V úterý 5. února 2013 proběhlo v Ostravě – Dubině první školení z cyklu „Nové trendy v moderním vaření.“ Tato školení jsou určena pro kuchařky školních jídelen a právě v Ostravě došlo k málokdy vídanému jevu, kdy téměř desetinu(!) účastníků tvořili muži. Dříve se podobných akcí účastnili dva nebo tři pánové, je ale vidět, že kuchařů ve školním stravování přibývá.
Celá akce proběhla ve školní jídelně na ulici Františka Formana v Ostravě Dubině. Tato školní jídelna je již několik let tradičním spolupořadatelem akcí portálu Jídelny.cz a i pro letošní Nové trendy vytvořil tým pracovnic pod vedením Dany Šamajové skvělé podmínky. Děkujeme.
Ranní školení Hygienické minimum
Ráno ještě před oficiálním zahájením proběhlo školení hygienického minima a navzdory jeho brzkému začátku bylo plně obsazeno. Lektorka probrala s účastníky základy osobní a provozní hygieny, včetně mikrobiologických aspektů, které mají vliv na bezpečnost potravin. Prezentovala rovněž fotodokumentaci z některých gastronomických provozů: účastníci školení měli odhadnout provozní a hygienická pochybení, ke kterým v provozech došlo, a dokázali to velmi dobře. Padlo množství spontánních dotazů a nejvíce z nich se týkalo konkrétních skladovacích podmínek různých potravin a jejich slučitelnosti.
Pár slov o mléku a svačinkách
V 9 hodin byl zahájen hlavní program, kterého se zúčastnilo asi 70 lidi. Byli přivítáni zajímavou svačinkou připravenou z křupavé kukuřice, která se jen ohřeje a dochutí sýrovým přelivem, opraženou cibulkou nebo může být podávána na sladko se skořicovým cukrem. Takto připravený pokrm může být alternativním a zdravým způsobem svačinky, dezertu či náhradou polévky, kterou by dětští strávníci mohli pozitivně přijmout.
Nabízená svačinka byla doplněna o mléčné nápoje – koktejly – ze směsí na bázi ochuceného sušeného plnotučného mléka. Tyto směsi se vyrábějí s různými příchutěmi (banánová, pistáciová, vanilková, jahodová) a koktejly se z nich dají velmi snadno připravit, protože směs se jen vmíchá do vody. Pro jídelny, které preferují klasické mléko, jsou jako alternativa připraveny ochucující přípravky do mléka, které rovněž umožní koktejly rychle připravit. Tyto nápoje mají výhodu v tom, že jim děti dávají zcela jasně přednost před mlékem, a jejich zařazení do jídelníčku je zajímavý způsob jak dodržet spotřební koš.
Jak dostat do dětí luštěniny
Hlavním tahákem letošním Nových trendů je samostatný programový blok, v němž jsou prezentovány luštěninové pokrmy. Asi největší zájem byl o náměty, jak tyto pokrmy do dětských strávníků dostat. Mnoho účastníků také zaujala přednáška o mýtech k luštěninám a odnesli si poznatky, že luštěniny nemusí být těžko stravitelné, nadýmající apod. Kuchaři připravili několik luštěninových pokrmů, u kterých na první pohled vůbec nebylo poznat, že jejich součástí je významné množství luštěnin. Největší zájem byl mezi luštěninovými jídly o anglický burger.
Pokud máte ve vašem stravovacím provozu problémy s dodržováním potřebného množství luštěnin, přijďte se podívat na Nové trendy. Šéfkuchaři vám určitě prozradí několik fíglů, jak připravit tyto pokrmy tak, aby je strávníci jedli s chutí.
Pozor na žraloka
V prezentaci masových a rybích pokrmů mnoho posluchačů zaujal fakt, že žralok je jediná mořská ryba, která vstřebává sůl ze svého prostředí do masa. Jeho maso je slané podle toho, v jak slaném moři žije. Pro kuchaře z toho vyplývá velmi důležitá věc: být opatrní v solení žraločího masa.
Atraktivnost této ryby ve stravování dokumentuje i fakt, že žralok marinovaný v tomatové soli se šťouchanými brambory patřil na Nových trendech v Ostravě mezi nejlépe hodnocené pokrmy.
Dále sem patřily jelení kousky v kořenové zelenině:
Určitě také celerový salát s tuňákem, rajčaty a kuskusem:
A v neposlední řadě mexické tortily zapečené se sýrovou omáčkou:
Diskuse byly hlavním rysem školení v Ostravě
Obecenstvo na Nových trendech v Ostravě nejen sledovalo přípravu jídel a ochutnávalo, ale také diskutovalo. Diskuze patřily k výrazným rysům ostravského školení, přítomné se podařilo opravdu zaujmout a vtáhnout do programu. Většina účastníků se aktivně zapojovala a neváhala třeba i polemizovat s názory účinkujících šéfkuchařů. Nové trendy probíhají letos již po šesté a je vidět, že postupem času znalosti a dovednosti účastníků rostou, čemuž jsme nesmírně rádi.
Největší diskuse proběhla ke správnému použití konvektomatů. Zkušení kuchaři zde prozradili různé tipy a triky, jak nastavit konvektomat tak, aby jídlo bylo co nejchutnější. Co na tom, že se celý program protáhl asi o 20 minut, živá diskuze a skvělé publikum jsou k nezaplacení!
Stříbrné a bronzové diplomy
Na Nových trendech se již stalo tradicí, že účastníci, kteří přicházejí poněkolikáté, dostávají diplomy a drobné dárky. Nejinak tomu bylo i v Ostravě, kde tři „stříbrní“ účastníci, kteří se zúčastnili již po šesté, dostali mimo jiné také dárkový poukaz na libovolné školení pořádané společností Jídelny.cz v ceně 600 Kč.
Vzkaz organizátorů
Pokud se Nových trendů ve vašem kraji chcete zúčastnit a je už obsazeno, nezoufejte. V posledním týdnu před akcí vždy přicházejí odhlášky a toho můžete využít. Stačí jen sledovat obsazení akcí na stránkách portálu Jídelny.cz.
Poděkování organizátorů a všech účastníků školení Nové trendy v Ostravě patří personálu školní jídelny Františka Formana, v jejichž prostorách akce proběhla, a všem sponzorům, kteří finančně, potravinami, technikou a lektory přispěli k realizaci akce.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: marie 5
díky
my účastníci také děkujeme za perfektně zvládnutou organizaci celé akce
Autor: anaj
nové trendy
zůčastnila jsem se poněkolikáte a jsem s výkladen,diskusi a celým průběhem akce spokojená a ráda se znovu přihlásím
Autor: Radkaa
Zlín
Dnes ve Zlíně velmi zdařilá akce, výborná nálada, určitě k tomu přispělo i sluníčko, které nám po dlouhé době opět svítilo. Chutnalo nám téměř vše a už přemýšlíme, co první zařadíme do jídelníčku. Děkujeme všem a těšíme se na další pokračování.
Autor: Zdeněk
Tanec v duši
Z vašeho hodnocení jsem nadšen, příprava kurzů dá velkou práci, bez nadšení všech zainteresovaných by to vůbec nešlo. Moc děkujeme za nový náboj do dalších ročníků. Vařte s chutí. Zdeněk