Nedávno skončil cyklus školení Nové trendy v moderním vaření a právě začínají jarní Krajské konference. Zdá se, že akcí pro školní jídelny, kterých před pár lety prakticky nebylo, je tolik, že v některých jídelnách mají problém je všechny zvládnout.
Školení Nové trendy v moderním vaření proběhlo celkem na 15 místech. Pro letošní rok jsme zvolili nejen krajské metropole, ale i některá jiná větší města. Někde nakonec zájemců nebylo tolik, jinde byl zájem velký. Celkem se těchto školení zúčastnilo kolem 900 vedoucích, kuchařů a kuchařek.
Toto ryze praktické školení bylo doprovázeno kurzem Hygienického minima, Zájem o tento přidružený kurz byl značný a většinou jsme museli školení uspořádat dvakrát. Celkem jsme ho připravili na 28 místech, zúčastnilo se ho asi 750 lidí. Po ukončení kurzu dostali účastníci Osvědčení o absolvování nových trendů a školení hygienického minima.
Chtěl bych všem účastnicím a účastníkům poděkovat za spolupráci. Váš zájem byl pro nás velmi příjemný a zavazující. Přinášeli jste nám mnoho námětů, nápadů, na mnoha z vás bylo vidět, jak se na akci těšíte. A nás zase těšilo, když jsme viděli, že tyto akce vám přináší užitek.
Poděkování sponzorům
Náklady na uspořádání těchto školení byly značné a nikdy bychom je nemohli pokrýt z vlastních zdrojů. Tato školení by se nám nikdy nepovedlo zaplatit ze vstupného, které letos již nebylo zanedbatelné. Proto jsme přivítali spoluúčast sponzorů, kteří se rozhodli do toho jít s námi. Byly to tyto firmy:
Nowaco – Firma poskytla šéfkuchaře a suroviny na přípravu jídel.
Vitana – Firma poskytla šéfkuchaře a suroviny na přípravu jídel.
Hofmann Bohemia – Firma poskytla šéfkuchaře a veškerou gastrotechniku, která sloužila pro přípravu pokrmů.
Catus – Firma zabezpečovala nápoje pro účastníky.
Bonduelle – Firma poskytla šéfkuchaře a suroviny na přípravu jídel.
Odborným garantem školení byla Asociace kuchařů a cukrářů.
Děkujeme pořádajícím jídelnám
Ryze prakticky zaměřené školení pro kuchaře nemůžeme uspořádat v běžné přednáškové místnosti, potřebujeme k němu jídelnu. Požadavky, které tento typ školení klade na vybavení jídelny, jsou poměrně velké. I ve velkých městech nebylo snadné takovou jídelnu najít. Také jejich personál musel projevit mimořádnou dávku obětavosti: musel nám večer před školením pomoci vše nainstalovat, strávit tam celý den s námi a na závěr vše uvést do původního stavu. Obětavé paní vedoucí a paní kuchařky, klobouk dolů před vaší ochotou. Děkuji vám.
Vždy všichni dělali maximum, aby se akce uskutečnila. Stejně jako vedoucí a kuchařky udělají vše proto, aby děcka dostala svůj oběd.
Největší odměnou pro všechny byly vaše ohlasy jako např.
Naše kuchařky se zúčastnily školení v Ostravě a přišly nadšené a plné nových poznatků. Jsem moc ráda, že se školení nakonec uskutečnilo a děkuji organizátorům za to, že myslí i na kuchařky a jejich vzdělávání.
nebo
Za naši ŠJ se akce zúčastnily 2 pracovnice a opravdu byly úrovní nadšené.
Pak jsme cítili, že naše práce má opravdu smysl.
Děkujeme za připomínky
Z připomínek od vás bych vybral jednu: „Přece nemůže být problém zajistit pro toto školení vhodnou jídelnu.“ Také jsme tomu původně věřili, ale technické požadavky na rozvody energií, na prostorové uspořádání jídelny i kuchyně, na přístup do ní jsou opravdu velké a ne každá jídelna je splňuje. A k tomu musí být personál ochotný večer vše připravit a v době prázdnin přijít do práce.
A ještě jeden námět: „Proč neuspořádáte školení Nové trendy v některých městech dvakrát?“
Tato školení můžeme dělat jen v době, kdy se v ŠJ nevaří, tedy v době prázdnin. Jarní prázdniny trvají ale jen 20 dní. Naplánováno bylo 19 akcí, ale 4 města jsme museli zrušit pro nezájem účastníků. Stihli jsme takto navštívit 15 míst. Zbylé dny jsou nutné pro přípravy. Víc opravdu nestihneme. Když má školení začít v pondělí, znamená to, že pracovnice jídelny musí přijít v neděli večer do práce!
Pokrmy a jejich receptury
Jedním z důležitých bodů programu byla degustace ukázkových pokrmů spojená s živou a rozsáhlou výměnou zkušeností, jak na to. Sestavili jsme pro vás receptář pokrmů, které se na Nových trendech připravovaly – najdete ho v sekci Receptury.
Všem vám děkuji za spolupráci na školení Nové trendy a věřím, že řadu předváděných pokrmů (s rybím masem a zeleninou) budou mít možnost strávníci v brzké době ochutnat i ve Vaší jídelně. Těším se s vámi na shledanou na jarních Krajských konferencích. Nebo za rok na třetím pokračování Nových trendů v moderním vaření.
Jiří Plzák, ředitel organizačního týmu školení „Nové trendy v moderním vaření“
Diskuze
Autor: leopolda
Rušení TRENDŮ
Mám připomínku, příště nerušte plánované termíny TRENDŮ již „1“ měsíc před zahájením. Věřte, že za ten „jeden“ měsíc by se kapacita NAPLNILA.
(Karlovarský kraj).