Je snad už nošením dříví do lesa zde opakovat, že nás všechny překvapil zájem o školení pro kuchařky. Potěšující je tak to, že se v rozhovorech o celém záměru pochvalně vyjadřujete. Zároveň ovšem voláte, mailujete, píšete do diskuze a vaše sdělení jsou velmi naléhavá: Kdy bude další školení v městě …? Jak se mohu přihlásit …?
Dotazů je mnoho, nestíháme bohužel na každý odpovídat. A když jednotlivě odpovíme, za chvíli přijde stejný dotaz znovu. Proto se pokusím souhrnně odpovědět v tomto článku.
Řadu dotazů lze odpovědět bližším popisem akce:
Mezi jednotlivými krajskými městy bude pendlovat malý nákladní vůz s mobilní gastrotechnikou. Pojedou dva kuchaři z Asociace kuchařů a cukrářů, přednášející a zástupce organizačního týmu. Tito lidé se musí termínově sladit. Místo uspořádání musí mít vyhovující prostory i možnost připojení dovezené techniky. Poměrně vysoké náklady, které vznikají, hradíte účastnickým poplatkem jen z malé části, zbytek hradí sponzoři. I na jejich zájmu závisí uspořádání akce.
Budou ještě další školení Nové trendy?
Bohužel již ne. Poslední školení, které se nám nad plán podařilo zajistit, je odpolední školení 6.3. ve Zlíně. Pokud budou s těmito školeními dobré zkušenosti a bude zájem, pak proběhnou v příštím roce znovu.
Kde bude školení v Praze?
Pro druhé školení v Praze velmi obtížně sháníme vhodné prostory. Jakmile budeme místo znát, okamžitě ho na portálu zveřejníme.
Proč není školení v Liberci?
Protože se nám přes veškerou snahu nepodařilo sehnat vhodnou jídelnu. A tam, kde bylo vhodné vybavení a uspořádání kuchyně, nebylo možno se o jarních prázdninách do jídelny dostat.
Proč nemůžete udělat školení u nás v okresním městě?
Požadavky na místo uspořádání jsou dost náročné a náklady dost vysoké. Potřebujeme určitý počet účastníků a z těchto důvodů si netroufáme uspořádat školení v menších městech. Období jarních prázdnin je poměrně krátké a větší počet školení realizační tým prostě nestihne. Nebo by akce musely být mimo prázdniny.
Je možné přihlásit se jako náhradník?
Bohužel již ne. V každém termínu je náhradníků několik.
Jak se dozvím, že jsem přihlášená?
Jestliže jste se hlásila telefonicky a naše pracovnice si vás závazně zapsala, jste přihlášená. Jestliže jste se přihlásila pomocí elektronické přihlášky, jste také přihlášena. V ostatních případech ne. Je vás přihlášeno kolem 1000 a při tomto počtu opravdu nemůžeme přihlášky jednotlivě potvrzovat. Zveřejnění seznamů lidí by zase narazilo na platné předpisy. V budoucnu chceme vymyslet možnost nějakého automatického potvrzení.
Proč je kapacita akce tak omezená? Proč není větší?
Součástí školení budou i ukázky technologií a přípravy jídel. Jistě by se vám nelíbilo, kdybyste z důvodu návalu na kuchaře a přípravu jídel neviděli. Jde rovněž o vaši bezpečnost: Kromě teoretických přednášek tam bude pára, voda, elektřina…
Proč se akce konají o prázdninách?
Protože jsme se domnívali, že ve většině malých jídelen by nepřítomnost kuchařky v kuchyni během pracovního dne způsobila velké potíže. Ve velkých jídelnách to nemusí být takový problém, jenže kolik takových je?
Školení končí v 13 hod. Proč není možné udělat další od 14 do 18 hodin?
Bude tam těžká gastrotechnika. Musí se to rozmontovat, naložit na nákladní auto. Pak se jede stovky kilometrů na další místo. Zde je nutné kolem 18. hodiny vše nanosit, sestavit, připojit vodu, elektriku a vyzkoušet. To musí pořadatelé zvládnout do 21 hodin. Pak večeře, nocleh a ráno se v 8 začíná. To vše den za dnem.
Odpolední školení je možné jen tam, kde týdenní šňůra školení končí. Nezapomeňte také na to, že pomocný personál musí v tom případě zůstat v práci min. do 19 hod, aby umyl nádobí a vše uklidil.
Aktualizace 5.2.2008 13.10: Zkušenosti z prvného školení v Olomouci ukázaly, že kuchaři musí začít už v 6 hod.
Než mně ředitel školení schválil, bylo obsazeno. Nemůžete na to vzít ohled?
Bohužel ne. Z důvodů uvedených v předchozích dotazech. Pokuste se vedení vysvětlit, že někdy v takových případech hraje rychlost dost velkou roli.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze