Přeskočit na obsah

Skončily Nové trendy a začaly Krajské konference

Nedávno skončil cyklus školení Nové trendy určený pro kuchařský personál jídelen. Přijměte dnes malé ohlédnutí za těmito akcemi, stručnou rekapitulaci výsledků anket a seznamte se, která jídla ze školení vám nejvíc utkvěla v paměti.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Březen je pro Jídelny.cz již tradičně měsícem, kdy končí cyklus školení Nové trendy a začínají Krajské konference. Přestože se při čtení tohoto článku již chystáte na Krajské konference, dovolte mi malé ohlédnutí právě za školením pro kuchařky.

Školení Nové trendy v moderním stravování proběhlo celkem 14x. Celkem se těchto školení zúčastnilo 797 lidí. Potěšilo nás, že kromě krajských měst projevil výraznější zájem i českotěšínský region, kde jsme díky aktivitě a pomoci paní Marie Bieleszové ze ŠJ Ostravská v Českém Těšíně mohli uspořádat Nové trendy také. Školení zde zaznamenalo velký ohlas a objevilo se i v regionálním zpravodajství (3. minuta záznamu).V řadě míst bylo školení Nové trendy doprovázeno kurzem Hygienické minimum pro kuchařky, kromě krajských měst jsme ho uspořádali i v několika menších městech. I o něho byl značný zájem, celkem proběhl v 18 městech a zúčastnilo se ho 542 lidí.

Partneři, děkujeme vám
Náklady na uspořádání školení Nové trendy byly značné a nikdy bychom je nemohli pokrýt pouze ze vstupného a vlastních zdrojů. Proto velký dík patří partnerům, kteří se na přípravě akcí spolupodíleli. Jedná se o:

NOWACO Czech Republic s.r.o. – firma dodala kuchaře, receptury a suroviny.
Vitana, a.s. – firma dodala kuchaře, receptury a suroviny.
Hofmann Bohemia – partner gastronomie s.r.o. – firma zajistila technologie (kompletní kuchařské studio), vybavení a kuchaře.
CATUS spol. s r.o.  – firma zabezpečila nápoje.
Bonduelle, spol. s r.o. – firma dodala zeleninu do jídel.
SUNFOOD s.r.o.  – firma dodala alternativní suroviny (Tempeh, tofu apod.)

Jídelny, vám také děkujeme
Mnoho z vás opakovaně pochybuje, proč je uspořádat školení pro kuchařky tak složité. Požadavky na prostory a zapojení pracovníků v jídelnách, kde ho pořádáme, jsou náročné. Potřebujeme, aby v pořádajících jídelnách projevili zájem a ochotu pomoci s organizací akce, s přípravou jídel, s mytím nádobí apod. Musí být večer před akcí ochotni pomoci vše nainstalovat, pak s námi strávit celý den (v době, kdy mohou trávit jarních prázdniny s rodinami) a na závěr vše uvést do původního stavu. I ve velkých městech nebylo snadné takovou jídelnu najít a např. v Praze se nám to letos ani nepodařilo. Paní vedoucí a paní kuchařky, které jste nám pomohly, děkujeme vám.

Z vašich dotazníků
Kolem pěti stovek účastnic (a účastníků, byli mezi nimi i muži) nám odevzdalo vyplněné dotazníky. Asi 90 % z nich vyslovilo velkou spokojenost s akcí. To je pro nás velmi zavazující a děkujeme vám.
O to pozorněji jsme studovali vaše připomínky.
– Týkaly se zejména toho, že nemáte k dispozici takové vybavení, na jakém se jídla na školení připravují (např. konvektomaty). Snad tato technika i k vám jednou dorazí…
– Některé připomínky se týkaly nesrovnalostí v přihláškách a vystavovaných dokladech. Těchto akcí se účastní kolem tisíce lidí a v takovém množství se bohužel vždy nějaké nesrovnalosti objeví. Omlouváme se vám.
– Stížnosti jsme zaznamenali na to, jak se sami účastníci k sobě chovají.
– Několikrát jste vyžadovali přípravu jídel z původních surovin, bez jakékoli konvenience.
Získali jsme také plno podnětných informací pro další podobná školení a šéfkuchaři již začínají pracovat na přípravě nejvhodnějších pokrmů pro příští ročník tak, aby uspokojili vaše přání a chutě strávníků, aby naplnili spotřební koš a vešli se do finanční bilance.

Pro letošní Nové trendy jste si vybrali zaměření na bezmasá jídla, sladká, zeleninová, luštěninová. Podle vrácených dotazníků vám absolutně nejvíc utkvěly v paměti tyto pokrmy:
• Tvarohové knedlíky plněné nugátem s restovanou strouhankou a jogurtovou polevou
• Tilápie s bylinkovou krustou na kroupovém rizotu se zeleninou
• Bramborový toč plněný uzeným tofu sýrem se zeleninou, doplněný listovým špenátem
• Tuňák s pestem a těstovinami

Uvedená jídla ve vašich jídelnách určitě použijete. Jen tilápie vás rozdělila na dva tábory. Těch, kteří ji připravovat nebudete, je také dost.
Velmi jste také reagovali na jídlo Tofu soté v banánové omáčce s ovocem, jasmínová rýže. Tentokrát ale ve smyslu, že ho ve vaší jídelně připravovat rozhodně nebudete.
Z dalších vašich odpovědí vyplývá, že stále máte zájem o recepty s českou klasikou, i když v modernější úpravě, o vepřové a kuřecí maso, o luštěniny, zeleninu a těstoviny.

Všem vám děkuji za spolupráci na školení Nové trendy a věřím, že tvarohové knedlíky plněné nugátem nebo tilápii s bylinkovou krustou budou moci brzy vaši strávníci ochutnat. Těším se s vámi na shledanou na jarních Krajských konferencích.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se