Přeskočit na obsah

S koronavirem do nového školního roku

Epidemie koronaviru ani přes letní prázdniny neztratila na rozsahu. Proto se školní jídelny budou muset i v novém školním roce vypořádat se zpřísněnými pravidly v jejich provozech. Jejich zavádění je ale doprovázeno zmatky. Co tedy platí od 1. září 2020?

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Změny a jak se v nich vyznat

Od 1. září 2020 platí dvě podstatné novinky. Opět byla stanovena povinnost používat roušky v některých prostorech (ve školách ale ne) a MŠMT připravilo soubor pokynů pro nový školní rok. Tomu, jak se vše dotkne kuchařek ve školních jídelnách, bude mj. věnován i webinář Hygienické minimum – na co si dávat pozor v době koronavirové, pořádaný portálem Jídelny.cz. 

Povinnost nosit roušky ve školách neplatí

Mimořádné opatření MZd sice stanovuje povinnost nosit roušky (nebo jiné ochranné prostředky dýchacích cest) v některých vnitřních prostorech a veřejné dopravě, ale školy, obchody ani restaurace v seznamu staveb nejsou uvedeny. Roušky je třeba používat v zařízení zdravotních a sociálních služeb, na úřadech, ve veřejné dopravě, u vnitřních akcí nad 100 osob a ve volebních místnostech. K tomuto výčtu opatření MZd uvádí několik výjimek, např. pro dvouleté děti.

Manuál MŠMT – pokyny pro nový školní rok

MŠMT vydalo pro školní rok 2020/21 soubor pokynů vzhledem ke Covid-19, kterými by se školy měly řídit (dále jen Manuál). Celý dokument je ke stažení na stránkách MŠMT

Manuál neobsahuje žádné nové pokyny oproti jaru 2020. Z pokynů v obecné části, která platí pro celou školu, pro jídelny vyplývá:

  • Od dětí se nevyžaduje prohlášení o bezinfekčnosti.
  • Nejsou stanovena žádná závazná plošná pravidla pro organizaci vstupu osob do školy a pohybu osob před budovou školy.
  • Nejsou stanovena žádná závazná plošná omezení počtu osob ve třídách a skupinách.

Manuál dále uvádí tato doporučení:

  • Škola má průběžně všem (žákům i zaměstnancům) zdůrazňovat zásady osobní a respirační hygieny.
  • V jídelně mají být dostupné prostředky pro dezinfekci rukou v nádobě s dávkovačem.
  • Je potřebné pravidelně dezinfikovat místa a předměty, jichž se dotýká větší počet lidí.

Zvláštní upozornění pro jídelnu lze najít na straně 5 Manuálu:
Školní jídelna musí respektovat zásady správné výrobní a hygienické praxe. Je důležité, aby se zajistilo mytí nádobí při dostatečně vysokých teplotách (mycí proces min. 60 °C). Při ručním mytí je nutné zajistit finální oplach vodou o teplotě min. 85 °C.

Dále je provozu školních jídelen věnován text na straně 8:
Školní stravování se může poskytovat za níže uvedených doporučení, pokud nestanoví KHS nebo MZd jinak:

  • V rámci možností školy zajistit oddělení či co nejmenší kontakt různých skupin (např. rozložit vydávání obědů v delším čase, je-li to možné, nebo vytvořit v jídelně sektory oddělující jednotlivé třídy).
  • Hygiena a úklid podle pravidel stanovených v předchozím textu.
  • Důraz na nutnost mytí (případně dezinfekci) rukou před odebráním stravy.
  • Neumožnit samoobslužný výdej, tj. odebírání příborů z hromadných zásobníků a využívání samoobslužných bufetů (nápoje, polévky, saláty).
  • Cizí strávníci musí mít pro konzumaci vyčleněný samostatný čas nebo oddělený prostor a po ukončení stravování musí být stoly a židle očištěny a dezinfikovány. Pro výdej stravy cizím strávníkům je nutné nastavit pravidla pro manipulaci s doneseným nádobím tak, aby nebyl ohrožen zdravotně nezávadný provoz školní jídelny.

I přesto, že uvedený text má místy direktivní tón, má zjevně charakter doporučení, což je ostatně v originálu zvýrazněno i grafickým vyznačením celé sekce.

Co aktuálně platí

Všechny uvedené pokyny mohou dále upřesněny a zpřísněny jednotlivými KHS v závislosti na místní epidemiologické situaci, příp. Ministerstvem zdravotnictví na celostátní úrovni. Jednotné a závazné postupy není reálné stanovit plošně v celé ČR
Přehled aktuálních platných předpisů najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví včetně opatření jednotlivých KHS, platných v jednotlivých krajích.

Číst pečlivě a nevěřit všemu, co se píše

Novinky týkající se škol a roušek se okamžitě staly tématem mnoha článků a diskusí na internetu. Ne všechny články ale obsahují korektní informace.

  • Hodně jejich autorů bere doporučení v manuálu MŠMT jako příkazy a zákazy, což neodpovídá skutečnosti.
  • Server Lidovky.cz zveřejnil článek, jehož nadpis tvrdí, že děti budou muset donést potvrzení o bezinfekčnosti. Přitom to není pravda a text článku to sám popírá.
  • IRozhlas.cz v článku o hygienických pokynech pro školy informoval své čtenáře, že ve školních jídelnách bude zakázán samoobslužný výdej příborů, nápojů apod. I tato informace není pravdivá. 

I v této době tedy platí, že čerpat informace je potřebné z hodnověrných zdrojů, číst pečlivě a nevěřit všemu, co se na internetu objeví.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: kuchařinka

    covid
    Informace jsou velice rozporupolné takže: příbory balit do ubrousků ano nebo ne??
    Děkuji za odpověď.

  • Autor: kuchařinka

    covid
    Informace jsou velice rozporupolné takže: příbory balit do ubrousků ano nebo ne??
    Děkuji za odpověď.

  • Autor: zdenouš

    kovid
    Při ručním mytí je nutné zajistit finální oplach vodou o teplotě 85st.Nevím,kdo bude sahat při ručním oplachu nádobí do vody teplé 85st,když k poškození pokožky dojde již působením vody 52st teplé.To tedy nechápu.