V okolí školní jídelny na Novolíšeňské ulici v Brně bylo v úterý 26.8.2008 docela živo. Množství aut i osob, krabice a přepravky s materiálem, potravinami, kuchařky v bílých pracovních oblecích i další lidé oblečeni civilně, někteří docela slavnostně. Konala se zde soutěž kuchařských dovedností pro školní jídelny nazvaná Kuchařka roku. Autorka nápadu a hlavní organizátorka soutěže paní Anna Packová (městská metodička školního stravování v Brně) si jednou v odborném časopisu všimla soutěže pro kuchaře z hotelů a restaurací a řekla si, proč nemůže být něco podobného i pro školní jídelny. Od nápadu sice k realizaci nebyl jen krok, dalo to neuvěřitelné množství práce, ale soutěž se nakonec konala.
Pravidla soutěže
Soutěž byla určena pro kuchařky školních jídelen v městě Brně. Její pravidla byla přibližně následující:
– Jídelny, které se do soutěže přihlásily, musely sestavit soutěžní tým (dvě kuchařky a vedoucí jídelny).
– Soutěžilo se v přípravě 10 porcí kompletního oběda pro věkovou kategorii 11-14 let (polévka, hlavní jídlo, dezert).
– Jídelna si mohla receptury zvolit – měla připravit nejoblíbenější jídlo svých strávníků.
– Jídelna musela předem zaslat podrobnou kalkulaci zvoleného menu, cena potravin byla omezena na 35 Kč.
– Soutěžní tým měl 2,5 hod na přípravu jídla, po skončení práce musel své pracoviště uklidit.
Jak vše probíhalo
Soutěže se nakonec zúčastnilo celkem 9 skupin, které jídla připravovaly ve 3 směnách po sobě, tedy téměř po celý den. Výsledky jejich úsilí hodnotila 15členná komise složená ze zástupců Magistrátu města Brna, MŠMT, odborníků ze Společnosti pro výživu, novinářů a dalších. Práce komise se účastnil i profesionální kuchař a dvě studentky z věkové kategorie, pro niž byla jídla připravována. Hodnocení bylo anonymní: hodnotitelé nevěděli, kterou jídelnu hodnotí. Posuzovali vzhled jídla, chuť a nutriční hodnoty. (Komise nesledovala kuchařky při práci, jak dodržují hygienu, bezpečnost práce apod.) Vzorky připravených obědů byly vystaveny ke shlédnutí.
Celý den se v jídelně příjemně besedovalo, potkávali se staří známí, vyměňovaly si nové informace a navazovaly se nové kontakty. Po ukončení práce všech 3 směn proběhlo závěrečné posezení, spojené s vyhlášením vítězů a předáním odměn.

Jak uvedla hlavní organizátorka paní Packová, organizace soutěže spočívala na dvou hlavních pilířích. Prvním byl Magistrát města Brna, který akci všemožně podpořil, druhým byla Společnost pro výživu, která akci zaštítila odborně. Významný podíl na realizaci soutěže měl Ing. Hladík z Asociace kuchařů a cukrářů, který dodal zkušenosti z pořádání podobných kuchařských soutěží a který celou akci moderoval.
K úspěšnosti celého setkání významně přispěli i sponzoři z řad dodavatelských firem, kteří poskytli potraviny, odměny apod.

