Přeskočit na obsah

Přijďte k nám na večeři!

Nevídáno! A kam? No přece do Školní jídelny Na Brněnce v Ivančicích. Nahlédněte i vy pod pokličku plného hrnce nápadů. Pozvání platí pro rodinné příslušníky strávníků, širokou veřejnost a přátele.

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Proč večeře ve školní jídelně?

Tato večeře je jednou z forem, jak prezentovat práci školní jídelny a hlavně seznámit široké okolí s kvalitou školní stravy. Jednou v roce zůstává personál této jídelny v prodloužené pracovní směně a připravuje menu složené z polévky, hlavního jídla, nápoje a doplňku. Výběr je sestaven z běžně připravovaných jídel s ohledem na  rozmanitost. Jedná se o opakovanou akci od roku 2010.

Co si dáte?

Příklad z nabídky roku 2012:

Polévka – Masový vývar s tarhoňou

1. Losos na másle, restovaná bretaňská zelenina, vařený brambor, ledový salát

2. Svíčková na smetaně, houskový knedlík

3. Makarská pochoutka (těstoviny, šunka, ledový salát, rajčata, zakysaná smetana)

Ceny jsou stanoveny na základě kalkulací obědů pro cizí strávníky. Skvělé je zařazení i těch surovin, z kterých se běžně v domácnostech nevaří. Díky tomuto uvedenému menu jistě někdo objeví skvělou bretaňskou zeleninu anebo tarhoňu – výbornou zavářku do polévek.  Losos zřejmě není také každodenním jídlem, svíčková na smetaně je pohlazení nejen pro žaludek a odlehčené těstoviny uvítá strávník v jakékoliv podobě.

Večeře jako společenská záležitost

Velikost porcí je stejná, není brán zřetel na porce dětí, které se těchto večeří rády zúčastňují. Zde mají stálí strávníci možnost předvést znalost prostředí svým blízkým. A věřte tomu, že děti je velice rády poučují, jak to ve školní jídelně funguje. Toto setkání lze pojmout též jako společenskou záležitost. Ne vždy se rodina schází u společného stolu s dobrým jídlem a v klidu sedící, usmívající se hospodyňkou. Také personál kuchyně najde prostor na komunikaci s návštěvníky, nejen informativní, ale přátelskou a neformální.

Propagace je nutná

Tomuto kouzelnému finále předchází samozřejmě dlouhá příprava a zabezpečení celé akce. Důležitá je prvotní informace a reklama. Stanoven je termín na přelomu měsíců září a října, kdy se zpravidla strávníci rozhodují, zda se stravovat, či nikoliv. V časovém předstihu jsou informace zveřejněny v místní kabelové televizi, na webových stránkách škol, na letáčcích. V regionálních novinách „Zrcadlo“ se mohou o této aktivitě dočíst i návštěvníci jiných stravovacích zařízení ze širokého okolí Ivančic, a využít tak skvělou inspiraci. Zahájení výdeje je stanoveno na 17.30 hod. Z nabízených jídel, která jsou i prezentována na fotografiích, si zájemci vyberou a zaplatí předem.

Ředitelka jídelny a její tým

Paní Ing. Halka Žaludová je ředitelkou samostatného subjektu a sleduje náklady provozovny jako ostříž a dobře ví, že musí být krok před konkurencí. Její nadšení pro nové věci zasáhlo až Aš. V tamní jídelně uspořádali podobnou akci s velkým úspěchem. Předávání zkušeností a vzdělávání má jistě velký význam. Paní Žaludovou potkáváme na různých školeních a vzdělávacích programech, z kterých nabyté zkušenosti uvádí do života.

Jde do základů problémů a sama vyhledává příležitosti, jak přiblížit školní stravování dětem a především dospělým strávníkům. Povědomí veřejnosti o zdravé výživě je značné, ale v praxi se bohužel vytrácí. Je potřeba pořád vysvětlovat podstatu školního stravování, význam spotřebního koše a skladbu cen se stále narůstajícími režiemi. Paní Žaludová spolupracuje i s vyučujícími ZŠ u  předmětů zabývajících se zdravím, potravinami a rozvojem dětí.

Za paní vedoucí stojí samozřejmě tým, který se dá lehce strhnout k práci navíc. Protože všem je dobře známo, že jejich práce bude oceněna nejen dobrým pocitem, ale i formou odměny. A  každý rozumný člověk ví, že sám zmůže pramálo. Souhra na pracovišti je snem všech řídících pracovníků.

Kuchyně

Na večeři do školní jídelny v Ivančicích

Školní jídelna zajišťuje stravování pro ivančické Gymnázium Jana Blahoslava, ZŠ TGM, ZŠ Vladimíra Menšíka, ZŠ a MŠ Řeznovice, Lesní školku Za Humny, Středisko volného času i cizí strávníky. Je zapojena do Dnů otevřených dveří, úzce spolupracuje s vedením škol. Provádí průzkum spokojenosti strávníků formou anket, což obnáší spoustu administrativní práce. Pěkná je vstřícnost a pomoc například ze strany vedení gymnázia i základních škol.

Co říkáte? Ivančice jsou hezké historické město, které zve k výletu, je tam spousta zajímavostí včetně expozice rodáka Vladimíra Menšíka a zakončení dne skvělou večeří by mohl být výborný závěr.

Alena Stará je spolupracovnice portálu Jídelny.cz

Autor: Alena Stará
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Pekařka

    Večeře v ŠJ
    Blahopřeji kolektivu k tomuto nápadu a musím vyjádřit také velký dík za úžasnou propagaci školního stravování. Děvčata, jste skvělá !!!

  • Autor: majka 1

    super nápad
    skvělá akce. Chci se zeptat, kolik máte účastníků a zda si večeři dopředu objednávají, nebo vaříte porce ,,od oka“

    • Autor: Halka

      Počet účastníků rok od roku stoupá, ale vrací se i každoročně ti stejní. Strávník si vybere dopředu a zaplatí také dříve. Při svém příchodu dostane „stravenku“ na svůj chod a ten si vyzvedne u okýnka.