Přeskočit na obsah

Školní stravování na Ukrajině (1)

V roce 2014 jsme zveřejnili dvoudílný článek o školním stravování na Ukrajině. Dnes, kdy tato země statečně vzdoruje vpádům cizích vojsk, vám tento článek nabízíme znovu. Přináší nám zajímavé informace a je také výrazem naší solidarity s ukrajinským lidem, s ukrajinskými školními jídelnami. Ukrajino, jsme s tebou.

Autor: Ivana Lukašíková, Galina Romanina

Ukrajinská republika získala po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 nezávislost. Má 45 mil. obyvatel, minimální mzda činila v roce 2013 109 EUR. Systém vzdělávání na Ukrajině je od ČR odlišný, zvláštností například je, že vyučování ve školách probíhá v jedné nebo ve dvou směnách.

Podobně jako v ČR se dětem ve školách poskytuje stravování, které je zajištěno různými formami a organizacemi:

  • základní organizace školního stravování zajišťující nákup surovin, kulinárních produktů, zásobování vzdělávacích institucí,
  • dohotovující organizace zajišťující vaření a přípravu z polotovarů,
  • stravovací zařízení nabízející pestrou nabídku jídel vyrobených ze surovin nebo polotovarů,
  • bufety prodávající hotové pokrmy a pekařské výrobky.

Pravidla stravování

Pravidla stravování jsou stanovena legislativně. Důraz se klade na kvalitu a kvantitu poskytovaného jídla, které musí odpovídat zásadám zdravé výživy. Na půdě školy nesmí být poskytovány alkoholické nápoje a tabákové výrobky. Existuje dokonce celý seznam zakázaných potravin, např. jídlo připravené den předem; maso, ryby a drůbež, které neprošlo veterinární kontrolou; vejce a maso vodních ptáků; mléko a mléčné výrobky z farem; houby; kvas; saláty s majonézou; míchaná vejce; smažené výrobky; domácí produkty, atd.

Obecně doporučovaný režim stravování dětí se skládá nejméně ze 4 porcí (20-25 % na snídani, 40 % na oběd, 15 % na odpolední svačinu a 20-25 % na večeři). Při 5 porcích se počítá na snídani z celkového denního příjmu 20-25 %, na druhou snídani 10 %, na oběd 30-35 %, na odpolední svačinu 10 % a na večeři 25-30 %. Dle zákonné úpravy pro zařízení pro výchovu a vzdělávání nesmí interval mezi jídly překročit 3,5 až 4 hodiny V rámci školního stravování se vaří dle sbírky receptur a poskytuje se jídlo složené z více chodů. Dopředu se schvaluje dvoutýdenní jídelníček a samotná strava se vydává nejčastěji v jídelně. Můžeme se setkat s výdejem jídla z výdejního pultu, ale i s prostíráním stolů pro žáky (viz foto). Obdobně jako v ČR se pro výdej uplatňují klasické stravenky nebo čipy. Rozdíl je pouze v tom, že si dítě může objednat pouze část z menu.

Příklad z jídelny:

Výživové normy

Nutriční stránka je na Ukrajině řešena podobně jako spotřební koš v ČR. Existují normy pro vybrané potraviny, pro které se uvádí dávka na dítě v gramech (Usnesení Kabinetu Ministrů Ukrajiny č. 1591 z 22. 11. 2004). V tomto konkrétním případě se jedná o normy pro jednorázové stravování (oběd).

Název potravinyVěková skupina (roky)
6-10 let 10 a více let
Žitný chléb6080
Pšeničná mouka510
Obiloviny, luštěniny, těstoviny2130
Cukr1518
Máslo810
Olej710
Brambory100120
Zelenina140180
Ovoce, džusy5075
Sušené ovoce88
Vejce (kusy)1/41/4
Mléko a zakysané mléčné výrobky1820
Tvaroh1620
Smetana56
Maso, drůbež, produkty z nich 3535
Ryby a produkty z nich2525
Čaj0,10,1
Nutriční složení
Bílkoviny celkem 2331,8
z toho bílkoviny živočišného původu14,115
Tuky celkem25,630,7
z toho tuky rostlinného původu710
Sacharidy114143
Energie (kcal)794975

   
Poznámka: neuvedena sůl, droždí, koření, které musí byt vydané v souladu se schválenými recepturami.

Záměny potravin

Významné vylepšení našeho „spotřebního koše“ je na Ukrajině realizované formou stejné právní úpravy, která řeší náhradu stěžejních potravin v případě jejich nedostatku tak, aby se zachovala požadovaná nutriční úroveň stravy. Zde je uvedený příklad náhrady gramu sledované potraviny jinou:

Náhradní potraviny  Hmotnost [g]
Hovězí maso (25% odpadu), 1 g
Králičí maso0,97
Skopové maso0,93
Drůbež0,77
Vepřové maso (libové)0,54
Uzenina (vařená)0,57
Ryby (treska, 23% odpadu)2,6
Hovězí srdce1,77
Tvaroh polotučný0,9
Vejce 1,02 (1/5 kusu)1,02 (1/5 kusu)
Mléko 1 g 
Sušené mléko0,11
Kondenzované mléko sterilizované0,37
Kondenzované mléko s cukrem0,16
Slazená kondenzovaná smetana0,14
Sušená smetana0,09
Tvaroh polotučný0,33
Sýr tvrdý0,15
Zakysané mléčné výrobky (kefírové mléko, acidofilní mléko atd.)0,79
Vejce 1 g 
Tvaroh polotučný0,87
Maso (hovězí)0,98
Ryby (treska, 23% odpadu)2,53
Mléko2,64
Sušená vejce0,26
Sýr tvrdý0,38
Ryby (23% odpadu)  1 g 
Maso (hovězí)0,39 
Drůbež0,3
Rybí konzervy0,56
Sýr0,35 
Vejce0,39
Brambory (30 % odpadu), 1 g 
Zelí1
Květák0,74
Bramborová kaše v prášku0,25
Čerstvé fazole, hrách0,52
Sušené fazole, hrách0,07
Luštěniny, 1 g 
Čerstvé fazole, hrách 4,254,25
Čerstvé zelené fazolky7,4
Kukuřice konzervovaná4,94
Zelený hrášek konzervovaný8,19
Fazole konzervované8,19
Sójové výrobky (suché) nebo sójová pasta 0,87 nebo 10,87 nebo 1

Ivana Lukašíková, Galina Romanina, externí spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ivana Lukašíková, Galina Romanina

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se