Ukrajinská republika získala po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 nezávislost. Má 45 mil. obyvatel, minimální mzda činila v roce 2013 109 EUR. Systém vzdělávání na Ukrajině je od ČR odlišný, zvláštností například je, že vyučování ve školách probíhá v jedné nebo ve dvou směnách.
Podobně jako v ČR se dětem ve školách poskytuje stravování, které je zajištěno různými formami a organizacemi:
- základní organizace školního stravování zajišťující nákup surovin, kulinárních produktů, zásobování vzdělávacích institucí,
- dohotovující organizace zajišťující vaření a přípravu z polotovarů,
- stravovací zařízení nabízející pestrou nabídku jídel vyrobených ze surovin nebo polotovarů,
- bufety prodávající hotové pokrmy a pekařské výrobky.
Pravidla stravování
Pravidla stravování jsou stanovena legislativně. Důraz se klade na kvalitu a kvantitu poskytovaného jídla, které musí odpovídat zásadám zdravé výživy. Na půdě školy nesmí být poskytovány alkoholické nápoje a tabákové výrobky. Existuje dokonce celý seznam zakázaných potravin, např. jídlo připravené den předem; maso, ryby a drůbež, které neprošlo veterinární kontrolou; vejce a maso vodních ptáků; mléko a mléčné výrobky z farem; houby; kvas; saláty s majonézou; míchaná vejce; smažené výrobky; domácí produkty, atd.
Obecně doporučovaný režim stravování dětí se skládá nejméně ze 4 porcí (20-25 % na snídani, 40 % na oběd, 15 % na odpolední svačinu a 20-25 % na večeři). Při 5 porcích se počítá na snídani z celkového denního příjmu 20-25 %, na druhou snídani 10 %, na oběd 30-35 %, na odpolední svačinu 10 % a na večeři 25-30 %. Dle zákonné úpravy pro zařízení pro výchovu a vzdělávání nesmí interval mezi jídly překročit 3,5 až 4 hodiny V rámci školního stravování se vaří dle sbírky receptur a poskytuje se jídlo složené z více chodů. Dopředu se schvaluje dvoutýdenní jídelníček a samotná strava se vydává nejčastěji v jídelně. Můžeme se setkat s výdejem jídla z výdejního pultu, ale i s prostíráním stolů pro žáky (viz foto). Obdobně jako v ČR se pro výdej uplatňují klasické stravenky nebo čipy. Rozdíl je pouze v tom, že si dítě může objednat pouze část z menu.
Příklad z jídelny:
Výživové normy
Nutriční stránka je na Ukrajině řešena podobně jako spotřební koš v ČR. Existují normy pro vybrané potraviny, pro které se uvádí dávka na dítě v gramech (Usnesení Kabinetu Ministrů Ukrajiny č. 1591 z 22. 11. 2004). V tomto konkrétním případě se jedná o normy pro jednorázové stravování (oběd).
Název potraviny | Věková skupina (roky) | |
6-10 let | 10 a více let | |
Žitný chléb | 60 | 80 |
Pšeničná mouka | 5 | 10 |
Obiloviny, luštěniny, těstoviny | 21 | 30 |
Cukr | 15 | 18 |
Máslo | 8 | 10 |
Olej | 7 | 10 |
Brambory | 100 | 120 |
Zelenina | 140 | 180 |
Ovoce, džusy | 50 | 75 |
Sušené ovoce | 8 | 8 |
Vejce (kusy) | 1/4 | 1/4 |
Mléko a zakysané mléčné výrobky | 18 | 20 |
Tvaroh | 16 | 20 |
Smetana | 5 | 6 |
Maso, drůbež, produkty z nich | 35 | 35 |
Ryby a produkty z nich | 25 | 25 |
Čaj | 0,1 | 0,1 |
Nutriční složení | ||
Bílkoviny celkem | 23 | 31,8 |
z toho bílkoviny živočišného původu | 14,1 | 15 |
Tuky celkem | 25,6 | 30,7 |
z toho tuky rostlinného původu | 7 | 10 |
Sacharidy | 114 | 143 |
Energie (kcal) | 794 | 975 |
Poznámka: neuvedena sůl, droždí, koření, které musí byt vydané v souladu se schválenými recepturami.
Záměny potravin
Významné vylepšení našeho „spotřebního koše“ je na Ukrajině realizované formou stejné právní úpravy, která řeší náhradu stěžejních potravin v případě jejich nedostatku tak, aby se zachovala požadovaná nutriční úroveň stravy. Zde je uvedený příklad náhrady gramu sledované potraviny jinou:
Náhradní potraviny | Hmotnost [g] |
Hovězí maso (25% odpadu), 1 g | |
Králičí maso | 0,97 |
Skopové maso | 0,93 |
Drůbež | 0,77 |
Vepřové maso (libové) | 0,54 |
Uzenina (vařená) | 0,57 |
Ryby (treska, 23% odpadu) | 2,6 |
Hovězí srdce | 1,77 |
Tvaroh polotučný | 0,9 |
Vejce 1,02 (1/5 kusu) | 1,02 (1/5 kusu) |
Mléko 1 g | |
Sušené mléko | 0,11 |
Kondenzované mléko sterilizované | 0,37 |
Kondenzované mléko s cukrem | 0,16 |
Slazená kondenzovaná smetana | 0,14 |
Sušená smetana | 0,09 |
Tvaroh polotučný | 0,33 |
Sýr tvrdý | 0,15 |
Zakysané mléčné výrobky (kefírové mléko, acidofilní mléko atd.) | 0,79 |
Vejce 1 g | |
Tvaroh polotučný | 0,87 |
Maso (hovězí) | 0,98 |
Ryby (treska, 23% odpadu) | 2,53 |
Mléko | 2,64 |
Sušená vejce | 0,26 |
Sýr tvrdý | 0,38 |
Ryby (23% odpadu) 1 g | |
Maso (hovězí) | 0,39 |
Drůbež | 0,3 |
Rybí konzervy | 0,56 |
Sýr | 0,35 |
Vejce | 0,39 |
Brambory (30 % odpadu), 1 g | |
Zelí | 1 |
Květák | 0,74 |
Bramborová kaše v prášku | 0,25 |
Čerstvé fazole, hrách | 0,52 |
Sušené fazole, hrách | 0,07 |
Luštěniny, 1 g | |
Čerstvé fazole, hrách 4,25 | 4,25 |
Čerstvé zelené fazolky | 7,4 |
Kukuřice konzervovaná | 4,94 |
Zelený hrášek konzervovaný | 8,19 |
Fazole konzervované | 8,19 |
Sójové výrobky (suché) nebo sójová pasta 0,87 nebo 1 | 0,87 nebo 1 |
Ivana Lukašíková, Galina Romanina, externí spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze