ÚTERÝ 18. května
Odpoledne 14,30 – 17,30 hod.
Zahájení: MUDr. P. Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu
I. blok: SVĚT VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ, ŠKOLNÍ JÍDELNY VE SVĚTĚ
Moderátoři: MUDr. P. Tláskal, CSc., FN v Motole, Praha, Bc. J. Koutová, ČŠI, Praha, A. Packová, OŠ MgM, Brno
MUDr. P. Tláskal, CSc., FN v Motole, Praha: Školní stravování pro zdravý vývoj dítěte
Mgr. E. Gottwaldová, MZd ČR: Školní stravování v mezinárodním kontextu
A. Packová, OŠ MgM, Brno, Bc. A. Strosserová, ÚMČ Praha 3: Školní stravování v Itálii
Z. Dlouhá, SPV, Praha: Školní stravování v Lucemburku
Diskuze
Přestávka 16,00 – 16,20 hod.
Ing. S. Tokárová, MŠ SR, Bratislava: Nová vyhláška MŠ SR o školním stravování a její uvádění do praxe
Ing. E. Šulcová, SPV, Praha: Informace o školním stravování v Maďarsku
Ing. Z. Hladík, Vitana, Byšice: Světové kuchyně ve školní jídelně – SPV připravuje nový receptář pro školní jídelny
Diskuze
Firma Vitana a.s. zve všechny účastníky konference od 19,30 hod. na divadelní představení. Vstupenku s programem obdrží účastníci při prezenci.
STŘEDA 19. května
Dopoledne 9,00 – 12,00 hod.
II. blok: HYGIENA A BEZPEČNOST POTRAVIN
Moderátoři: Ing. J. Blattná, CSc., SPV, Praha, Mgr. M. Slavíková, KHS Ústeckého kraje, MUDr. J. Ševčík, SPV, Teplice
Ing. L. Janotová, Uniconsulting, Praha: Zásobování a přejímka zboží ve školní jídelně
MVDr. P. Otoupal, CSc., SPV, Praha: Zacházení nejen s rizikovými potravinami po výdeji ze skladu
MUDr. K. Poláková, KHS, Hradec Králové: Kontroly hygienické stanice ve školních jídelnách
Diskuze
Přestávka 10,30 – 10,50 hod.
Mgr. M. Slavíková, KHS Ústeckého kraje: Zdravá potravina X zdraví prospěšná potravina – aneb jak je to s pojmy ve výživě
Doc. MUDr. M. Kunešová, CSc., Endokrinologický ústav, Praha: Jak mohou školní jídelny aktivně bojovat proti dětské obezitě
RNDr. L. Oliveriusová, CSc., Kladno: Mýty o potravinách a stravování
Prof. Ing. K. Kopec, DrSc., Lednice na Moravě: Tradiční i moderní způsoby úpravy zeleniny ve školním stravování
Diskuze
V průběhu dopoledního programu představení první části výrobců a distributorů potravinářského zboží, kuchyňského zařízení a strojů, čisticích a ochranných pomůcek, počítačových programů apod.
Odpoledne 14,30 – 17,30 hod.
V průběhu odpoledního programu vystoupení druhé části výrobců.
III. blok: INFORMACE A AKTUALITY VE ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ A PANELOVÁ DISKUZE
Moderátoři: Ing. L. Věříšová, CSc., SPV, Praha, Z. Dlouhá, SPV, Praha, P. Gleichová, ÚMČ, Praha 6
Ing. P. Špirhanzl, MŠMT ČR: Novinky ke školním jídelnám z MŠMT, komise MŠMT
Mgr. N. Holická, MŠMT ČR: Školní mléko
Mgr. V. Neklapilová, MŠMT ČR: Projekt Ovoce a zelenina do škol
Mgr. P. Zeman, Jindřichův Hradec: Hospodaření školních jídelen v roce 2010
Přestávka 16,00 – 16,20
P. Gleichová, ÚMČ, Praha 6: Výběrové řízení na nákup potravin ve školních jídelnách 2010
F. Sajler, O. Slanina: „KLUCI VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ“ VZP a prevence obezity dětí – projekt Jízda kuchařů YesNeYes
PANELOVÁ DISKUZE
- Přímá diskuze za aktivní účasti krajských metodiček a zástupců ministerstva školství a zdravotnictví
- Odpovědi na otázky předem zaslané (vyziva.spv@volny.cz)
- Z. Dlouhá, SPV, Praha: Informace ke krajským normativům, praktické výpočty
Firma AG FOODS GROUP a.s. Vás srdečně zve ve středu 19. května večer od 20 00 hod. na diskotéku, která se koná v restaurantu PHILADELPHIA, Dům techniky (1. patro), náměstí Republiky.
IV. blok: PSYCHOLOGIE VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ, KOMUNIKACE, MEDIALIZACE
Moderátoři: Ing. E. Šulcová, Ing. J. Blattná, CSc., SPV, Praha, E. Ložeková, Městská část Praha 13
RNT. J. Rusková, Quent, s.r.o., Praha: Medializace školního stravování v tisku, rozhlasu a televizi, tisková konference ke školnímu stravování 2009/2010
P. Gleichová, Městská část Praha 6: Jak dostat školní jídelnu na obrazovku – Ano šéfe
PhDr. M. Nesrstová, FN v Motole, Praha: Výživa dětí – poznatky z psychologické ambulance
Diskuze
Přestávka 10,00 – 10,20 hod.
PaedDr. E. Marádová, DrSc., PdF UK, Praha: Výběr jídla ve školní jídelně z pohledu pedagoga
PhDr. P. Novotná, Doc. PhDr. S. Fraňková, DrSc., FF UK, Praha: Vztah k jídlu, preference a osobnost školního dítěte
Diskuze
Zhodnocení a závěr: MUDr. P. Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu
Účastníci konference obdrží osvědčení o účasti na odborné konferenci.
Místo konání: Velký sál DOMU HUDBY (konzervatoř), Sukova tř. 1260, 530 02 Pardubice
Ubytování: Hotel LABE, Masarykovo nám. 2633, Pardubice
Další podrobnosti:
Přihláška
Organizační pokyny
Diskuze