Pozvánky na jarní krajské konference jste dávno dostali a mnozí se již přihlásili. Brno hlásí obsazeno, rovněž konference v Praze nebo Ústí se blíží naplnění. Řada vedoucích ale váhá. Co bude přesně obsahem přednášek? Jak je to s těmi dotacemi pro jídelny a se změnou teplot u studených pokrmů? Bude o dietách přednášet někdo, kdo jim opravdu rozumí? Následující rozhovor s Mgr. Jiřím Plzákem, ředitelem portálu Jídelny.cz a hlavním organizátorem konferencí, na tyto dotazy odpovídá. Přinášíme vám spoustu doplňujících informací k programu a informace ze zákulisí konferencí.
Blíží se další kolo jarních krajských konferencí. Poprvé v historii se konají v květnu. Proč?
Konference plánujeme na více než rok předem. Loni, z důvodu zákazu hromadných akcí, proběhnout nemohly a rozvolnění začalo až v květnu. Proto jsme pro letošek zvolili květnové termíny. Bude to mít výhodu v tom, že se ty akce časově posouvají do doby krásného počasí, kdy vše kvete, je více dní sluníčko a teplo, což hodně přispívá k pozitivnímu naladění všech lidí. Myslím si, že i z tohoto důvodu půjde o příjemné setkání.
Koná se ale plno jiných zajímavých online akcí, na které vedoucí nemusí nikam dojíždět a mohou si je pustit, kdy se jim zachce. Proč by se naše čtenářky měly krajských konferencí zúčastnit?
Ano, máš pravdu, i Jídelny.cz pořádají plno online školení. K těm konferencím nám přichází plno dotazů, zda je nechceme začít dělat online. Ony ale mají svoji tradici (poznámka redakce: pořádají se od roku 2004) a kromě odborného programu a veletržní části mají i svou jedinečnou společenskou část. Potkávají se na nich kolegyně z regionu, mohou společně podiskutovat o svých problémech a hlavně vyměnit si své zkušenosti nebo navázat nová přátelství. Tohle online pořady nikdy nenahradí a už jen proto stojí za to přijít. I do budoucna jsme se rozhodli krajské konference zachovat pouze jako prezenční akce.
Když už jsi zmínil odbornou část programu, na co bys upozornil?
Z mého pohledu bude asi nejzajímavější přednáška týkající se dotací. Pravidelně navštěvuji řadu školních jídelen, vím, že jejich vybavení je kolikrát za hranicí životnosti a že kuchařky nahrazují jeho nedostatky svojí pílí a nasazením. A teď je úžasná příležitost získat poměrně zajímavé peníze na rekonstrukci či vybavení kuchyní v rámci EU fondů. Povedlo se nám dojednat účast lektora Ing. Martina Járy z Regionální poradenské agentury, který má velké zkušenosti se získáváním dotací pro rozpočtové a příspěvkové organizace včetně škol. Já si od této přednášky slibuji, že pracovníci jídelen se dozví, zda dosáhnou na dotaci, a pokud ano, co vše musí udělat, aby ji získali.
A není to spíše informace pro zřizovatele či ředitele?
Určitě by bylo fajn, kdyby zřizovatel či ředitel byli v oblasti dotací informováni a aktivní. Nemůžeme ale čekat, že tomu tak vždy je. Proto je třeba, aby vedoucí školních jídelen byly proaktivní, samy se snažily informace získat a následně naservírovat nadřízeným. Ať už se to týká ředitele či zřizovatele. Ti mají na starosti plno dalších provozních oblastí školy nebo obce a spoléhat na ně by mohlo znamenat, že se k nim informace o dotacích dostane pozdě a v době, kdy dotační prostředky budou možná už vyčerpané.
Přál bych všem provozům, které renovaci potřebují, aby na dané prostředky dosáhly.
I já. Zvláště když víš, jak nové technologie neobyčejně pomáhají s přípravou chutných a zdravých pokrmů nebo že spotřebují možná třetinu energie co ty staré stroje, a šetří i pracovní sílu. V této době je celkově nedostatek personálu a daleko větší tlak na pracovní výkon. Investice do nového vybavení by mohla pomoci, aby pracovníci ve stávajícím obsazení zvládali úplně v pohodě svoji práci a případně i práci za nemocné. A organizace ještě ušetří za provozní energie.
