Ve dnech 7. až 10. března se na Výstavišti Brno uskutečnil již 25. ročník mezinárodního potravinářského veletrhu Salima pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR, Potravinářské komory ČR a Státního zemědělského intervenčního fondu ČR. Salima se stala za dobu své existence největším specializovaným veletrhem v zemích střední a východní Evropy, vždyť zde letos vystavovalo rekordních 1100 vystavovatelů z 38 zemí světa a navštívilo ji 40 000 návštěvníků.
Samotná výstava se vlastně skládá ze čtyř samostatných veletrhů:
Salima
V pavilonech D,C,F a částečně A a V. Zajímavou akcí zde byla přehlídka potravinářských výrobků se zaměřením na zdravý životní styl s názvem Trendy, jejíž jednotlivé kategorie byly zaměřeny na potraviny budoucnosti, potraviny pro aktivní život, zdravý styl a zdravou výživu, stravování pro děti a mládež a pro dietní a speciální potraviny, součástí Salimy byla expozice výrobců a výrobků, oceněných známkou kvality KLASA, také se zde představily firmy zabývající se certifikací systémů jakosti a HACCP. Řada firem nabízela kompletní řešení systému HACCP v elektronické podobě, včetně možnosti operativně upravovat jednotlivé položky.
Velkou část expozice zahrnovala přehlídka našich i zahraničních výrobců masných a mléčných výrobků, obalů, kořenících přípravků a přísad do jídel mražených a konzervárenských výrobků, ovoce a zeleniny.
Z trendových potravin mě zaujaly například biopomazánky, vyrobené z luštěnin, které neobsahují lepek ani cholesterol, jsou rostlinného původu, také neobsahují kvasnice ani mléčnou bílkovinu a jsou ochuceny přírodnim aromatickým kořením. Byla zde představena řada méně známých obilovin, jako je pšenice špalda a špaldové kernotto – což jsou vlastně kroupy, tedy jemně obroušená špalda, jsou vhodné do polévek a jako příloha. Špalda se vyznačuje vysokým obsahem vitamínů skupiny B, ale má také velký vliv na imunitní systém. Byly zde také pohanková mouka, celozrnná žitná i pšeničná a další.
Moderním trendem, který zde byl prezentován, jsou také tzv. funkční potraviny – tedy ty které mají v lidském organismu určitou fyziologickou a zdraví prospěšnou funkci, např. upravují činnost střev, krevní tlak, hladinu cholesterolu, zvyšují imunitu. Toho je dosaženo přidáním tzv. probiotik, což jsou mléčné bakterie a bifidobakterie, dále prebiotik, což je v podstatě vláknina, moderním prebiotikem je například polysacharid inulin a symbiotik, která spojují jejich účinky. Novinkou, která zde byla představena, byly salámy s probiotickou kulturou, o polovinu sníženým tukem a s 25% bílkovin. Však také tyto výrobky získaly Zlatou Salimu. Mohou je konzumovat i lidé s bezlepkovou dietou a jsou vhodné i pro děti. A přiznám se, že byly i chuťově velmi zajímavé. Samostatnou významnou skupinou byly také biovýrobky, pěstované a sklízené šetrným způsobem bez chemických látek – ovocné, nebo zeleninové šťávy, kysané nápoje z mléka i syrovátky, biopečivo, ale také třtinový a javorový cukr, biočokoláda z ručně sklízených kakaových bobů, slazená přírodním třtinovým cukrem.
Zaujalo mě také řešení ochrany skladovacích i provozních prostor pomocí akustických a ultrazvukových zvuků s nastavitelným přepínáním frekvencí, účinný proti škůdcům i hmyzu, kombinací se speciálním gelem pak velmi účinně zabezpečí ochranu těchto prostor.
MBK
Byl další samostatnou výstavou (pavilon B), zaměřenou především na mlynáře, pekaře a cukráře. Byly zde nabízeny zlepšující přípravky pro výrobu jemného a běžného pečiva, droždí liberkované i sušené, přípravky na výrobu želé, atd. Mezi vystavovateli byly i velké pekařské a mlynářské společnosti, které uváděly na trh řadu novinek ve svém sortimentu. Velkou část expozice také tvořily stroje a zařízení pro pekárny, cukrářské výrobny, ale i pro větší kuchyně – např. konvekční pečící trouby, rotační pece, plničky hotového pečiva, formy a zdobicí potřeby a pasty pro cukráře atd.
Vinex
Byl samostatnou výstavou v pavilonu A1 a byl jednou z největších a nejkompletnějších výstav našeho i zahraničního vinařství a vinohradnictví ve střední a východní Evropě. Za zmínku stojí i to, že v soutěži o nejkvalitnější víno obsadila moravská vína první tři místa v konkurenci vzorků vín z celého světa.
Inteco
Veletrh zařízení pro hotely, obchod a veřejné stravování (pavilony V a G1), je přehlídkou technologií v potravinářském průmyslu, prezentací vybavení v do maloobchodů, velkoobchodů, restaurací, hotelů a jídelen. V rámci doprovodného programu pak probíhala i soutěž Gastrojunior, které se účastnili mladí adepti gastronomického umění z 91 odborných škol.
Z prezentovaného zařízení bych zmínil tzv. šokery, tedy zařízení pro šokové zchlazování a zmrazování předvařených pokrmů, které předchází nežádoucímu množení mikroorganismů, ale uchovává výrobku jeho chuť, aroma a vlhkost, pekařské a cukrářské pece, udržovací skříně atd, vše vybaveno teplotními sondami pro sledování průběhu teplot ve výrobku.
Zvlášť mě zaujaly parní konvektomaty, zúčastnil jsem se také předváděcí akce významného českého výrobce, kde nám připravil chutný pokrm kuchař Vladko, známý z Vyvolených i z TV pořadů, zabývajících se přípravou pokrmů. Pochutnali jsme si na rybě s hranolky – zajímavé je i to, že přestože obojí bylo připravováno v jednom prostoru, hranolky nebyly cítit rybinou.
Salima stála za to a už se těším za dva roky na další !!
Ing. Václav Brachtl je odborným učitelem na SPŠ potravinářské technologie v Bzenci
Diskuze