Vracíme se k recepturám ze soutěže Kuchařka roku 2008, kde bylo ke shlédnutí mnoho zajímavých jídel. Již dříve jsme pro vás připravili receptury 3 jídel vítězných včetně odborných vyjádření a hodnocení, které nám poskytli různí odborníci.
Receptury ze soutěže Kuchařka roku 2008 (1)
Receptury ze soutěže Kuchařka roku 2008 (2)
Receptury ze soutěže Kuchařka roku 2008 (3)
Dnes se můžete podrobněji seznámit s některými dalšími jídly, která se soutěže zúčastnila.
Křehké kuře
Školní jídelna: Kounicova 30
Potravina | hmotnost v gramech na 10 porcí | ||
pro žáky I. stupně | pro žáky II. stupně | pro žáky III. stupně | |
Kuře kalibrované |
| 1800 | |
Sůl |
| 20 | |
Máslo |
| 100 | |
Voda pitná |
| 600 | |
Mouka hladká |
| 20 | |
Majonéza |
| 60 | |
Smetana |
| 260 | |
Hořčice |
| 30 | |
| Hrubá váha | odpad | čistá váha |
| 2540 | 0 | 2890 |
ztráty 740,0 | |||
Hmotnost 1 porce: |
| 1950 |
Technologický postup:
Příprava křehkého kuřete: kuře osolíme, rozmícháme hořčici s kysanou smetanou a trochou citrónové šťávy a kuře v marinádě máčíme. Na plech položíme jednotlivé porce a pečeme v konvektomatu kombinované pečení při 170°C asi 45 minut. Po 45 minutách pečení kuře vyjmeme a jednotlivé porce potřeme majonézou a po té ještě 15 minut pečeme.
Polévka rumfurtská, kuřecí prsíčka ála báseň, bramborová kaše, ovocný salát
Školní jídelna: Milénova 14
Polévka rumfurtská
POTRAVINA | MNOŽSTVÍ | CENA | CELKEM |
vepřová plec | 0,50 kg | 110 Kč/kg | 16,50 Kč |
hrách žlutý loup. půl. | 0,15 kg | 30 Kč/kg | 4,50 Kč |
kroupy vel. 10 | 0,15 kg | 20 Kč/kg | 3,00 Kč |
brambory | 0,20 kg | 12 Kč/kg | 2,50 Kč |
mrkev | 0,10 kg | 20 Kč/kg | 2,00 Kč |
celer | 0,10 kg | 20 Kč/kg | 2,00 Kč |
petržel kořenová | 0,10 kg | 20 Kč/kg | 2,00 Kč |
sádlo | 0,10 kg | 50 Kč/kg | 5,00 Kč |
hladká mouka | 0,15 kg | 10 Kč/kg | 1,50 Kč |
česnek | 0,05 kg | 70 Kč/kg | 3,50 Kč |
cibule | 0,10 kg | 15 Kč/kg | 1,50 Kč |
petrželová nať |
Technologický postup:
Dát vařit hrách v osolené vodě. Na cibuli orestovat pomleté maso, přidat k hrachu i s nakrájenou zeleninou. Zvlášť vařit kroupy, dochutit česnekem, vegetou, petrželkou.
Kuřecí prsíčka ala báseň
POTRAVINA | MNOŽSTVÍ | CENA | CELKEM |
kuřecí prsa | 0,80 kg | 110 Kč/kg | 88,00 Kč |
mrkev | 0,30 kg | 20 Kč/kg | 6,00 Kč |
petržel kořenová | 0,15 kg | 20 Kč/kg | 3,00 Kč |
celer | 0,15 kg | 20 Kč/kg | 3,00 Kč |
cibule | 0,20 kg | 15 Kč/kg | 3,00 Kč |
smetana šlehačka | 0,25 l | 100 Kč/l | 25,00 Kč |
polévková lžíce vegety podravky | 1 pol.lžíce | 4,00 Kč | |
olej stolní | 2 dcl | 30 Kč/l | 6,00 Kč |
mouka hladká | 0,15 kg | 10 Kč/kg | 1,50 Kč |
česnek | 0,05 kg | 70 Kč/kg | 3,50 Kč |
grilovací koření | 1 ks | 15 Kč/ks | 15,00 Kč |
Technologický postup:
Kuřecí prsíčka naklepat, osolit, obalit v mouce a orestovat na oleji, přidat nakrájenou cibuli a nastrouhanou zeleninu – vše orestovat, dochutit vegetou, česnekem, gril. kořením, zalít smetanou a péct v konvektomatu (troubě), dokud se smetana nevydusí.
Bramborová kaše
POTRAVINA | MNOŽSTVÍ | CENA | CELKEM |
brambory | 3 kg | 12 Kč/kg | 36 Kč |
máslo | 0,10 kg | 100 Kč/kg | 10 Kč |
mléko | 0,50 l | 18 Kč/l | 9 Kč |
Technologický postup:
Brambory uvařit v osolené vodě. Měkké rozmačkat, zalít horkým mlékem a rozpuštěným máslem, šlehat.
Letní salát
POTRAVINA | MNOŽSTVÍ | CENA | CELKEM |
meloun vodní | 1 kg | 10 Kč/kg | 10,00 Kč |
broskve | 0,50 kg | 35 Kč/kg | 18,00 Kč |
hrozny | 0,30 kg | 30 Kč/kg | 9,00 Kč |
ananas kompot | 0,56 kg | 20 Kč/ks | 20,00 Kč |
citron | 0,10 kg | 40 Kč/kg | 4,00 Kč |
cukr moučka | 0,05 kg | 28 Kč/kg | 1,50 Kč |
sirup ovocný | 1 dcl | 25 Kč/l | 2,50 Kč |
Technologický postup:
Ovoce umýt, pokrájet na menší kousky, dochutit sirupem a zálivkou z citronu a cukru.
Diskuze
Autor: Evča1
recepty
Tak zase něco nového na ozkoušení. 🙂
Autor: kvietok
Paráda 🙂
už pri čítaní receptov je jasné, že je to dobré. Závidím Vám dievčatá v Čechách, že si môžete uplatňovať svoje recepty priamo v školských jedálňach bez toho, aby ste porušovali materiálno-spotrebné normy MŠ, ktoré sú u nás záväzné.