V květnu 2006 proběhly v Pardubicích 2 tradiční konference Školní stravování, které jsou určeny pro všechny, kdo přicházejí do styku se školními jídelnami. Toto reprezentativní setkání bylo letos uspořádáno již po sedmnácté. Oproti minulým létům vítalo v Pardubicích všechny účastníky teplé, téměř letní počasí, jen s občasnými přeháňkami a nevzhledné staveniště obklopující Dům hudby, které velmi znesnadňovalo vstup na konferenci (zejména těm, kdo přijeli autem).
Oba běhy konference byly letos na první pohled méně obsazeny. Menší počet účastníků (jak posluchačů a posluchaček, tak vystavovatelů) vytvářel příznivé a jedinečné podmínky pro diskuse, výměnu zkušeností či navázání nových kontaktů. Nemuseli jsme se všichni vzájemně hledat v davu, slyšeli jsme se při rozhovoru, u stánků firem nebyl nával.

K programu konference
V programu konference byl patrný zjevný posun vzhledem k letům dřívějším. Byla vidět snaha organizátorů přiblížit program blíže aktuálním a zásadním problémům školních jídelen. Průzkum zájmu o jednotlivá témata, kterého byly jídelny na začátku roku 2006 svědky v časopisu Výživa a potraviny či na portálu Jídelny.cz, se tak prakticky projevil v programu konferencí a přinesl jistý užitek. Např. vystoupení přednášejících, kteří pracují v provozech jídelen, škol a domovů mládeže či přednášky věnované hygieně poskytly zajímavé informace, náměty a tipy.
V úvodním dnu přednášek zaujala Ing. Slavíková z Ministerstva zdravotnictví, která podrobila bližšímu zkoumání vztah vyhlášky 137/2004 a nařízení ES 852/2004. Kdo si pořídil záznam z její přednášky, získal velmi cenné informace. Dopolední blok přednášek druhého dne z oblasti výživy byl tradičně méně navštíven, ale i zde byly slyšet některé zajímavé přednášky. Vyslechli jsme alarmující fakta o obezitě, a to jak mezi dospělými, také mezi dětmi.
Podstatně plnější byl sál odpoledne, kdy byly na pořadu výsledky některých průzkumů o školním stravování a byly slyšet referáty vedoucích školních jídelen. Přednášející nás seznamovali s novinkami, které zkouší, s novými postupy, které uplatňují. Přinášeli jiné pohledy na školní stravování než odborníci z vysokých škol. Jejich vystoupení byla někdy méně odborná, o to více byla přesvědčivá, protože přinášela zkušenosti z provozu, ze života. Reakce posluchačů tomu odpovídala. Nebylo lidí odcházejících v půli přednášky, nikdo se nebavil během vystoupení, po přednáškách se živě diskutovalo. Právě volné diskuse účastnice konference velmi oceňovaly a nelibě nesly jejich násilné ukončení. Do budoucna by bylo vhodné, kdyby v programu konference byl právě pro tyto diskuse větší prostor.
Odborný program byl tradičně doplněn vystavovateli, mezi nimž převažovali dodavatelé potravin.
Spokojení a nespokojení účastníci
V programu konference bylo téměř 20 přednášek. Je samozřejmé, že v tomto množství se vždy najdou přednášky zajímavé i nudné, přednášky, které jsou podány nevyhovujícím způsobem i takové, jejichž řečník upoutá vztahem k posluchačům. Kdo však chtěl, z drtivé většiny přednášek si jistě mohl něco odnést, téměř vždy se dalo něco vybrat. Musel však chtít a mít zájem.
Několikrát se přednášející zmínili o vzdělávání vedoucích ŠJ. Systém vzdělávání se rozpadl, dřívější aktivity státních úřadů nyní suplují soukromé firmy, nabídka je malá a jídelnám chybí finance. Kde jinde však, než na takových akcích jako je konference Školní stravování, odborných znalostí nabýt? Koho zajímají nové informace, má na podobných konferencích příležitost je získat.
Stánek Jídelen.cz
Portál Jídelny.cz měl letos poprvé na pardubických konferencích vlastní stánek. Sloužil nám jako zázemí, z něhož jsme vyráželi sondovat názory účastníků konference na konferenci samu i náš portál. Setkávali jsme se u něho s účastnicemi i přednášejícími. Prodávali jsme soubory receptur: největší zájem byl o nový receptář Anny Packové Ve škole nám chutná.
K dispozici bylo i CD se záznamy většiny přednášek. Kdo koupil, neprohloupil. Takové přednášky Ing. Slavíkové o vyhlášce 137 a nařízení 852, nebo MUDr. Ryšavé či A. Strosserové volají po tom, mít je v tištěné podobě a důkladně si je prostudovat. Jednotlivé přednášky jsme zájemcům i tiskli na papír.
Konference jako setkání lidí
Povšiml jsem si také, jak mnoho lidí vítá konferenci i jako příležitost k osobnímu setkání. Známí se setkávají opět po roce, hygieničky a krajské metodičky se vidí s vedoucími školních jídelen, lidé z provozů mají možnost podiskutovat s odborníky z vysokých škol. Bylo vidět, jak se vytvářejí kontakty i mezi jídelnami a vystavovateli. K bližšímu poznání účastníků přispělo i divadelmí představení věnované sponzorem.


Podobná setkání pořádá Společnost pro výživu i pro jiné oblasti stravování, např. pro závodní jídelny. Věřím, že její pracovníci dobře vyhodnotí měnící se trendy a i v příštím roce dokáží nabídnout zajímavý program.
Poznámka redakce na závěr: Pomozte nám zhodnotit konferenci i Vy hlasováním v naší anketě nebo vyjádřením názoru v diskusi pod článkem. Děkujeme.
Ing. Pavel Ludvík, vedoucí redakce zpravodajství portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Libča
Rada
Prosím na které adrese lze objednat ,, 1000 dosud nepublikovaných receptur“. Přeji pěkný den a úspěšné zahájení školního roku. Za adresu předem děkuji.