Asociace kuchařů a cukrářů ČR pro tuto soutěž stanovila nová pravidla, která odráží současné gastronomické trendy a vychází z našich zkušeností získaných členstvím ve Světové asociaci kuchařů (WACS).
Soutěžení mezi kuchaři a kuchařkami nemá za cíl vytvářet profesní rivalitu, ale je oslavou našeho krásného řemesla. Utužuje naši komunitu a rozvíjí naše dovednosti. Účastí v soutěži získáte nové přátele i cenné profesní zkušenosti.
Datum
23. května 2024
7:00–17:00 hodin
Místo
BIDFOOD EXPO / PVA Letňany Praha
Pro soutěžící bude otevřeno:
7:00–17:00 hodin
Pro návštěvníky bude otevřeno:
9:00–17:00 hodin
Registrace
Na soutěž se prosím registrujte vyplněním registračního formuláře.
Dotazy budou odpovídány hromadně formou FAQ na webu www.akc.cz.
Registrace končí 17. dubna 2024. Všechny potřebné dokumenty musí být doručeny
nejpozději do 17. dubna 2024 (včetně).
Registrační poplatek
Každý soutěžní tým musí uhradit poplatek:
nečlenové Asociace kuchařů a cukrářů ČR 500 Kč
členové Asociace kuchařů a cukrářů ČR ZDARMA
Platba bude součástí registrace na www.akc.cz.
Platbu bude možné provést kartou nebo převodem na účet.
Online seminář
Pro všechny finalisty a finalistky soutěže pořadatel zajistí online seminář, na kterém
budou informování o detailech hodnocení soutěžního úkolu.
Vyhlášení vítězů
Závěrečný ceremoniál se uskuteční 23. května v cca 17:00 hodin v soutěžní hale
BIDFOOD EXPO v PVA Letňany.
Kdo může soutěžit?
Soutěž je otevřena pro všechny kuchařky a kuchaře ze školních jídelen.
Soutěžní tým
Soutěžní tým je tříčlenný. Skládá ze dvou kuchařek/kuchařů. Oba členové týmu se
mohou podílet na přípravě celého menu.
Třetí člen týmu (pomocník) bude umývat nádobí v průběhu soutěže a udržovat
pořádek. Tato osoba se nemůže žádným způsobem podílet na přípravě pokrmů,
může se však podílet na úklidu kuchyně v průběhu soutěžního úkolu i po jeho
skončení.
Kompozice menu
Polévka
Připravte polévku bez použití živočišných surovin, která bude součástí obědového
menu.
Povinná surovina: předvařené luštěniny – hrách žlutý, čočka zelená nebo čočka
beluga od společnosti ORKLA, ze kterých musí soutěžní tým připravit polévkovou
zavářku nebo vložku (např. knedlíčky, noky…)
Hlavní jídlo
Připravte hlavní jídlo, které bude součástí obědového menu a bude odrážet moderní
výživové trendy.
Povinná surovina – Limanda drsná od společnosti Bidfood, (katalogové číslo
ID 106332). Povinnou surovinu pořadatel dodá všem finalistům s dostatečným
časovým předstihem před finále soutěže.
Dezert
Připravte moučník jako součást obědového menu dle moderních výživových trendů.
Povinná surovina – Kravské mléko bez laktózy od společnosti Lactalis
(www.mlekarna-kunin.cz/vyrobky/cerstve-mleko-bez-laktozy/).
Váha celého menu musí být alespoň 350 gramů.
Příprava a servis menu
Na přípravu a servis 10 porcí celého menu má soutěžní tým 3 hodiny.c.cz
Kritéria hodnocení pro korespondenční část
1. Celkový dojem, kreativita, novátorství
2. Vhodná kombinace surovin
3. Technická náročnost přípravy pokrmů
4. Moderní technologická úprava
5. Nutriční hodnota ve vztahu ke zdravému stravování
6. Atraktivnost pro danou kategorii strávníků
Po sečtení výsledků odborné poroty budou vyzváni postupující do finálového kola:
6 kuchařských týmů + 2 náhradníci.
Kritéria hodnocení praktické části finále
Technická porota
1. Mise en place (přiměřenost na počet porcí)
2. Hygiena práce
3. Týmová spolupráce (rozložení práce, komunikace…)
4. Provádění základních kuchařských postupů
5. Používání moderních pracovních postupů a kulinářských úprav
6. Způsob podávání a celkový dojem
7. Využití surovin
8. Odpad
9. Ekonomika
10. Dodržení časového limitu
Členům poroty je vyhrazeno právo degustace již během přípravy a před podáváním
pokrmů.
Degustační porota
1. Prezentace a vzhled
2. Kreativita = nové nápady
3. Nutriční hodnota = zdravý životní styl
4. Způsob podávání
5. Použití povinných surovin
6. Chuť
7. Celkový dojem | @akc.cr | www.akc.cz
Hodnocení
1. místo
Titul „Školní jídelna roku 2024“ + pohár + diplom + věcné ceny
2. místo
Diplom + věcné ceny
3. místo
Diplom + věcné ceny
Ostatní účastníci finále budou uvedeni podle abecedního pořadí. Obdrží diplom
za 4. místo ve finále soutěže Nejlepší školní jídelna roku.
Jména vítězů budou oznámena široké veřejnosti a publikována v odborných časopisech.
Celé propozice ke stažení:
Kontaktní údaje
Asociace kuchařů a cukrářů ČR
U Krbu 521/45, 108 00 Praha 8
Zdeněk Hladík, ředitel soutěže
e-mail: zdenek.hladik@countrylife.cz
Tomáš Popp, manager Asociace kuchařů a cukrářů ČR
e-mail: tomas.popp@akc.cz
#asociacekucharu | #akccr | @akc.cr | www.akc.cz
Diskuze