Přeskočit na obsah

Školní stravování 2004

Tato konference je stěžejní akcí pro všechny, kdo se na školním stravování jakýmkoli způsobem podílí. A jak probíhala tato super sešlost letos? Vše najdete v naší reportáži…

Autor: Monika Pečková

Konferenci pořádá každoročně občanské sdružení Společnost pro výživu, které sdružuje přední odborníky ve výživě i další zájemce o tuto oblast. Koná se v prostorách konzervatoře v Pardubicích. Je vždy hojně navštěvovaná, takže i letos platilo, že kdo od 11. do 13. května procházel kolem, musel být překvapen počtem pracovnic školních jídelen na metr čtvereční. V celé budově jich bylo odhadem asi 250. Prostě, kolik kuchařek znáš, tolikrát jsi člověkem.
A co všechno se tam dělo? Úplně všechno. Tedy, co se školního stravování týká.

Úterý 11. května 2004
První den byl věnován referátům odborníků na tato témata:
Školní stravování chválené i haněné,
Školní stravování versus FAST FOOD,
Konzumace ovoce a zeleniny u školních dětí,
Využití pohotových výrobků (conveniens) ve školním stravování.
Celý blok příspěvků byl na téma Co také musíme vědět o potravinách.

Z rozhovorů s účastnicemi konference vyplynulo, že je tento program příliš nezaujal. Kladně hodnocený byl příspěvek Ing. Věříšové z SPV s názvem Školní stravování chválené i haněné.
Ostatní vystoupení připadala vedoucím ŠJ příliš teoretická, nepraktická, výtky se týkaly i způsobu vyjadřování. Někteří přednášející zapomněli, že mluví k lidem z praxe, což ostatně vidět i další dva dny.
Proběhly už také první prezentace PC firem, některé dokonce využily promítacích přístrojů k prezentování softwaru širšímu okruhu posluchaček. Tyto prezentace se setkaly s poměrně velkým ohlasem. První den konference je vždy v předsálí málo firem a dostatek prostoru ke klidným obchodním jednáním. Asi nejzajímavějším bodem programu se však stalo večerní divadelní představení sponzorované firmou Vitana a.s..

Středa 12. května 2004
Dopoledne bylo věnováno dětské výživě, objevily se dva velmi kladně hodnocené příspěvky. Šlo o vystoupení MUDr. P. Tláskala, CSc. z FN v Motole na téma S jakými důsledky nesprávné výživy se setkává dětský lékař? a přednášku PhDr. M. Nesrstové z téže nemocnice Pohled psychologa na školní stravování.
Po ranním přednáškovém bloku následovalo představení výrobců a distributorů potravinářského zboží, kuchyňského zařízení a strojů, čistících a ochranných pomůcek apod. Pro tyto firmy je na konferenci středa tradičně hlavním dnem prezentace. Své stánky postavily v předsálí a byl zde velký prostor pro ochutnávky všech novinkových dobrot, směsí pro přípravu pokrmů a dezertů, prohlídku nových modelů pracovního oblečení atd. atd. Jak to v prostorách, kde se prezentace konaly, vypadalo, si můžete představit díky našim reportážním fotografiím. Že tam tedy bylo husto, přátelé….

   

Odpoledne probíhaly přednášky a panelová diskuze na téma Vše o HACCP, v níž vystoupili přední odborníci z této oblasti. Nutno říci, že přístupy jednotlivých přednášejících se diametrálně lišily. Od ryze teoretických, či skoro až formálních po velmi praktické, užitečné příspěvky. Tento blok byl skutečně atraktivní, takže přednáškový sál byl téměř plný, nicméně vyplatilo se zůstat. Třeba už kvůli výborným referátům MUDr. J. Hrubého z MZd ČR, který shrnul novinky ve vyhlášce č. 137/2004 Sb., nebo MVDr. Ing. J. Horkého z Experta Partner s.r.o. Brno. Během programu se strhla bouřlivá diskuze o nové vyhlášce č.137, která vyústila v ostrou kritiku zástupců MŠMT. Snad jen škoda, že zástupci MŠMT nepřijeli, jistě by se dozvěděli to, co školní jídelny opravdu potřebují. Nejsme si jisti, kde jinde by se to mohli v takovém rozsahu dozvědět. Proto zde shrnujeme alespoň hlavní výtky  k této vyhlášce a ke způsobu, jak byly jídelny nuceny se seznamovat s HACCP
1) Je prakticky nemožné dodržovat požadované teploty pokrmů při jejich výdeji pro malé děti, protože jsou příliš vysoké nebo nízké a ohrožují zdraví dítěte.
2) Pro jídelny je skutečně oříškem rozmrazovat kuřata při 4 stupních Celsia…
3) Při vydávání vyhlášek a jejich realizaci mezi státními orgány podle všeho neexistuje koordinace postupů, což v praxi způsobuje velké problémy.
4) Školení ohledně nových předpisů začala ze strany státních orgánů  příliš pozdě.  Jídelny neměly čas se řádně připravit

Čtvrtek 13. května 2004
Čtvrteční dopoledne bylo závěrečným shrnutím, takže došlo na dotazy z pléna k činnosti školních jídelen 6. Opět jsme zaznamenali živou a podnětnou diskusi, plynoucí z mnoha nevyjasněných otázek, které školní jídelny mají.
Závěrem byly také prezentovány příspěvky na téma Výživové dávky a výživová doporučení, které přinesly mnoho potřebných informací z této oblasti.

Konference byla velmi prospěšná, osvědčila se v roli každoročního setkání lidí z okruhu veřejného stravování. Poskytla nejen poučení, ale i zábavu, příjemná setkání, pohodu i stres, od všeho v rozumné míře trochu. Pro velký zájem byla pořádána ještě jednou se stejným programem v termínu 18.- 20. května. A kdo si  je nechal ujít, má šanci to napravit příští rok. Určitě nebude litovat.
V kuloárech bylo slyšet na konferenci mnoho kritiky, ale zároveň si mnohé účastnice uvědomovaly význam informací, které zde získaly. Snad nejlépe to vyjádřila jedna diskutující vedoucí jídelny ve středu odpoledne, která silně kritizovala způsoby uplatňování nových vyhlášek i HACCP, ale zároveň jedním dechem přidávala: „Děkuji za všechny ty informace, které jsem zde zaslechla.“

Monika Pečková je redaktorkou portálu Jídelny.cz

Autor: Monika Pečková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se