Kdo zvítězil?
Pořadí nejlepších snad na této akci nebylo tak důležité, protože zde vyhrálo celé české školní stravování. Pro pořádek však uveďme, že na prvním místě se umístila ŠJ Masarova, druhé místo obsadila pořádající ŠJ Novolíšeňská a třetí skončila ŠJ Chalabalova.
Týmu z Novolíšeňské jistě všichni odpustí výhodu domácího prostředí, protože byla kompenzována neuvěřitelným množstvím práce, kterou personál jídelny s touto soutěží měl a patří mu za to poděkování. Je třeba ocenit i výkon ŠJ Chalabalova, protože její tým do soutěže nastoupil jako náhradník doslova na poslední chvíli.
Patrný byl mimořádný zájem zástupců médií, během dne se ve školní jídelně vystřídalo několik zástupců tisku, dvě televizní společnosti, i portál Jídelny.cz zde byl přítomen. Věřme, že všechna tato média přispějí k pozitivní propagaci školního stravování. První články o této soutěži zveřejněné v tisku tomu nasvědčují.
Hodnocení
Jak uvedli někteří přítomní odborníci, tato soutěž je dalším pokusem o propagaci školního stravování, o zviditelnění školních jídelen. Široká veřejnost by měla být informována o tom, že ve školních jídelnách se již dávno nepřipravuje UHO, ale pestrá, kvalitní, přitažlivá a zdravá jídla. Ostatně vystavená jídla to potvrdila. Byla k vidění jak jídla spíše klasická, tak jídla sledující moderní trendy ve výživě, připravená moderními postupy, některá vysloveně trendová. Řada jídel přitahovala svým nápaditým vzhledem a způsobem servírování.

Rovněž o výživových hodnotách jídel se přítomní odborníci vyjadřovali velmi pochvalně. Jak v závěrečném hodnocení uvedl Ing. Hladík, jídla většinou sledovala moderní trendy v gastronomii, vyhovovala i požadavkům spotřebního koše a dokumentovala vysokou úroveň přípravy pokrmů, kterou mohou restaurace závidět.
Pohled na stůl s 9 soutěžními jídly ukazoval, že to s kvalitou jídel v našich školních jídelnách není tak špatné, jak se často píše v tisku, že je to dobré i výborné.
Soutěžním recepturám, hodnocení jídel a dalším informacím z této vydařené akce se budeme věnovat v některém z dalších článků.

Na příští rok se připravuje druhý ročník této akce. Možná proběhnou i v dalších krajích. Bude mít o ni zájem i vaše školní jídelna? Co uděláte, až vaše krajská metodička vyzve k účasti v soutěži právě vás?
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: sloensko
pekná akce
Dobrý den. Krásna akcia grastulujeme.Aspon by ste nám mohli z tých 9 družtiev napísať aké jedlá vaarili, aby aj my sme boli trendový a prisposobili na naše podmienky a vyskúšali čo bude detom chutim. ´Dakujem
Autor: Dagmar
Výborná akce
Je to velmi dobrý nápad a jak se uvádí i v článku není důležité kdo vyhrál, ale důležitá je tato akce,
vyjímečné setkání, výměna zkušeností a taky zase nějaká kladná prezentace ve školním stravování.
Musíme stále bojovat o změnu těch zastaralých názorů na nás, na naše UHO apod.
Můj názor je: „školní stravování je to nejlepší co může děti ve výživě potkat “ a proto je toto také dobrý příklad jak o tom přesvědčit. Paní Anička Packová nám dala zelenou a já myslím, že by se mohly připojit všechny kraje. Do nového školního roku přeji všem kolektivům školních jídelen hodně úspěchů:
Autor: gracia
víme,že
Hezounké, zapomnělo se však o tom, že bylo nebylo, okresy organizovaly podobné soutěže…. měli jsme BSP , kde bylo mnoho jiných aktivit . Také jsme sadily stromky, navštěvovaly jsme dětské domovy.S nostalgii na to kolikrát vzpomím¨náme…
Autor: gracia
víme,že
Hezounké, zapomnělo se však o tom, že bylo nebylo, okresy organizovaly podobné soutěže…. měli jsme BSP , kde bylo mnoho jiných aktivit . Také jsme sadily stromky, navštěvovaly jsme dětské domovy.S nostalgii na to kolikrát vzpomím¨náme…
Autor: jídelna Křiby zlín
soutěž
Soutěž brněnských kuchařinek jsme sledovali v televizi a na druhý den kladně ohodnotili. Brněnská metodička stravování je velmi iniciativní , znalá problematiky škol. stravování , je to odbornice na pravém místě. Všem brněnským kuchařkám – hurá.