Místo konání: Pardubice
ÚTERÝ 7.11.2006
Odpoledne 14,00 – 17,30 hod.
I. blok: NOVINKY V LIDSKÉ VÝŽIVĚ
14,05 hod.
Prof. Ing. J. Pokorný, DrSc., SPV, Praha: Činnost Společnosti pro výživu v uplynulém roce
14,15 hod.
PharmDr. M. Hronek, Farm. F UK, Hradec Králové: Výživa těhotných žen
14,30 hod.
Doc. Ing. M. Dědek, DrSc., Praha: Náhradní mléčná kojenecká výživa – minulost, současnost a budoucnost
14,40 hod.
MUDr. J. Hřivnová, LF UP, Olomouc: Výživa jako součást životního stylu budoucích učitelů
14,55 hod.
PharmDr. J. Karlíčková, PhD., Farm. F UK, Hradec Králové: Slunečnice – obsahové látky a jejich biologická aktivita
15,05 hod.
JUDr. F. Winter, Praha: Reklama a potraviny
Diskuse, přestávka
II. blok: OCHRANA ZDRAVÍ SPOTŘEBITELE
16,00 hod.
Ing. C. Perlín, CSc., VÚP, Praha, Ing. O. Štiková, VÚZE, Praha: Potravinová bezpečnost z hlediska nevhodné struktury spotřeby potravin
16,20 hod.
Ing. I. Hofmanová, MZe ČR, Praha: Evropské potravinové právo a změny naší legislativy z hlediska ochrany zdraví spotřebitele
16,50 hod.
MVDr. P. Otoupal, CSc., SPV, Praha: Změnily se zásadním způsobem hygienické požadavky na stravovací služby?
17,10 hod.
Ing. C. Perlín, CSc., VÚP, Praha: Databáze složení potravin
Diskuse
STŘEDA 8.11.2006
Dopoledne 8,30 – 12,00
III. blok: OVOCE A ZELENINA VE VÝŽIVĚ
8,30 hod.
Prof. Ing. J. Kopec, DrSc., MZLU Brno, ZF, Lednice na Moravě: Ovoce a zelenina dříve a dnes
8,45 hod.
Doc. MUDr. L. Kužela, DrSc., FNKV, Praha: Nutriční hodnota ovoce a zeleniny
9,00 hod.
Doc. MUDr. M. Stránský, CPL, 3. LF UK, Praha: Spotřeba zeleniny a ovoce v zemích EU a ve Švýcarsku
9,10 hod.
Doc. Ing. M. Voldřich, CSc., Ing. H. Opatová, CSc., Doc. Ing. J. Dobiáš, CSc., VŠCHT, Praha: Moderní metody zpracování ovoce a zeleniny
Diskuse, přestávka
10,00 hod.
Ing. M. Houška, CSc., VÚP, Praha: Výroba zeleninových šťáv pomocí ošetření vysokým tlakem
10,10 hod.
Doc. Ing. J. Dostálová, CSc. a kol., VŠCHT, Praha, : Senzorická a nutriční hodnota zeleninových salátů s přídavkem luštěnin
10,20 hod.
MUDr. H. Matějová, Mgr. Z. Vašíčková, prof. MUDr. Z. Brázdová, DrSc., LF MU, Brno: Brněnské 5 x denně
10,30 hod.
Ing. P. Režná, PhD., koordinátorka projektu Z5: Ovoce a zelenina na dětském talíři – projekt Zdravá Pětka, podporovaný Fórem zdravé výživy
Diskuse
V průběhu programu budou organizována krátká vystoupení výrobců, zpracovatelů
a distributorů potravinářských výrobků, zařízení a strojů, čistících a ochranných pomůcek apod.
Odpoledne 14,00 – 17,00
IV. blok: OCHRANNÉ FAKTORY V POTRAVINÁCH PRO PREVENCI ZDRAVÍ
14,00 hod.
Ing. J. Blattná, CSc., SPV, Praha: Význam vitaminů
14,15 hod.
Prof. MUDr. S. Hrubý, DrSc., IPVZ, Praha: Význam minerálních látek
14,30 hod.
MUDr. B. Turek, CSc., SZÚ,Praha: Význam přírodních a jiných látek
14,45 hod.
MUDr. J. Ševčík, ZÚ, Ústí n. Labem: Pitný režim u dětí
15,00 hod.
Doc. MUDr. M. Stránský, CPL, 3. LF UK, Praha: Zelenina a ovoce v prevenci rakoviny
Diskuse, přestávka
V. blok: RIZIKOVÉ FAKTORY V POTRAVINÁCH
16,00 hod.
Doc. Podpluk. MUDr. P. Hlúbik, CSc., FVZ UO, Hradec Králové: Zdravotní rizika neadekvátního příjmu energie ze stravy v současnosti
16,15 hod.
MUDr. P. Dlouhý, CPL, 3.LF UK, Praha: Tuky a výživová rizika
16,30 hod.
Doc. Ing. J. Dostálová, CSc., VŠCHT, Praha: Expozice současného obyvatele ČR trans nenasycenými mastnými kyselinami
16,45 hod.
MUDr. V. Kunová, Nutradit, Praha: Skryté zdroje cukru a soli a další výživová rizika
Diskuse
19,00 hod. Diskusní večer spojený s degustací moravských vín s odborným výkladem
ČTVRTEK 9.11.2006
Dopoledne 9,00 – 12,00 hod.
VI. blok: DIABETES
9,00 hod.
Prof. MUDr. M. Anděl, CSc., 3. LF UK, Praha: Úvodní slovo
9,20 hod.
Doc. MUDr. Z. Rušavý, FN, Plzeň : Diabetická dieta – historie a současnost
Přestávka
10,00 hod.
Prof. MUDr. M. Anděl, CSc., 3. LF UK, Praha: Jaký je optimální poměr sacharidů a tuků v dietě diabetiků
10.30 hod.
NT. J. Kreuzbergová, FN, Plzeň: Edukace diabetické diety, pohled nutričního terapeuta
10,45 hod.
Doc. MUDr. M. Kvapil, Nemocnice v Motole, Praha: Vede léčba inzulínem k nárůstu tělesné hmotnosti?
Diskuse
Odpoledne 13,30 – 15,00 hod.
VII. blok: GLYKEMICKÝ INDEX
13,30 hod.
Doc. MUDr. P. Kohout, Ph.D., FTN, Praha Praha: Umělá výživa u diabetiků
13,45 hod.
Doc. MUDr. M. Kvapil, CSc., Nemocnice v Motole, Praha: Postprandiální glykémie a její ovlivnění
14,00 hod.
Doc. MUDr. Z. Rušavý, FN, Plzeň: Glykemický index potravy od teorie k praxi
Přestávka
14,45 hod.
NT, J. Kreuzbergová, FN, Plzeň: Praktická ukázka jídelníčků s nízkým glykemickým indexem v našich podmínkách
15,00 hod.
Doc. MUDr. P. Kohout, Ph.D., FTN, Praha: Celiakie a diabetes
15,15 hod.
NT. T. Starnovská, FTN, Praha: Principy diety u celiakie a diabetu
Diskuse
Zhodnocení a závěr 30. TK: Prof. Ing. J. Pokorný, DrSc., předseda SPV
Diskuze
Autor: Iva
Konference-výživa
Nevím, jestli jsem se nepřehlédla, ale postrádám velice důležitou informaci : a to „Místo a čas konání“
Autor: Kateřina Vypečená
Výživa a potraviny 2006
Konference se koná 7.-9.11.2006 v Pardubicích