Přeskočit na obsah

Receptury ze soutěže Kuchařka roku 2008 (4)

Naposledy se vracíme k recepturám ze soutěže Kuchařka roku 2008. Vítězná jídla jsme vám už představili a dnes se můžete podrobněji seznámit s některými dalšími jídly, která se soutěže zúčastnila.

Autor: Redakce

Vracíme se k recepturám ze soutěže Kuchařka roku 2008, kde bylo ke shlédnutí mnoho zajímavých jídel. Již dříve jsme pro vás připravili receptury 3 jídel vítězných včetně odborných vyjádření a hodnocení, které nám poskytli různí odborníci.

Receptury ze soutěže Kuchařka roku 2008 (1)

Receptury ze soutěže Kuchařka roku 2008 (2)

Receptury ze soutěže Kuchařka roku 2008 (3)

Dnes se můžete podrobněji seznámit s některými dalšími jídly, která se soutěže zúčastnila.

Křehké kuře

Školní jídelna: Kounicova 30

 

Potravina 

hmotnost v gramech na 10 porcí

pro žáky I. stupně

pro žáky II. stupně

pro žáky III. stupně

Kuře kalibrované

 

1800

Sůl

 

20

Máslo

 

100

Voda pitná

 

600

Mouka hladká

 

20

Majonéza

 

60

Smetana

 

260

Hořčice

 

30

 

Hrubá váha

odpad

čistá váha

 

2540

0

2890

ztráty

740,0

Hmotnost 1 porce:

 

1950

Technologický postup:

Příprava křehkého kuřete: kuře osolíme, rozmícháme hořčici s kysanou smetanou a trochou citrónové šťávy a kuře v marinádě máčíme. Na plech položíme jednotlivé porce a pečeme v konvektomatu kombinované pečení při 170°C  asi 45 minut. Po 45 minutách pečení kuře vyjmeme a jednotlivé porce potřeme majonézou a po té ještě 15 minut pečeme.

 

Polévka rumfurtská, kuřecí prsíčka ála báseň, bramborová kaše, ovocný salát

Školní jídelna: Milénova 14

Polévka rumfurtská

 

POTRAVINA

MNOŽSTVÍ

CENA

CELKEM

vepřová plec

0,50 kg

110 Kč/kg

16,50 Kč

hrách žlutý loup. půl.

0,15 kg

30 Kč/kg

4,50 Kč

kroupy vel. 10

0,15 kg

20 Kč/kg

3,00 Kč

brambory

0,20 kg

12 Kč/kg

2,50 Kč

mrkev

0,10 kg

20 Kč/kg

2,00 Kč

celer

0,10 kg

20 Kč/kg

2,00 Kč

petržel kořenová

0,10 kg

20 Kč/kg

2,00 Kč

sádlo

0,10 kg

50 Kč/kg

5,00 Kč

hladká mouka

0,15 kg

10 Kč/kg

1,50 Kč

česnek

0,05 kg

70 Kč/kg

3,50 Kč

cibule

0,10 kg

15 Kč/kg

1,50 Kč

petrželová nať

Technologický postup:

Dát vařit hrách v osolené vodě. Na cibuli orestovat pomleté maso, přidat k hrachu i s nakrájenou zeleninou. Zvlášť vařit kroupy, dochutit česnekem, vegetou, petrželkou.

Kuřecí prsíčka ala báseň

POTRAVINA

MNOŽSTVÍ

CENA

CELKEM

kuřecí prsa

0,80 kg

110 Kč/kg

88,00 Kč

mrkev

0,30 kg

20 Kč/kg

6,00 Kč

petržel kořenová

0,15 kg

20 Kč/kg

3,00 Kč

celer

0,15 kg

20 Kč/kg

3,00 Kč

cibule

0,20 kg

15 Kč/kg

3,00 Kč

smetana šlehačka

0,25 l

100 Kč/l

25,00 Kč

polévková lžíce vegety podravky

1 pol.lžíce

4,00 Kč

olej stolní

2 dcl

30 Kč/l

6,00 Kč

mouka hladká

0,15 kg

10 Kč/kg

1,50 Kč

česnek

0,05 kg

70 Kč/kg

3,50 Kč

grilovací koření

1 ks

15 Kč/ks

15,00 Kč

Technologický postup:

Kuřecí prsíčka naklepat, osolit, obalit v mouce a orestovat na oleji, přidat nakrájenou cibuli a nastrouhanou zeleninu – vše orestovat, dochutit vegetou, česnekem, gril. kořením, zalít smetanou a péct v konvektomatu (troubě), dokud se smetana nevydusí.

Bramborová kaše

POTRAVINA

MNOŽSTVÍ

CENA

CELKEM

brambory

3 kg

12 Kč/kg

36 Kč

máslo

0,10 kg

100 Kč/kg

10 Kč

mléko

0,50 l

18 Kč/l

9 Kč

Technologický postup:

Brambory uvařit v osolené vodě. Měkké rozmačkat, zalít horkým mlékem a rozpuštěným máslem, šlehat.

Letní salát

POTRAVINA

MNOŽSTVÍ

CENA

CELKEM

meloun vodní

1 kg

10 Kč/kg

10,00 Kč

broskve

0,50 kg

35 Kč/kg

18,00 Kč

hrozny

0,30 kg

30 Kč/kg

9,00 Kč

ananas kompot

0,56 kg

20 Kč/ks

20,00 Kč

citron

0,10 kg

40 Kč/kg

4,00 Kč

cukr moučka

0,05 kg

28 Kč/kg

1,50 Kč

sirup ovocný

1 dcl

25 Kč/l

2,50 Kč

Technologický postup:

Ovoce umýt, pokrájet na menší kousky, dochutit sirupem a zálivkou z citronu a cukru.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Evča1

    recepty
    Tak zase něco nového na ozkoušení. 🙂

  • Autor: kvietok

    Paráda 🙂
    už pri čítaní receptov je jasné, že je to dobré. Závidím Vám dievčatá v Čechách, že si môžete uplatňovať svoje recepty priamo v školských jedálňach bez toho, aby ste porušovali materiálno-spotrebné normy MŠ, ktoré sú u nás záväzné.