Ve dnech 24. – 26. května 2016 proběhne v Pardubicích tradiční a významná konference Školní stravování 2016, na které se setkávají všichni, kdo ve školním stravování pracují nebo se jím zabývají. Organizační pokyny a přihlášku najdete na stránkách pořadatele.
24.5.2016 úterý odpoledne
Školní stravování a zdravý životní styl (14:00 – 17:40)
Moderuje: MUDr. Petr Tláskal, CSc., NT P. Gleichová
I. BLOK
Zahájení konference: MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu
1. MUDr. Petr Tláskal, CSc.: Bezprostřední součástí zdravého životního stylu je výživa
FN Motol Praha 14:00 – 14:20
2. PhDr, Mužíková, Ph.D.: Role školní jídelny v programu pohyb a výživa
Pedagogická fakulta MU Brno 14:20 – 14:40
3. Ing. E. Přibylová: Doplňkový prodej ve školských zařízeních
MZDr ČR 14:40 – 15:00
4. Michal Němec: Projekt ovoce a mléko do škol
Lactea a.s. 15:00 – 15:20
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
PŘESTÁVKA 15:20 – 15:40
II. BLOK
5. Bc. Anna Packová, Ing. Zdeněk Hladík: Soutěž o nejlepší školní oběd v roce 2016
Magistrát města Brno, Vitana 15:40 – 16:00
6. Mgr. Jana Stávková: Dietní stravování ve školních jídelnách města Brno
Masarykova univerzita Brno 16:00 – 16,20
7. Mgr. D. Hudečková: Projekt zdravá škola v praxi
ZŠ Praha – Ruzyně 16:20 – 16:40
8. MVDr. Ing. Dana Třísková: Možná využitelnost regionálních potravin a potravin se značkou Klasa ve školním stravování
Ministerstvo zemědělství 16:40 – 17:00
9. Ing. Dana Gabrovská: Úspěšné pokračování programu „Hravě žij zdravě“
Potravinářská komora 17:00 – 17:20
10. Ing. Jitka Götzová: Internetem ke vzdělávání – Víš co jíš?
Ministerstvo zemědělství 17:20 – 17:40
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
25.6. středa dopoledne
Prezentace školní jídelny, Výživa aktuálně (maso) (9:00 – 12:00)
Moderuje: doc. PaedDr. Eva Marádová,CSc, ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.
III. BLOK
11. doc. PhDr. Václav Trojan, Ph.D.: Vedení lidí ve školní jídelně
Pedagogická fakulta Praha 9:00 – 9:20
12. doc. PaedDr. Eva Marádová, CSc.: Umění komunikovat s vedením školy a s veřejností
Pedagogická fakulta Praha 9:20 – 9:40
13. Mgr. Eva Dvořáčková: Bezpečnost práce ve školní jídelně
Českomoravský odborový svaz 9:40 – 10:00
14. NT Petronila Gleichová: Ekonomická činnost školní jídelny
MČ Praha 6 10:00 – 10:20
PREZENTACE FIREM – FORMOU UPOUTÁVKY A POZVÁNKY KE STÁNKŮM
PŘESTÁVKA 10:20 – 10:40
IV. BLOK
15. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.: Požadavky na výběr masa pro školní stravování
Mendlova univerzita Brno 10:40 – 11:00
16. doc. Ing. Jan Hrabě, Ph.D.: Ztráty hmotnosti tepelně opracovaného masa
Vysoká škola obchodní a hotelová Brno 11:00 – 11:20
17. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA: Rozhodnutí pracovní skupiny IARC k vlivu konzumace červeného masa a masných produktů na vznik rakovinného onemocnění
Veterinární a farmaceutická univerzita z Brno, Ústavu hygieny a technologie masa 11:20 – 11:40
18. Mgr. P. Novák, Mgr. Rejtharová: Sledování látek zakázaných při výkrmu potravinových zvířat
Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv. Brno 11:40 – 12:00
Diskuze k přednášeným tématům
25.5.2016 středa odpoledne
Organizačně a metodicky (14:30 – 17:00)
Moderuje: Bc. J. Bradová, p. Johanidesová, p. Kumžáková
V. BLOK
19. RNDr. Jitka Krmíčková: Vyhodnocení uplynulého roku, aplikace nových právních předpisů, připravované změny
14:30 – 14:50
20. Ing. Alena Fürstová: ČŠI – výsledky kontrolních šetření a nápravná opatření ve školních jídelnách 14:50 – 15:20
21. MUDr. Zdeňka Trestrová: Hygienické předpisy a jejich aplikace v rámci školního
stravování
15:20 – 15:40
PREZENTACE FIREM – FORMOU UPOUTÁVKY A POZVÁNKY KE STÁNKŮM
PŘESTÁVKA 15:40 – 16:00
VI. BLOK
22. Olga Johanidesová, Bc. Drahomíra Trnčíková*, Jaroslava Smejkalová**, Jana Rasochová***: Školní stravování organizačně a metodicky, příklady „dobré praxe“
OŠMS KrÚ Kraj Vysočina, *Centrální jídelna Třebíč, **Školní jídelna Chotěboř, *** Školní jídelna ZŠ Přibyslav 16:00 – 16:30
23. Mgr. Hana Rohová: Vedení školní jídelny v praxi
ZŠ Kojetín 16:30 – 16:50
24. Ilona Kumžáková – Richterová: Školní stravování v rámci metodické činnosti
HLM Praha 16:50 – 17:10
Panelová diskuze k aktuálním otázkám školního stravování
17:10 – 17:30
26.5. čtvrtek dopoledne
Výživa aktuálně (obiloviny), do praxe školních jídelen 9:00 – 12:00
Moderuje: prof. Ing. Dostálová, CSc., Mgr. Košťálová
VII. BLOK
25. prof. Ing. J. Dostálová, CSc.: Obiloviny a jejich význam v lidské výživě.
VŠCHT 9:00 – 9:20
26. Doc. Ing. Hrušková, CSc.: Mlýnské obilné výrobky a těstoviny (zbožíznalství) – možnosti jejich výběru pro školním stravování.
VŠCHT 9:20 – 9:40
27. Ing. Marcela Sluková: Pekařské a cukrářské výrobky (zbožíznalství) – možnosti jejich výběru pro školní stravování
9:40 – 10:00
28. MUDr. Petr Tláskal, CSc.: Zdravotní profit či komplikace při konzumaci obilovin
FN Motol. 10:00 – 10:20
Diskuze k přednášeným tématům
PŘESTÁVKA 10:20 – 10:40
VIII. BLOK
29. MUDr. Blanka Kučerová: Nutriční doporučení (metodika) ke spotřebnímu koši pro praxi školních jídelen
Hygienická stanice hlavního města Prahy 10:40 – 11:00
30. Mgr. Alexandra Košťálová: Kvalita jídelních lístků plánovaných dle Nutričních doporučení MZ ke spotřebnímu koši – výsledky z projektu Zdravá školní jídelna
SZU Praha 11:00 – 11:20
31. MVDr. Anna Niklová: Objektivní vedení spotřebního koše – chyby v praxi
SZU Praha 11:20 – 11:40
32. NT Petronila Gleichová: Školní svačiny v praxi
Městská část Praha 6 11:40 – 12:00
Diskuze