je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
„Co naše země vyplodí, našemu zdraví lahodí.“
Není jistě pochyb, že tento vzletný slogan stojí na pevných základech tradic a lékařských poznatků. Slunce svítí stejně na nás jako na všechno ostatní, co zde roste a zraje. Vítáme rozvoj regionálních dodavatelů a rozšiřování sortimentu českých výrobků. Vzrůstá zájem o farmářské trhy, kde je k dostání široká nabídka potravin přímo od výrobců.
Není to jen díky aférám s dodávkami zboží z jiných zemí. Je to především kvalita sama, prokazatelnost původu a ono zmiňované sepětí se zemí. Stále více zákazníků si žádá i v obchodních řetězcích sortiment domácích a regionálních produktů. A řetězce se v reklamách pyšní spoluprací s konkrétními pěstiteli. Tlak spotřebitelů má vliv na růst prodeje tuzemských potravin, což podporuje i obchodní politiku a ekonomiku.
Regionální potraviny v jídelnách
Školní jídelny jsou také jedním z významných odběratelů krajových výrobků. Je to logické – kvalita, operativní zásobování a vzájemná pomoc. Hojně pěstovaná pohanka na Valašsku bude jistě v jídelníčku školních jídelen v tomto regionu, stejně jako dostatek kvalitních ryb na talíři v jižních Čechách anebo čerstvě trhaná jablka z místních sadů na Litoměřicku, která jsou chutnější než ovoce z dovozu.
Děti znají cizí jídla, místní ne
Naše děti dobře znají jídla jiných národů, jako je chorvatské čevabčiči, řecká musaka, mexické tortilly a jiné speciality. Jisti si být ale nemůžeme, zda se malí strávníci setkají s tradičními jídly svého kraje. Recepty z dávnějších dob zanikají, snad kvůli přetlaku nabídky rozmanitých potravin a náročnosti, až mlsnosti jedlíků.
Gastrofestival Chuť Jeseníků
Krajové recepty vždy vycházely z místních možností a naturelu obyvatelstva. K oživení těchto zdravých a chutných jídel přispívá na severní Moravě i gastrofestival s názvem Chuť Jeseníků, který se tam letos koná již potřetí. Smyslem festivalu je vrátit tradiční kuchyni Jeseníků mezi obyvatele a udržet tradici v oblasti gastronomie. Restaurace dnes běžně stavějí svá menu na krajových specialitách, tak proč ne školní jídelny? I ty se nadšeně připojily.
Chuť Jeseníků ve školních jídelnách
Strávníci čtyř základních škol na Jesenicku v týdnu od 9. do 13. září 2013 ochutnávali z rozmanité nabídky jídel. A bylo z čeho vybírat. V bruntálské základní škole vařili hovězí špekovou pečeni s chlebovou omáčkou a vozkovu houskovou polévku, v Rýmařově to byla jídla jako například zelňačka, králík či masové knedlíčky v nudlovém těstě. Jídla pro mnohé strávníky nová, ale zajímavá a chutná. Při čtení jídelního lístku se probouzejí chuťové buňky i zájem o složení těchto lákadel. Receptury jsou tradiční, vycházejí ze starých záznamů a vzpomínek.
Jak chutná vozkova housková polévka
Jistě vás potěší malé nahlédnutí do jesenického receptáře a snad vás dobře naladí k dalšímu bádání tato jednoduchá receptura. S uvedením ve školní jídelně si kuchařky lehce poradí.
Vozkova housková polévka – 10 porcí
Suroviny: Houska 14 ks, masový vývar 3 litry, smetana nebo mléko 400 ml, žloutek 3 ks, sůl, pepř, petrželová nať
Pracovní postup: Housky nakrájíme a vložíme do studeného vývaru, kde je necháme rozmočit, následně dobře provaříme a propasírujeme. Polévku před podáváním povaříme s rozšlehaným žloutkem, smetanou nebo mlékem a dochutíme. Polévku ozdobíme opraženými plátky housky a petrželkou.
Chuť Jeseníků ve školní jídelně v Šumperku
Seznamte se s jídelním lístkem na 9.-13.9.2013 sestaveným v rámci festivalu „Chuť Jeseníků“ ve školní jídelně v Šumperku při ZŠ Vrchlického.
Pondělí
Zeleninová polévka s houbami
Slezský bigos ze čtyř druhů masa se zelím, chléb, ovocný
Zapečené fazolové lusky ve vajíčku s bramborem, hlávkový salát
Úterý
Čočková polévka
Plněný zelný list s vepřovým masem, brambory, ovocný
Houbový Kuba s kroupami, okurek, chléb, ovocný čaj
Středa
Zelňačka z Jeseníků
Hovězí maso ve vlastní šťávě s křenem, houskový knedlík,
Čokoládová ovesná kaše, jablečný kompot, jahodové mléko
Čtvrtek
Jarní bylinková polévka s drožďovými knedlíčky
Zasmažená kapusta s vepřovými kostkami a bramborem, pečivo,
Lesnická bramboráda s vařenými vejci, salát z kyselého zelí, ovocný nápoj
Pátek
Hovězí polévka s bramborami ve vývaru
Bramborové šišky sypané mákem, dýňový kompot, kokosové mléko
Slezské červené zelí s jablky, polský bramborový knedlík, pečená kachna, čaj
Školní jídelna při Základní škole Vrchlického v Šumperku už má zkušenosti z minulých let. Jídelní lístek sestavili z receptur zaslaných organizátory festivalu. Všichni strávníci brali akci jako příjemnou změnu a zvláštnost. Ohlasy byly jen kladné, všem určitě chutnalo a tato jídla budou zařazena na jídelní lístek také během roku.
I pro kuchařky bylo zajímavé vařit nová jídla, jako je hovězí maso ve vlastní šťávě s křenem nebo slezský bigos ze čtyř druhů masa se zelím. Byly zvědavé na ohlasy strávníků a rády odpovídaly na četné dotazy. Určitě by některé recepty stály za vyzkoušení také v jiných školních jídelnách, možná v rámci akce „Poznáváme chutě našich sousedů“.
Pěkné akce, úcta k dobám minulým, úcta ke kultuře i lidskému zdraví.
Alena Stará je spolupracovnice portálu Jídelny.cz
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Míja
to snad ne
To jsou hrozná jídla a ta sestava jídelníčku také.S prominutím se mi nelíbí.Moc překombinované.
Autor: mama
regionální jídla
Jídla jsou sice zajímavá, ale složení jídelníčku je napováženou.2 sladká jídla v jednom týdnu… a pokud vím, cenově by se oběd č.1 měl přibližně vyrovnat obědu druhému.
Autor: Pavel Ludvík
Lze mimořádné akce hodnotit standardními měřítky?
Uvažujete ale, že šlo o mimořádnou akci na podporu gastrofestivalu Chuť Jeseníků? Lze na takový jídelníček použít normální měřítka?