Přeskočit na obsah

S kuchařkami o Nových trendech

Školení Nové trendy v moderním vaření 2010 se řada kuchařek zúčastnila už potřetí. Jaké jsou důvody jejich opakované účasti, co jim Nové trendy přinášejí? S některými z těchto kuchařek jsme pro vás připravili krátký rozhovor.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Školení Nové trendy v moderním vaření, které pomalu končí, se mnohé kuchařky účastní poprvé. Některé podruhé, ale jsou i takové, které pozvánku na tento seminář přijaly už potřetí. A právě tyto paní kuchařky dostávají na letošních školeních Nové trendy od organizátorů „bronzový“ diplom jako výraz zvláštního ocenění. Některé z oceněných poskytly portálu Jídelny.cz krátký rozhovor.

Školní jídelna v Jablůnce byla na školení Nové trendy zastoupena již potřetí, a to hned dvojicí kuchařek: Renatou Hurtovou a Kamilou Mrnuštíkovou.
Jak jste letos byly spokojené na semináři Nové trendy? Nepořádal se ve vašem městě, musely jste trochu cestovat. Stálo to za to?
Nové trendy jsme navštívily již po třetí, vždy se nám tam líbilo, i když jsme musely tak trochu cestovat. Určitě by se nám líbilo, kdyby se tato akce konala v bližším městě, např. ve Vsetíně nebo Valašském Meziříčí, na druhou stranu, výlet do Zlína nám nijak neuškodil. Rozhodně stojí za to se Nových trendů zúčastnit.
Je nějaké jídlo z předchozích ročníků Nových trendů, které jste ve vaší jídelně začaly vařit?
Díky Novým trendům jsme se seznámily s novými výrobky některých firem. Například jsme poprvé ochutnaly rybu Mahi–Mahi, kterou rády připravujeme na různé způsoby a dětem moc chutná. Také mletá masa, která mají děti moc rády, jsme se naučily zpracovávat trošku jinak. Zvláště v rámci plnění spotřebního koše jsme začaly občas přidávat do mletých mas luštěniny. Děti to nepoznají, spotřební koš je splněn a my jsme spokojené.
Máme v plánu dětem nabídnout jídla s kuskusem a s bulgurem. Bulgur jsme již zkusily a nesetkaly jsme se s nadšením, ale všechno chce svůj čas.
Které jídlo vás letos na školení zaujalo?
Tato otázka hodně souvisí s předchozí otázkou. Určitě nás hodně zaujala mletá masa. Nejen jejich zpracování se sterilovanou luštěninou, ale také se zeleninou. Dále byly zajímavé moučníky. Byly velice chutné, ale vzhledem k tomu, že máme ve svém kolektivu šikovnou cukrářku, moučníky z polotovarů nemáme důvod zkoušet.


Některé připomínky od účastnic se týkaly výše účastnických poplatků. Vedoucí školní jídelny v Jablůnce Šárky Štěpánkové, která již potřetí neváhala vyslat na školení své dvě kuchařky, jsem se proto zeptal:
Co přináší účast na semináři Nové trendy vaší jídelně?
Já osobně jsem moc ráda, že tyto semináře probíhají a že je kuchařkám umožněno se jich zúčastňovat. Celý rok vaří, snaží se, aby dětem chutnalo, a nemají možnost srovnání s jinými jídelnami. Mám pocit, že se kuchařky už tolik nebojí novinek a nových receptur.
Tak trochu po vzoru Nových trendů a portálu Jídelny.cz proběhne druhý týden v březnu u nás ve škole „Týden evropské kuchyně“, kdy nám jeden den předvede kuchař z jedné nejmenované firmy své kuchařské umění, konkrétně italskou kuchyni, kdy nás naučí péct pizzu. Jsem moc ráda, že kuchařky mají chuť do takových novot a nebojí se stále něco zkoušet a vymýšlet zpestření pro děti.


