Přeskočit na obsah

První ročník soutěže Školní jídelna roku je tady!

První ročník soutěže Školní jídelna roku je tady! Soutěž navazuje a rozšiřuje tradiční soutěž Nejlepší kuchařka/kuchař ve společném stravování. Letos budou finalisté soutěže vařit před zraky návštěvníků Bidfood Expo v pražských Letňanech. Informace najdete v článku, a především v propozicích soutěže.

Autor: Redakce Jídelny.cz
První ročník soutěže Školní jídelna roku je tady!

Asociace kuchařů a cukrářů ČR pro tuto soutěž stanovila nová pravidla, která odráží současné gastronomické trendy a vychází z našich zkušeností získaných členstvím ve Světové asociaci kuchařů (WACS).

Soutěžení mezi kuchaři a kuchařkami nemá za cíl vytvářet profesní rivalitu, ale je oslavou našeho krásného řemesla. Utužuje naši komunitu a rozvíjí naše dovednosti. Účastí v soutěži získáte nové přátele i cenné profesní zkušenosti.

Datum

23. května 2024

7:00–17:00 hodin

Místo

BIDFOOD EXPO / PVA Letňany Praha

Pro soutěžící bude otevřeno:

7:00–17:00 hodin

Pro návštěvníky bude otevřeno:

9:00–17:00 hodin

Registrace

Na soutěž se prosím registrujte vyplněním registračního formuláře.

Dotazy budou odpovídány hromadně formou FAQ na webu www.akc.cz.

Registrace končí 17. dubna 2024. Všechny potřebné dokumenty musí být doručeny

nejpozději do 17. dubna 2024 (včetně).

Registrační poplatek

Každý soutěžní tým musí uhradit poplatek:

nečlenové Asociace kuchařů a cukrářů ČR 500 Kč

členové Asociace kuchařů a cukrářů ČR ZDARMA

Platba bude součástí registrace na www.akc.cz.

Platbu bude možné provést kartou nebo převodem na účet.

Online seminář

Pro všechny finalisty a finalistky soutěže pořadatel zajistí online seminář, na kterém

budou informování o detailech hodnocení soutěžního úkolu.

Vyhlášení vítězů

Závěrečný ceremoniál se uskuteční 23. května v cca 17:00 hodin v soutěžní hale

BIDFOOD EXPO v PVA Letňany.

Kdo může soutěžit?

Soutěž je otevřena pro všechny kuchařky a kuchaře ze školních jídelen.

Soutěžní tým

Soutěžní tým je tříčlenný. Skládá ze dvou kuchařek/kuchařů. Oba členové týmu se

mohou podílet na přípravě celého menu.

Třetí člen týmu (pomocník) bude umývat nádobí v průběhu soutěže a udržovat

pořádek. Tato osoba se nemůže žádným způsobem podílet na přípravě pokrmů,

může se však podílet na úklidu kuchyně v průběhu soutěžního úkolu i po jeho

skončení.

Kompozice menu

Polévka

Připravte polévku bez použití živočišných surovin, která bude součástí obědového

menu.

Povinná surovina: předvařené luštěniny – hrách žlutý, čočka zelená nebo čočka

beluga od společnosti ORKLA, ze kterých musí soutěžní tým připravit polévkovou

zavářku nebo vložku (např. knedlíčky, noky…)

Hlavní jídlo

Připravte hlavní jídlo, které bude součástí obědového menu a bude odrážet moderní

výživové trendy.

Povinná surovina – Limanda drsná od společnosti Bidfood, (katalogové číslo

ID 106332). Povinnou surovinu pořadatel dodá všem finalistům s dostatečným

časovým předstihem před finále soutěže.

Dezert

Připravte moučník jako součást obědového menu dle moderních výživových trendů.

Povinná surovina – Kravské mléko bez laktózy od společnosti Lactalis

(www.mlekarna-kunin.cz/vyrobky/cerstve-mleko-bez-laktozy/).

Váha celého menu musí být alespoň 350 gramů.

Příprava a servis menu

Na přípravu a servis 10 porcí celého menu má soutěžní tým 3 hodiny.c.cz

Kritéria hodnocení pro korespondenční část

1. Celkový dojem, kreativita, novátorství

2. Vhodná kombinace surovin

3. Technická náročnost přípravy pokrmů

4. Moderní technologická úprava

5. Nutriční hodnota ve vztahu ke zdravému stravování

6. Atraktivnost pro danou kategorii strávníků

Po sečtení výsledků odborné poroty budou vyzváni postupující do finálového kola:

6 kuchařských týmů + 2 náhradníci.

Kritéria hodnocení praktické části finále

Technická porota

1. Mise en place (přiměřenost na počet porcí)

2. Hygiena práce

3. Týmová spolupráce (rozložení práce, komunikace…)

4. Provádění základních kuchařských postupů

5. Používání moderních pracovních postupů a kulinářských úprav

6. Způsob podávání a celkový dojem

7. Využití surovin

8. Odpad

9. Ekonomika

10. Dodržení časového limitu

Členům poroty je vyhrazeno právo degustace již během přípravy a před podáváním

pokrmů.

Degustační porota

1. Prezentace a vzhled

2. Kreativita = nové nápady

3. Nutriční hodnota = zdravý životní styl

4. Způsob podávání

5. Použití povinných surovin

6. Chuť

7. Celkový dojem | @akc.cr | www.akc.cz

Hodnocení

1. místo

Titul „Školní jídelna roku 2024“ + pohár + diplom + věcné ceny

2. místo

Diplom + věcné ceny

3. místo

Diplom + věcné ceny

Ostatní účastníci finále budou uvedeni podle abecedního pořadí. Obdrží diplom

za 4. místo ve finále soutěže Nejlepší školní jídelna roku.

Jména vítězů budou oznámena široké veřejnosti a publikována v odborných časopisech.

Celé propozice ke stažení:

Kontaktní údaje

Asociace kuchařů a cukrářů ČR

U Krbu 521/45, 108 00 Praha 8

Zdeněk Hladík, ředitel soutěže

e-mail: zdenek.hladik@countrylife.cz

Tomáš Popp, manager Asociace kuchařů a cukrářů ČR

e-mail: tomas.popp@akc.cz

#asociacekucharu | #akccr | @akc.cr | www.akc.cz

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se