Přeskočit na obsah

Salima opět po dvou letech

První týden v měsíci březnu se bude na brněnském výstavišti konat opět po dvou letech Mezinárodní potravinářský veletrh SALIMA. V dnešním článku si můžete přečíst, na co se můžete na tomto veletrhu těšit.

Autor: Žaneta Mrlinová

Již po 27. se v Brně letos opět (po dvou letech) konají Mezinárodní potravinářské veletrhy SALIMA. Zvýrazněným tématem letošního roku jsou regionální potraviny. Souběžně bude probíhat i 5. mezinárodní veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství – MBK, 24. mezinárodní veletrh zařízení pro obchod, hotely a veřejné stravování – INTECO, 15. mezinárodní vinařský veletrh – VINEX a 26. mezinárodní veletrh obalů a obalových technologií – EMBAX (tento veletrh se koná poprvé společně se SALIMOU). Akce bude probíhat 2. – 5. března, přičemž  2.3. a 3.3. budou dny pro odborníky, 4.3. den pro odborníky, VŠ a předregistrované odborné SŠ a 5.3. den pro veřejnost a SŠ. Vstupné se pohybuje od 100,- do 300,- Kč.

Inovace pro zdraví
Letos bude pokračovat projekt TRENDY 2010. Jeho cílem je představit inovativní výrobky pro zdraví, nové směry v potravinářské výrobě a výrobě nápojů s ohledem na zdravý životní styl. Všechny výrobky budou zařazeny do několika kategorií a prezentovány ve skleněných vitrínách. Tyto prezentované výrobky budou také zařazeny do CD katalogu dle svých kategorií. Účastníci tohoto projektu se mohou zúčastnit i soutěže TRENDY 2010 spadající do soutěže Zlatá SALIMA. Její hodnotitelská porota je složena z předních odborníků dané oblasti a její předsedou je Ing. Martin Klanica – ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Rakouské potraviny na našem trhu
Na veletrzích bude také možnost ochutnat nejlepší rakouské potravinářské výrobky. Důvodem zájmu rakouských firem o Salimu hlavně to, že vývoz rakouských potravin neustále roste a tento boom zemědělské a pěstitelské produkce nezastavila ani celosvětová hospodářská krize. A tak bude možné srovnat kvalitu jejich potravin s našimi s přihlédnutím k tomuto příznivému vývoji.
Čísla za loňský rok dokonce lámou všechny rekordy. Od vstupu do EU (1995) narostl export rakouských potravin o 15 % a dovoz stoupl o celých 9 %. Nejvíce se do okolních států vyváží sýry a mléčné výrobky, ale také maso, ovoce a zelenina.
O celkové kvalitě rakouských potravin se mohou přesvědčit i návštěvníci SALIMY, kde se bude prezentovat celkem 15 potravinářských firem a 6 producentů vína a vinařských technologií z Rakouska.
Velký ohlas zaznamenávají zejména regionální speciality a lahůdky z Dolního Rakouska (rozkládá se v okolí Vídně). Důraz je především kladen na sezónní potraviny. Některé z dolnorakouských potravin mají již stálé místo na českém trhu.

Ovoce a zelenina na veletrhu
Dále bude možnost zastavit se u stánků Ovocnářské unie v ČR. V současné době sní u nás každý 87 kg ovoce ročně, z čehož 53 kg tvoří ovoce mírného pásma. Z těchto 53 kg připadá 25 kg pouze na jablka. Tato spotřeba je jedna z nejvyšších na světě. Jedná se o velmi pozitivní jev, protože jabloň je u nás nejvíce zastoupeným ovocným druhem a je pro nás přirozenou potravinou. Přestože produkční plocha za posledních dvacet let klesla asi o 20 %, produkce díky lepším technologiím mírně vzrostla. Ing. Martin Ludvík (předseda Ovocnářské unie ČR) proto vidí SALIMU jako dobrou příležitost k prezentaci nejen na domácím, ale i zahraničním poli.
Přínosem pro české ovocnáře je samo o sobě i to, že si spotřebitelé uvědomili, že chuťově více vyhovují plody střední velikosti a nestojí už tolik o velká zahraniční jablka. Řada konzumentů také cíleně dává přednost domácí produkci i proto, že mají ekologické chování (nechtějí podporovat dovoz zahraničních chemicky ošetřených jablek). Samozřejmě musíme v době krize přihlédnout i k tomu, že někteří lidé se musí řídit především cenou.

Žaneta Mrlinová je spolupracovnicí redakce

Autor: Žaneta Mrlinová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se