Posláním celorepublikové soutěže školních jídelen, která v letošním roce vstupuje do svého již VII. ročníku, je seznámit veřejnost s tím, jak veliký kus cesty urazilo školní stravování za uplynulé čtvrtstoletí. Snaží se víceméně úspěšně vyvrátit mýty o stravování dětí a žáků ve školách a poukázat na to, že pracovníci školních jídelen umí připravovat pokrmy moderní, korespondující se současnými požadavky na správný způsob stravování a v souladu se zdravým životním stylem.
Proto v letošním roce opět vyhlašujeme další kolo tohoto klání.
Téma soutěže
Kompletní bezmasé denní menu
reprezentující moderní a nutričně hodnotné pokrmy
Složení: polévka, hlavní pokrm, dezert (tzn. hlavní pokrm bezmasý = nesladký!)
POZOR! V letošním roce se objevuje menší změna v zadání. Nejsou Vám předepsány žádné „povinné“ suroviny. Je zcela na Vás, jaké potraviny si pro přípravu Vašeho soutěžního jídelníčku zvolíte, ALE musí být sestaven podle současných nutričních doporučení. A co je důležité, polední menu musí být podáváno i ve Vaší školní jídelně jako komplex. To znamená, že bude zapotřebí jej připravit v jednom dni a nikoliv, jak jste byli zvyklí, že jste v různých dnech během měsíce připravili polévku, jiný den hlavní pokrm a moučník jste servírovali také jindy. Záměrem letošního zadání tedy je, abyste sestavili denní nutričně vyvážený oběd, což má vlastně korespondovat se současnými snahami o změny v přístupu ke stravování naší mladé generace. Víme, že jste šikovní a o takové vyvážené jídelní lístky se snažíte běžně (svědčí o tom to, že i v předchozích ročnících jste se většinou přihlašovali s takto kompletním menu). Věříme, že tato drobná změna nebude na překážku a spíše se pro Vás stane výzvou.
Forma a účast v soutěži
Soutěž je korespondenční. Zúčastnit se může každá školní jídelna, zapsaná v Rejstříku škol a školských zařízení a provozovaná podle vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů.
Podmínky účasti v soutěži
a) Menu musí být nanormováno na 10 porcí pro žáky věkové kategorie 11 – 14 let (pokud se soutěže zúčastní mateřské nebo střední školy, nanormují pokrmy pro soutěžní věkovou kategorii).
b) Pokrmy = celé menu se musí běžně vyskytovat na jídelním lístku.
c) Menu se bude skládat z polévky, hlavního jídla a dezertu.
d) Součástí receptů bude technologický postup.
e) Cena za potraviny na přípravu jedné porce nesmí překročit limit 34,- Kč dle vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů (musí se pohybovat ve stanoveném rozmezí).
f) Přihlašovací formulář bude umístěn na www.jidelny.cz/soutezjidelen/, na něj se budete moci připojit i prostřednictvím webových stránek Společnosti pro výživu www.vyzivaspol.cz.
g) Nanormované receptury včetně fotografií, jídelního lístku a adresy školní jídelny se vyplní v přihlášce.
h) K přihlašovacímu formuláři přiložte autentický jídelní lístek (naskenovaný, musí být čitelný) z týdne či týdnů, kdy se menu v ŠJ podávalo.
i) Součástí přihlašovacího formuláře jsou fotografie jednotlivých pokrmů a kompletního soutěžního menu připraveného ve ŠJ. Musí být v dobrém rozlišení, alespoň 2 MB. Při fotografování je důležité vybrat bílý podklad, aby byly snímky zřetelné.
j) Výše částky za celé menu musí být uvedena v přihlašovacím formuláři.
k) V přihlašovacím formuláři musí být rovněž uvedena kontaktní osoba a spojení na ni, a dále pak souhlas s dalším využitím přihlášených receptur ve prospěch školních jídelen. Pokud nebudete souhlasit s poskytnutím svých receptur, stačí označit kolonku nesouhlasím. Formulář musí být kompletně vyplněn, jinak může nastat problém s přihlášením.
Termíny
a) Soutěž je vyhlášena dnem zveřejnění na webových stránkách www.vyzivaspol.cz a www.jidelny.cz/soutezjidelen/.
b) Uzávěrka korespondenčního kola je 30. 4. 2016.
POZOR!! V letošním roce se již nebude z časových důvodů termín podání přihlášek prodlužovat, takže s přihlášením neváhejte.
c) Do konce května budou komisí korespondenční soutěže vybráni finalisté.
d) Výsledky budou vyvěšeny na webových stránkách www.vyzivaspol.cz a www.jidelny.cz. Finalisté budou kontaktováni mailem.
e) Celorepublikové finále se bude konat 25. srpna 2016 v Brně.
Hodnotící komise
Korespondenční soutěže bude v tomto složení:
Odborníci na výživu a školní stravování, lékař a hygienik, zástupce Asociace kuchařů a cukrářů
V Brně ve finále bude komise rozšířena o:
Předsedu komise, odborníky na výživu ze Společnosti pro výživu, dětské strávníky, zástupci MŠMT ČR, MZ ČR, ČŠI aj., zástupce generálního partnera, zástupce médií
Hodnotící kritéria
a) Dodržení podmínek soutěže.
b) Volba technologického postupu přípravy a jeho vhodnost pro danou věkovou kategorii ve školním stravování.
c) Sladění menu po stránce výběru potravin, chutě, vůně a vzhledu (u korespondenční soutěže dle kvalitních autentických fotografií).
d) Dodržení finančního normativu.
e) Celková vyváženost menu.
Přihlášené školní jídelny jsou v korespondenčním kole hodnoceny anonymně.
Finále
a) Na základě výsledků korespondenční soutěže bude do finále vybráno 10 týmů z celé republiky.
b) Celorepublikového finále se zúčastní soutěžní týmy ve složení vedoucí ŠJ a dvě pracovnice provozu (v případě menších kolektivů stačí vedoucí a 1 pracovnice provozu).
c) Soutěžní týmy připraví přihlášené menu, komise pokrmy ohodnotí a vybere 3 nejlepší menu, která budou odměněna finanční částkou za 1. místo 15 000 Kč, za 2. místo 10 000 Kč, za 3. místo 5 000 Kč. Ceny vítězům věnuje generální partner soutěže Makro.
Výherci finále boudou zveřejněni v časopise Výživa a potraviny, na stránkách SPV a Jídelny.cz.
Bc. Anna Packová, organizátorka soutěže
Diskuze
Autor: Jana 258
Nejlepší školní oběd
Moc fandím této soutěži, ale myslím, že malé školky nebo školy, které nemají potřebné vybavení v kuchyni, nemají úspěch v této soutěži. Když jsem prolistovávala receptury ze soutěží, větší část receptů je vařeno v konvektomatu a to dělá hodně. Pokrm je úplně jiný, můžete experimentovat… Píšu z vlastní zkušenosti, ale i tak pevně doufám, že se přihlásí hodně jídelen…třeba nás ještě překvapí.