dobré jméno hodně. A o to v soutěži jde, ukázat, jak cennou službu školní jídelny poskytují.

Smyslem soutěže je ukázat, že školní stravování je zásadním a účinným prostředkem v boji proti dětské obezitě a svým každodenním působením motivuje děti ke zdravému způsobu stravování. Každá školní jídelna má dnes již širokou zásobu receptů zdravých pokrmů a umí je upravit tak, aby byly u dětí oblíbené. Tuto dovednost je třeba ukázat široké veřejnosti právě prostřednictvím naší soutěže.

Téma soutěže

Králičí maso a mléčný dezert v menu školní jídelny

Úkolem je příprava moderního kompletního poledního menu o třech chodech se zaměřením na zdravé stravování. Surovinou hlavního pokrmu musí být králičí maso, v dezertu pak mléko, mléčné výrobky, sýry atd.

Forma a účast v soutěži

Soutěž je korespondenční. Zúčastnit se může každá školní jídelna, zapsaná v Rejstříku škol a školských zařízení a provozovaná podle Vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů.

Podmínky účasti v soutěži

a) Menu musí být nanormováno na 10 porcí pro žáky věkové kategorie 11 – 14 let (pokud se soutěže zúčastní mateřské nebo střední školy, přepočtou pokrmy pro soutěžní věkovou kategorii).

b) Pokrmy se musí běžně vyskytovat na jídelním lístku.

c) Menu se bude skládat z polévky, hlavního jídla a dezertu, a případně salátu dle vhodnosti menu.

d) Součástí receptů bude technologický postup.

e) Cena za potraviny na přípravu jedné porce nesmí překročit limit 34,- Kč dle vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů (musí se pohybovat ve stanoveném rozmezí).

f) Přihlašovací formulář bude ke stažení na www.vyzivaspol.cz.

g) Výše částky za celé menu musí být uvedena v přihlašovacím formuláři.

h) Součástí přihlašovacího formuláře budou přiložené fotografie soutěžního menu připraveného ve  ŠJ. Vyfocené musí být celé menu na ukázku. Při fotografování je důležité vybrat bílý podklad, aby byly fotografované pokrmy zřetelné. Fotografie musí být v dobrém rozlišení, alespoň 2 MB.

i) K přihlašovacímu formuláři bude přiložený autentický jídelní lístek (naskenovaný, musí být vždy čitelný) z týdne, kdy se v ŠJ pokrmy podávaly. Na tomto jídelním lístku mohou být pokrmy zastoupeny jednotlivě nebo i jako celé menu, pokud se tak v jídelně podává.

j) Nanormované receptury včetně fotografií, jídelního lístku a adresy školní jídelny se vyplní na webových stránkách Společnosti pro výživu, www.vyzivaspol.cz.

k) Součástí přihlašovacího formuláře musí být adresa školní jídelny, kontaktní osoba a spojení na ni, a souhlas s dalším vyžitím přihlášených receptur.

Termíny

a) Soutěž byla  vyhlášena 1. března 2015 na webových stránkách www.vyzivaspol.cz.

b) Uzávěrka korespondenčního kola je 30.4.2015.

c) Do 17. června budou komisí korespondenční soutěže vybráni finalisté.

d) Výsledky budou vyvěšeny na webových stránkách www.vyzivaspol.cz. Finalisté budou kontaktováni emailem.

e) Celorepublikové finále se bude konat 25. srpna 2015 v Praze.

Hodnotící komise

a) Korespondenční soutěže bude v tomto složení: odborníci na výživu a školní stravování, lékař a hygienik, zástupce Asociace kuchařů a cukrářů

b) V Praze ve finále bude komise rozšířena o:
předsedu komise, odborníky na výživu ze Společnosti pro výživu, dětské strávníky, zástupci MŠMT, MZdr, ČŠI aj., zástupce generálního partnera, zástupce médií.

Hodnotící kritéria

a) Dodržení podmínek soutěže.

b) Dodržení technologického postupu přípravy a jeho vhodnost pro danou věkovou kategorii ve školním stravování.

c) Sladění menu po stránce výběru potravin, chutě, vůně a vzhledu. (u korespondenční soutěže dle kvalitních autentických fotografií).

d) Dodržení finančního normativu.

e) Celková vyváženost menu.

Přihlášené školní jídelny budou hodnoceny anonymně.

Finále

a) Na základě výsledků korespondenční soutěže bude do finále vybráno 10 týmů z celé republiky.

b) Celorepublikového finále se zúčastní soutěžní týmy ve složení vedoucí ŠJ a dvě pracovnice provozu (v případě menších kolektivů stačí vedoucí a 1 pracovnice provozu).

c) Soutěžní týmy připraví přihlášené menu, komise pokrmy ohodnotí a vybere 3 nejlepší menu, která budou odměněna finanční částkou: 1. místo 15 000 Kč, 2. místo 10 000 Kč, 3. místo 5 000 Kč. Ceny vítězům věnuje generální partner soutěže Makro.

Výherci finále boudou zveřejněni na výše uvedených webových stránkách.

Bc. Anna Packová, Bc. Alena Strosserová, organizátorky soutěže

Autor: Anna Packová, Alena Strosserová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se