Přeskočit na obsah

Seminář pro vedoucí školních jídelen v Uherském Hradišti

Pojďte se společně s námi podívat na akci pro vedoucí školních jídelen, která se konala v Uherském Hradišti. Byla zaměřena na výběr vhodných potravin pro stravování dětí a problematiku dietního stravování. Její součástí byly nejen přednášky, ale i prezentace výrobků a ochutnávky hotových pokrmů.

Autor: Jana Stávková

Je středa 7. března ráno. V aule SŠPHZ (Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická) v Uherském Hradišti se schází vedoucí školních jídelen nejen z tohoto města, ale i z  blízkého Uherského Brodu. Právě pro tyto zaměstnance školních zařízení se zde koná bezplatný seminář, který se nese v duchu zdravé výživy ve školním stravování jako součást prevence dětské obezity a ostatních civilizačních chorob.
Pořadatelem akce je SŠPHZ, organizátorem pak paní Kováříková, žena, která si je vědoma důležitosti správného stravování našich dětí. Přítomní pomalu usedají do přednáškové místnosti, počítáme kolem šedesáti zúčastněných. Kromě vedoucích jídelen přijali pozvánku i hosté a zástupci krajského úřadu ve Zlíně. Seminář je podpořen výrobci různých potravin. 

Smysl semináře

Výživa našich dětí, předškoláků či školáků, je velmi diskutovaným tématem. Správná skladba jídelníčku je jeden z předpokladů optimálního vývoje dítěte. Je třeba si uvědomit, že stravovací zvyklosti si neseme z dětství do dospělosti. Cílem semináře je představit základní potraviny, které mohou zpestřit jídelníček dětí v mateřských a základních školách, seznámit přítomné, jak nahradit potraviny s nepříznivým složením těmi vhodnějšími, a tím přispět k ozdravění stravovacího režimu. Druhým okruhem osvěty účastníků je problematika dietního stravování, zejména bezlepková a bezmléčná dieta. Součástí semináře je i ochutnávka pokrmů.

Průběh semináře

Nejslavnější lékař starověkého Řecka Hippokratés je autorem myšlenky „Výživa ať je Tvým lékem“. Tímto heslem seminář začínáme a jsme jím provázeni po celou jeho dobu. MUDr. Gricová, praktická dětská lékařka, otevírá přednáškovou část tématem Zdravá výživa (nejen) dětí. Cílem jejího povídání je objasnit zásady správného stravování dětí, zdůraznit pravidelnost a pestrost dětského jídelníčku s výběrem vhodných potravin. Nezapomíná upozornit ani na důležitost dostatečného pitného režimu.
Další přednáška se týká výběru potravin z oblasti zdravé výživy a jejich možné použití ve školním stravování. Paní Kováříková představuje potraviny, které by mohly zpestřit menu ve školních jídelnách a zároveň byly využitelné i v běžných receptech a připomínaly dětem jim známé pokrmy. Některé potraviny nám nejsou zrovna až tak známé, ale proč jimi nezkusit obohatit naše jídelníčky? Paní Kováříková zmiňuje jáhly, pohanku, ječmen, oves (tedy tradiční obiloviny), amarant, quinou, kuskus, mořské řasy, luštěniny (červená čočka, cizrna, fazolky mungo, adzuki), ale také Šmakouna nebo sójové výrobky. Dělí se s publikem o své praktické zkušenosti a cenné rady s přípravou jídla z těchto méně známých surovin a vlastně nám dodává i odvahu nebát se je vyzkoušet.
Po přednášce plné zajímavých potravin nás ve vestibulu čeká malá ochutnávka. Zkoušíme například cizrnovou pomazánku, pomazánku z červené řepy či kváskový chléb s domácí šunkou. Z dezertů obdivujeme celozrnný táč s meruňkami, celozrnný medový perník, domácí müsli s jogurtem nebo jáhlová kolečka se švestkami. Nádhera pohledět! Všechno i báječně chutná.


Po lehkém občerstvení se přesouváme na druhou část přednášek. Tentokrát je blok věnován velmi diskutovanému tématu dietního stravování ve školních jídelnách. Smyslem této části je seznámit přítomné s nejčastěji se vyskytujícími onemocněními, která vyžadují dodržovaní diety. MUDr. Šipková, dětská gastroenteroložka, podává ucelené informace o celiakii a bezlepkové dietě, o alergii na kravské mléko a bezmléčné dietě, o diabetu 1. typu a diabetické dietě. Na otázku, v kolika jídelnách se mezi přítomnými vaří nějaká dieta, se zvedá téměř polovina rukou. Z toho jednoznačně vyplývá, že situaci dietního stravování je třeba řešit a vzdělávat personál kuchyně o jednotlivých dietách. Tím můžeme snížít obavu z možného poškození zdravotního stavu strávníka.
Přednáškovou část semináře zakončuje moje maličkost, nutriční terapeutka Jana Stávková. Tématem mého sdělení je význam vápníku a vlákniny ve výživě nejenom dětí. Vápník se nenachází pouze v mléce a mléčných výrobcích, ale i v jiných potravinách. Děti na bezmléčné dietě tedy nemusí nutně trpět nedostatkem této minerální látky, pokud budou přijímat dostatečně pestrou stravu. Posledním promítnutým obrázkem na plátně je potravinová pyramida hrající širokou škálou barev. Díky ní si uvědomujeme, jak důležitá je pestrost naší stravy.