Přednáška k dotacím ale není jediným bodem programu. Proč o ní tak obsáhle hovoříš?
Měl jsem potřebu ji tak zdůraznit, protože je z mého pohledu pro provozy klíčová. Když bych ale měl upozornit na další zajímavost, tak to může být informace o změně legislativy, která se zabývá požadavky na pokrmy.
Tuto přednášku máš ty, takže bys mohl prozradit více.
Zatím bohužel nemohu. Vyhláška má mimo jiné upravovat teploty studených pokrmů a stanovit požadavky na kvalitu olejů, jenže existuje jen její pracovní verze a ta je v kolizi s jinými hygienickými předpisy. Kolegyně doktorka Lucie Janotová už na to ministerstvo upozorňovala. Takže se vše musí vyjasnit a nerad bych teď šířil informace, které ve výsledku mohou být úplně jiné. Zažil jsem totiž plno předpisů, které platily jen chvíli, nebo nezačaly platit vůbec. Ale čím blíže jsme termínu zveřejnění vyhlášky, tím budou informace jasnější.
Je ještě něco dalšího, na co se mohou účastníci těšit?
Pevně věřím, že si v programu každý najde něco, co ho bude zajímat. Pro služebně nové vedoucí určitě bude zajímavý průřez právem, v kterém Mgr. Alena Strosserová představí nejdůležitější předpisy pro školní stravování. Už jen vypíchnutí takových zákonů a vyhlášek je velká pomoc. Dále se bude věnovat některým sporným bodům v legislativě, ke kterým podá obsáhlý výklad. Paní magistra pracuje několik desítek let jako metodik školní jídelen, a proto má neskutečné znalosti dané problematiky. A ráda vám je předá.
Mě by spíš zaujala její přednáška s radami ke spotřebnímu koši a nutričnímu doporučení.
Bude určitě zajímavé si poslechnout praktické rady ke spotřebnímu koši a nutričnímu doporučení z pohledu metodika. A pozor: paní Strosserová je současně nutriční terapeutkou s mnoholetou praxí ve školních jídelnách. Dokážete si představit povolanějšího lektora? Takových odborníků se znalostí problematiky školního stravování rapidně ubývá a noví zatím nejsou. Na konferencích tedy budete mít mimořádnou příležitost načerpat skutečně užitečné informace. A abych nezapomněl: pro ty, co zvažují přípravu diet pro své strávníky, může být velmi přínosné její vystoupení zabývající se dietami.
Zmínil ses o veletržní části. Co si pod tím můžeme představit?
Kromě vedoucích jídelen, pro které jsou určeny přednášky, se setkání účastní i různí dodavatelé do školního stravování. Nutno podotknout, že právě díky nim je větší část konference pro účastníky zcela zdarma. Tyto firmy z řad dodavatelů potravin, technologií či služeb na našich akcích představují řadu novinek. Je neskutečné, jak i v oblasti dodavatelské došlo k posunu v nabídce. Potravináři vymýšlejí nové výrobky, které nabízejí provozům, které vaří několik set či tisíc porcí. Technologové nabízejí úžasná zařízení, která nahrazují nedostatek pracovníků, a tak bych mohl pokračovat dál. Podstatné je, že vedoucí nemusí pracně hledat, jaké jsou v oblasti školního stravování novinky. Novinky za nimi přijdou na konferenci. Stačí se zúčastnit.
Náš rozhovor se blíží ke konci, chtěl bys zájemcům o konference ještě něco vzkázat?
Opravdu se na vás těším. Přijďte si poslechnout přednášky, získat přehled o novinkách a seznámit se s kolegyněmi či kolegy, od kterých můžete načerpat inspiraci. Rád si poslechnu i vaše problémy nebo náměty, co byste chtěli slyšet příště. A nebojte se – jarní konference jsou sice za dveřmi, ale my již teď pilujeme zajímavý program na podzimní akce. Na shledanou na konferencích, rádi vás uvidíme.
Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: majka1
osobní setkání
Dobrý den, souhlasím s panem Plzákem, že osobní setkání se nahradit nedá. Jsme rádi, že se zase můžeme potkat a vyměnit si konkrétní poznatky z oboru. Také si myslím, že se do diskuse zapojí více vedoucích, než v on-line prostředí. Děkujeme za to, že nám dvakrát ročně nabízíte tuto možnost osobního kontaktu.