Školení Nové trendy se již potřetí zúčastnila také kuchařka školní jídelny na Kvítkové ul. ve Zlíně, paní Věra Jirušová.
Jak jste byla letos se školením spokojena? Dozvěděla jste se něco nového?
Stálo to za to. Vždycky se tam dozvíme něco nového. Letos mně třeba zaujalo, že piškotová roláda se dá péct jen na papíru na roštu a ne na plechu.
A které z jídel letos upoutalo vaši pozornost?
Určitě lasagne na sladko. Už jsme si v kuchyni říkali, že je určitě musíme vyzkoušet. Jen na projekční plátno by na školení mělo být lépe vidět.
Je potřeba pro kuchařky podobných vzdělávacích akcí?
V něčem je naše práce jednodušší, stroje nám usnadňují práci, různé přípravky doplňují sortiment běžných potravin. Ale člověk se v tom musí vyznat a k tomu by právě měly sloužit podobná školení.


Další „bronzovou“ účastnicí letošních Nových trendů byla Květa Fořtová ze školní jídelny v Jičíně.
Jak jste byla letos spokojena na semináři Nové trendy? Bylo tam něco, co vám vysloveně vadilo?
Semináře Nové trendy se mi líbí, ráda se jich zúčastňuji a vysloveně není nic, co by mi vadilo.
Co konkrétně, které jídlo vás tam zaujalo?
Zaujaly mě sladké lasagne. Děti mají sladká jídla rády, a proto lasagne jsou novým a zároveň moderním pokrmem. Zaujaly mě i slané buchty se zelím, ale myslím, že v naší jídelně šunková pizza z kynutého těsta určitě vyhraje.
Existují názory, že i při mnoha změnách ve společnosti se v principu vaří pořád stejně. K čemu je kuchařkám vzdělávání? Musí se učit nové věci?
Právě proto, aby se nevařilo POŘÁD STEJNĚ, je třeba dalšího vzdělávání. Na náš trh přicházejí stále nové potraviny a s nimi se objevují nové technologie. Nejen rady od zkušených lektorů, ale i informace a diskuse ostatních účastníků v semináři Nové trendy, jsou pro mě cenným přínosem. Dnes jsou daleko větší možnosti vzdělávání, než tomu bylo dříve. Pro mě je internet jedna velká studnice informací, rad a nápadů a já jsem jejím pravidelným účastníkem. Snažíme se o to, aby alespoň jedenkrát v týdnu bylo v naší jídelně nové jídlo. Vždyť školní stravování si zaslouží, aby se vyvíjelo stále dopředu a aby mělo stále více a více spokojených strávníků.
Byla jste na Nových trendech několikrát. V roce 2008 bylo téma Přílohy, v roce 2009 Ryby a vepřové maso, letos Moučníky a mleté maso. Který ročník vás nejvíc zaujal?
Všechny tři semináře byly přínosné. V každém bylo něco více nebo méně zajímavého. Mně se nejvíce líbil seminář v roce 2009, zvláště jídla cizích kuchyní. Na druhém místě by byl rok 2008, rozšířily jsme tím v našem jídelníčku sortiment příloh. Na třetím místě by byl rok 2010, ale už dnes se těším, jaké překvapení bude v dalších Nových trendech.
Děkuji a přeji dalším seminářům Nové trendy spoustu nových námětů.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Leontýna

    RUŠENÍ TRENDŮ
    Ano, věřím dle výše uvedeného příspěvku, že akce TRENDŮ VAŘENÍ je dobrá věc, ale někde se vůbec nekonají a to z důvodu nízkého počtu zájemců. Mohl byste prosím pane Ludvíku zařídit, aby se receptury otiskly na portálu jídelen ?
    Děkuji

  • Autor: Stáňa

    rušení Trendů
    Ano, také si myslím, že rušení v našem Karlovarském kraji je škoda – zrušeno již 2x.
    Kolegyně neměli bychom se do takových akcí více zapojovat…Pro ty, které mají zájem a je nás málo je to škoda, myslím, že to není jen tím, že ředitelé nechtějí dát na školení peníze. Co vy na to.
    Zdravím