Přeskočit na obsah

Realita finančních normativů pro soukromé školní jídelny v roce 2025

Autor: Karel Krenk
Realita finančních normativů pro soukromé školní jídelny v roce 2025

V našem rozhovoru se spolu s Ing. Karlem Krenkem zaměříme na aktuální finanční normativy pro soukromé školní jídelny v roce 2025. Ing. Krenk, který provozuje několik školních jídelen v České republice, vyjádřil své zklamání nad snížením těchto normativů oproti předchozímu roku, a to navzdory rostoucím nákladům a očekáváním personálu ohledně zvýšení mezd. V rozhovoru podrobně rozebíráme konkrétní příklady a část věnujeme i rozdílům ve financování mezi soukromými a veřejnými školními jídelnami.

Jídelny.cz: 31. ledna 2025 byly zveřejněny finanční normativy pro soukromé školy a školská zařízení na rok 2025. Jak jste je přijal?

Odpověď: Upřímně? S velkým zklamáním. Očekával jsem zvýšení normativů vzhledem k nárůstu veškerých nákladů a očekávání personálu kuchyní, že se jejich mzdy zvýší. Místo toho jsme se dočkali snížení oproti roku 2024.

Jídelny.cz: Můžete uvést konkrétní příklady?

Odpověď: Samozřejmě. Například roční celkový normativ NIV soukromých jídelen pro dítě stravované ve výdejně byl v roce 2024 stanoven na 3 951 Kč, ale v roce 2025 klesl na 3 890 Kč. Pro žáka ZŠ čísla vypadají takto: 6 528 Kč v roce 2024, ale v roce 2025 už jen 6 419 Kč. A v jídelně SŠ po úpravě koeficientem 0,8 to znamená 5 102 Kč oproti 5 034 Kč. Pokud by se pro rok 2025 náklady nezvýšily a personál nečekal na zvýšení mezd, pak by samozřejmě o nic nešlo.

Jenže ceny vstupů se zvýšily a personál chce přidat.  

Jídelny.cz: Existuje vysvětlení, proč k tomu došlo?  Proč se normativy snížily?

Odpověď: Ano. Pro pochopení je nutné vědět, že soukromé školní jídelny jsou financovány jinak než jídelny zřizované kraji či obcemi. Společné pak máme to, že prioritou je financování učitelů a v obou systémech stojí nepedagogičtí pracovníci na okraji zájmu (přes proklamace o opaku). Bylo nám vysvětleno, že objem peněz na platy a mzdy personálu kuchyní se snížil v obou systémech financování v důsledku konsolidačního balíčku vlády, ovšem s různým časovým průběhem. V loňském roce dopadlo snížení na nepedagogické pracovníky škol obcí a krajů, ale ředitelé škol to pokryli z balíčku pro učitele, který byl navýšen. Letos ten propad dopadl na nepedagogické pracovníky soukromých školských zařízení (učitelů soukromých škol se netýká). Nepedagogičtí pracovníci obecních a krajských škol tedy dostanou letos přidáno, v soukromých jídelnách to bude až za rok. Proč to tak je? Odpověď je nutné hledat někde, v pro mne složitých pravidlech, státního financování školství.

Jídelny.cz: Jaké dopady to bude mít na vaše jídelny?

Odpověď: Protože my nemáme jiné než nepedagogické pracovníky, tak to bohužel znamená další navyšování cen pro strávníky. Již v minulosti jsme museli reagovat na zdražování potravin a energií, a nyní kromě opět vyšších nákladů na potraviny a energie a další provozní položky, k tomu přistupuje silný tlak personálu kuchyní na zvýšení mezd.

Jídelny.cz: Takže rozdíly v cenách pro strávníky mezi soukromými a příspěvkovými jídelnami se budou dále zvětšovat?

Odpověď: Většinou ano, zejména pokud jídelna nemá možnost prodávat jídla mimo školu, což je náš případ, kvůli kapacitnímu omezení. Nůžky mezi cenami jídel školního stravování u soukromých školních jídelen a školních jídelen příspěvkových organizací obcí a krajů se tedy ve většině případů opět více rozevřou.

Krajské normativy pro obecní a krajské jídelny budou známy až v březnu. Pak dokáži spočítat rozdíly v roce 2025. Když jsem to počítal v loňském roce, byly zejména na středních školách jídelny soukromých zřizovatelů financovány o mnoho hůře než jídelny kraje. Odhaduji, že letos ten rozdíl bude ještě větší.

Jídelny.cz: Co byste chtěl, aby si čtenáři z tohoto rozhovoru odnesli?

Odpověď: Poznání, jak vznikají rozdíly v cenách jídel školního stravování podle toho, kdo je zřizovatelem jídelny, a že rozdíly nejsou způsobeny ziskem soukromých jídelen, jak si mnozí myslí. Zejména u středních škol, kdy střední škola zřízená krajem a ani zřizovatel (kraj) nemají možnost poskytnout příspěvek na stravování a normativ je základem ekonomiky jídelny, se stagnující nebo snížený normativ musí při nárůstu nákladů logicky projevit ve vyšší ceně pro strávníky. 

Jídelny.cz: Co očekáváte do budoucna?

Odpověď: Všechny zákonné normy jsou postaveny tak, že by financování školního stravování mělo být ve výsledku stejné bez ohledu na zřizovatele jídelny. Zajímavé též bude, jak dopadne záměr MŠMT převést financování školních jídelen na obce a kraje. Pak totiž zmizí celostátní normativy a s problémem férového financování si budou muset poradit obce a kraje.

Autor: Karel Krenk

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se