Ochutnávky

Přednášky končí, nicméně jízda jede dál. Čekají nás ochutnávky teplých pokrmů, které pro nás ze zdravých surovin připravili studenti pořádající školy. A co se podává?
Uhersko-hradišťské menu nabízí zeleninovou polévku s mořskou řasou a quinoou, celozrnné boloňské špagety s Robi směsí, rybu se zeleninovou směsí a celozrnným kuskusem, krůtí maso s dýňovou omáčkou a špaldovými noky. Co si vyberete? S nadšením a zvědavostí nakládáme na talíř oku lahodící pokrmy, ochutnáváme a nestačíme vychvalovat. Oči by jedly, mít tak větší žaludek! Ochutnávky si velmi ceníme. Je to příležitost, jak vyzkoušet ne zrovna typické pokrmy. Žádáme si receptury, abychom se je pokusili zařadit do jídelníčku ať už ve školkách, školách nebo doma. Se spokojeným bříškem a se spoustou nových informací pro praxi i pro osobní život se loučíme. Věříme, že jsme si doplnili znalosti v oblasti správné výživy, mohli je v praxi použít a udělat tak další krůček v ozdravění výživy a zlepšení zdravotního stavu dětí. Ovšem na závěr je třeba zdůraznit, že ovlivňování stravování dětí se odehrává z největší části v rodině!

Celá akce se nesla v klidném a přátelském duchu. My, organizátoři celého semináře a přednášející věříme, že jsme předali cenné informace dalším lidem, kteří s nimi naloží, jak se patří. Doufáme, že naše působení nekončí a otevřou se dveře pro další vzdělávací akce v rámci projektu lékařské osvěty.

O čem se na semináři diskutovalo?

Zdá se, že účastníci semináře poslouchali přednášky pozorně, s touhou dozvědět se něco nového nebo alespoň si jisté věci utvrdit. Právě taková setkání jsou pro ně velmi přínosná. Diskutovalo se o potravinách ne zrovna oblíbených, byť velmi důležitých a cenných pro dětský věk. Jak zvýšit oblíbenost luštěnin, ryb a zeleniny? Není to vůbec jednoduchá otázka, nicméně na několik rad jsme přišli. Neoblíbenou potravinu se snažit „zamaskovat“, přidávat do polévek, lákavě naservírovat na talíř. A hlavně nevzdávat se – dítě může přijít na chuť jistému pokrmu až po dvanáctém kontaktu. Nešvarem stravování dětí  je vynechávání snídaně, nadměrná konzumace sladkostí, uzenin, soli, nedostatek ovoce a zeleniny. Mluvilo se i o možných náhradách potravin lepšími variantami, byla zmínka o nevhodné, pro tělo příliš zatěžující kombinaci luštěnin a uzenin.
Neustále probíraným tématem je dietní stravování, které bohužel nemá žádnou legislativní podporu. Nicméně, dětí s nutností dodržovat dietní opatření stále přibývá a bylo by nejideálnější, kdyby se všechny tyto děti mohly stravovat se svými spolužáky, a tak se necítily vyčleněny ze společnosti. Vždyť přes všechny problémy a diskuze, které se dnes vedou kolem školního stravování, je nejdůležitějším výsledkem spokojené a zdravé dítě. 

Bc. Jana Stávková, Ústav preventivního lékařství, LF MU Brno

Autor: Jana Stávková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: halka

    Seminář
    Pokrmy vypadají lákavě. Recepty by nešly zveřejnit?

    • Autor: Ivana Kováříková

      Dobrý den. Ráda bych se domluvila s paní Štrosserovou, aby všechny recepty plus další zajímavé byly uveřejněny v časopise „Výživa a potraviny“ ve školním zpravodaji. Co se týká tohoto portálu i zde by to bylo možné, ale je to otázka zájmu provozovatele. Já osobně jsem pro.
      S pozdravem Ivana

  • Autor: vedoucí 3

    Seminář v UH
    Jak jste se o tomto semináři dozvěděli, přišly Vám pozvánky?

    • Autor: Ivana Kováříková

      Dobrý den.
      Seminář jsme pořádali v Uherském Hradišti a jako první jsme pozvali všechny vedoucí jídelen z tohoto okresu (Uherské Hradiště, Uherský Brod). Vzhledem ke kladným ohlasům bychom moc rádi seminář zopakovali, včetně ochutnávek, a tak se v současné době pořádající škola snaží získat peníze na další akci. Protože se jedná o projekt realizovaný ve Zlínském kraji, budeme rozesílat pozvánky především místním školám a školkám, ale v případě zájmu účastnic odjinud Vám velmi rádi vyjdeme vstříc a umožníme se semináře zúčastnit.
      Možný termín dalšího semináře vidím někdy na podzim, pokud si potom vzpomenete, napiště a domluvíme se.
      S ppzdravem Ivana Kováříková