Přeskočit na obsah

Řecký týden ve školní jídelně

Některé jídelny sahají k velmi netradičním a zajímavým metodám, jak žáky přitáhnout ke stravování a i ke zdravějším stravovacím návykům. Příkladem je školní jídelna Masarova v Brně, která v listopadu 2009 připravila Týden řecké kuchyně. Akce byla doprovázena dalšími neobvyklými aktivitami.

Autor: Libuše Mifková

Naše školní jídelna Masarova 11, Brno se rozhodla po velkém ohlasu na náš  „Netradiční květen“ zařadit v měsíci listopadu  „Týden řecké kuchyně“ s ochutnávkou tradičních řeckých specialit. Vaříme 1200 obědů pro základní školu Masarova 11, Brno, Evropskou základní školu Čejkovická 10, pro tři mateřské školy, pečovatelskou službu Brno-sever, Dům důstojného stáří a také pro cizí strávníky. Ve spolupráci s panem ředitelem ZŠ Masarova a také s panem ředitelem EZŠ Čejkovická jsme připravili propagační materiál týkající se historie i současnosti Řecka. Pro žáky jsme připravili letáčky, na kterých bylo malé info o Řecku, a to v této podobě:

Země mýtů, pověstí a přírodních krás. Stát rozkládající se na jihu Balkánského poloostrova a ostrovy ve Středním, Jónském a Egejském moři. Patří k němu téměř 2000 ostrovů a největší je ostrov Kréta. Řecko obývá 11,5 milionů obyvatel, hlavním městem jsou Atény, jazykem řečtina a píše se řeckým písmem. Považuje se za kolébku civilizace v Evropě. Státním zřízením je republika, náboženstvím pravoslaví. Státem EU je od roku 1981 a měnou je euro. Polovinu území pokrývají lesy a bohatá vegetace. Řecko je jednou z nejhornatějších zemí Evropy, nejvyšší horou je bájný OLYMP. Hlavním zdrojem ekonomiky je moře a turistických ruch. Podnebí a jiný životní styl znamená i jiné stravování. Večeře je hlavní jídlo dne a Řekové rádi jí ve společnosti. Řecká kuchyně je pestrá, používá se hlavně zelenina, skopové, drůbeží a rybí maso, dále bylinky a koření a všudypřítomné olivy a olivový olej. Tradiční jídla jsou: mussaka, souvlaki, gyros a tzatziki a dále grilované nebo vařené ryby.

V tomto týdnu jsme pro Vás některé typické jídla připravili.

KALÍ  ÓREKSI  – DOBROU CHUŤ !!!


 
Ve školních jídelnách základních škol jsme připravili výstavky tradičních řeckých specialit, jednotlivé speciality jsme označili popiskami, aby žáci věděli, jak se jednotlivé speciality nazývají. Chtěli jsme dále formou ochutnávky dětem přímo ve školní jídelně ukázat typické řecké suroviny a jejich kombinace. V tomto měla největší úspěch ochutnávka oliv všech druhů a barev. Byli jsme překvapeni, že děti olivy nejen znají, ale také jim chutnají. Dále jsme prezentovali ovoce, zeleninu jak čerstvou, tak i nakládanou. Ochutnávka oliv, olivových paštik a sušených rajčat probíhala společně s výstavkou v době výdeje obědů. Děti také mohly také ochutnat i typické řecké snacky s medem a oříšky, řecké jogurty a typický řecký sýr Fetu. Chtěli jsme naše strávníky, jak žáky, tak i mimoškolní strávníky, seznámit s jednou z nejoblíbenějších kuchyní středomoří. Je to vlastně směs středomořské a arabské kuchyně, velmi zdravé a velmi chutné. Mnozí strávníci již ochutnali typická řecká jídla buď na dovolené nebo v restauracích či fastfoodech.


Pro svou zdravou a snadnou stravitelnost plné zeleniny, oliv a olivového oleje se výborně hodí do sychravých podzimních měsíců, dodají vitamíny, vlákninu a minerální látky důležité pro zdraví a vývoj.


V tomto týdnu jsme vařili i řecké speciality:
Pondělí 23.11.2009
Polévka: Řecká čočková polévka se zeleninou
Jídlo: Řecký obědový salát s kuřecím masem, bílé pečivo


Úterý 24.11.2009
Polévka: Hrachový krém s opečenou houskou
Jídlo: Smažená řecká feta, pažitkové brambory, citron


Středa 25.11.2009
Polévka: Kapustová
Jídlo: Kuřecí gyros, bylinkové brambory, tzatziki


Čtvrtek 26.11.2009
Polévka: Řecká – květáková
Jídlo: Souvlaki z vepřové pečeně, pita chléb, tzatziki


Pátek 27.11.2009
Polévka: Hovězí s játrovou rýží
Jídlo: Zorba (vepřový steak zapečený s rajčaty a mozarellou, brambory)

Největší ohlas měl gyros, tzatziki a pita chléb a také souvlaki. Zde Vám pro inspiraci nabízím recept:
Souvlaki – norma na 4 porce
800 g libového vepřového masa, sůl, 2 citrony
Marináda: 3 lžíce citronové šťávy, lžička cukru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 4 bobkové listy, 1 lžíce kari, 1 lžíce kurkumy (nemusí být), 6 lžic olivového oleje
Postup: Maso nakrájíme na kostky velikosti vlašského ořechu. Připravíme si marinádu z citronové šťávy, cukru nadrobno nakrájené cibule, prolisovaného česneku, koření a oleje. Dobře ji promícháme, vložíme do ní maso a necháme v chladu odležet nejméně 12 hodin, nejlépe však přes noc. Maso po odložení napícháme na špejle a pozvolna opékáme a za občasného otáčení potíráme zbylou marinádou. Nakonec maso osolíme a podáváme s řezy citronu, tzatziki a pita chlebem. Přejeme dobrou chuť!!!

Na obou školách byl personál jídelen seznámen a instruován o řeckém stravování a na dotaz strávníků jim podával informace.

Závěrem bychom všem školním jídelnám tento nevšední stravovací koncept vřele doporučovali, budou spokojeni nejen vaši strávníci, ale i vaši zaměstnanci, i když příprava jídel vyžaduje zvýšené pracovní úsilí. Velice nás potěšilo a dojalo, když za námi po 14 dnech přišel prvňáček pochválit ochutnávku a řekl: „Nikdy jsem olivy nejedl, teprve na obědě jsem je ochutnal a moc mně chutnaly. Kdy bude ochutnávka znovu?“
Na další období plánujeme strávníky seznámit s typickými jídly států Evropské unie.

Libuše Mifková, ředitelka ŠJ Masarova

Autor: Libuše Mifková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Leona

    smažená feta
    Paní ředitelko, prozradíte prosím, jak jste dělali smaženou fetu? My jsme zhruba na polovině počtu obědů a některé věci z vašeho jídelníčku byly dost náročné na přípravu… např, smažená feta, zapékané kuřecí s rajčaty a sýrem či špíz. Děkuji za odpověď a hezký den

  • Autor: jajina

    řecký týden
    Maso jste nakládala přes noc? Už jsem nad tím taky uvažovala, ale mám strach toto použít ve školní jídelně.Děkuji za odpověď.