Olomoucké konference, která proběhla 16.10.2007 ve Slovanském domě, se zúčastnilo více než sto pracovníků jídelen. V bohatém programu byly zařazeny přednášky, dvě školení, prezentace i ochutnávky zajímavých novinek od dodavatelů a výrobců.
Hygienické minimum ve stravovacích službách
Ing. Lucie Janotová pojala téma netradiční formou, která byla pro účastnice jistě přínosnější než jen pouhé odpřednášení faktů. Nabídla možnost ověřit si vlastní znalosti o hygieně nejprve na testu. K jednotlivým odpovědím pak vysvětlovala, uváděla legislativní východiska a přidávala příklady z praxe.
Jednou z otázek byla například i problematika kritických bodů a způsoby jejich stanovení.
Víte například, jaká nebezpečí jsou v rámci plného systému kritických bodů analyzována? Nebo jak musí být plochy a pomůcky, které přicházejí do přímého kontaktu s potravinami po umytí mycím prostředkem dále ošetřeny?
Nabyté poznatky se účastnicím budou určitě hodit v praxi a umožní jim i proškolit své podřízené.
Připravované novinky
Vlastní konferenci zahájil hlavní organizátor Jiří Plzák informacemi o chystaných novinkách portálu. Jídelny.cz vylepšily aplikaci Jídelní lístky ve spolupráci se zdravotním ústavem v Hradci Králové: Každý měsíc je jeden z jídelníčků anonymně vybrán a posouzen podle skladby a zásad zdravé výživy. Tato možnost je, jak přítomné účastnice potvrdily, zvláště pro začínající vedoucí jídelen velmi přínosná.
Další novinkou je postupné rozšiřování okruhů školení. Na jarní prázdniny 2008 chystá portál první školení pro kuchařský personál pod vedením šéfkuchařů z Asociace kuchařů a cukrářů.
Novinkou je i nový cyklus rozšiřování manažerských dovedností pro vedoucí jídelen. Letos bylo uvedeno první téma cyklu – asertivita.
Jak správně jednat a argumentovat?
Na tuto a mnoho jiných otázek odpovídal odpolední blok o asertivitě, který se skládal z přednášky a pro zájemce i dalšího školení. Zdá se Vám, že mluvit umíte a víc nic nepotřebujete? Pak byste se možná divili, kolika chyb, za které platíme zbytečnými nervy, se denně v běžné komunikaci dopouštíme. Jak předejít stresu z nedostatku času, jak se nenechat nikým manipulovat „nebo jak na chlapy“ – i to jsou témata, která se při přednášce a následném školení Ing. Hany Fialové rozebírala.
Ale ještě zpět k dopolednímu bloku.
Prodej karet, čipů a dalších produktů strávníkům
Inženýr Vladimír Bureš začal provokativní otázkou: „Může jídelna nutit strávníky k nákupu stravovacích karet nebo čehokoliv jiného?“ V přednášce pak rozebíral možnosti, jakým způsobem zavést stravovací karty v souladu se stávající legislativou a bez zbytečných problémů. Zda a kdy je vhodné karty prodávat, kdy půjčovat a jaké jsou úskalí obou možností.
Dezinsekce a deratizace ve stravovacích provozech
V této části konference si mohli účastníci vyslechnout ucelenou přednášku na dané téma včetně rad o tom, co požadovat po odborných firmách, které si k deratizaci objednáte. A to od smlouvy, přes evidenci prováděné práce až po nejvhodnější druh návnady. Mimochodem tušíte například, proč je pevná návnada lepší než granulovaná?
Odpady – jak je třídit a co s nimi?
Poslední ze série přednášek seznámila zúčastněné se základními pojmy a legislativou v oblasti odpadů. Včetně odkazů na internetové stránky, kde najdou k problematice další informace. Se způsoby, jak odpad třídit nejen v provozovnách, ale i v domácnostech. Rozebírala i mýty, které se při třídění odpadů často chybně dodržují. Tak například ten, že je zbytečné odstraňovat víčka z PET lahví. Ta do kontejneru s plastem patří. Plastové láhve od olejů tam ale rozhodně nedávejte! Do kontejneru na sklo se zase nemá vhazovat varné sklo nebo třeba zrcadlo.
Informačně-propagační vystoupení firem
Součástí Krajské konference byla i krátká vystoupení dodavatelů s nabídkami, čajů, pečiva, müsli tyčinek, instantních a mražených výrobků a dalšího potravinářského sortimentu. Své produkty představili i tvůrci softwarů pro stravovací provozy.
Proč tedy přijet na konferenci?
Jak řekly olomoucké účastnice – z více důvodů. Je zde možnost vyměnit si zkušenosti s kolegyněmi z oboru, načerpat užitečné informace, zeptat se na problémy, které mě zajímají a v neposlední řadě zkusit i něco nového a zajímavého, jako je třeba právě letošní asertivita.
A jaké termíny konferencí můžete ještě letošní podzim navštívit?
Ing. Vladimíra Nejezová je spolupracovnicí redakce
Diskuze