je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
Spotřební koš nemusí být jen strašákem, který na nás zírá při měsíční uzávěrce. Jeho podstatu a význam známe všichni dost dobře, ale důležité je, aby to věděli i strávníci a široká veřejnost. Šikovně na to šla paní vedoucí školní jídelny ZŠ Dlouhá v Pohořelicích Marta Mandincová. Zapojila do opěvování zdravé výživy všechny včetně babiček, rybářů a Městského úřadu. I ty hasiče a místní policii. Děti a pracovníci školy ve všech profesích jsou samozřejmostí.
Uspořádala Týden zdravé výživy, jehož smyslem bylo informovat, proč jsou zdravé suroviny sledované, a že se dají upravovat chutně a vtipně. Do pěti dnů bylo rozděleno téma Spotřebního koše: den mléčný, zeleninový, rybí, ovocný a den luštěninový. Jídelníček můžete vidět na internetu (datum 13.10. – 17.10.2008).



Vyjmenovat všechna jídla by bylo hodně zdlouhavé. Uvedu jen, co mne zaujalo na první čtení: Krupicové knedlíky s borůvkovým žahourem – fakt mňamůtka. Myslím, že by vedoucí jídelen uvítaly všeobecně, kdyby mohly na jídelních lístcích vystavených na internetu rozkliknout u daného názvu jídla jeho složení jako inspiraci. Zřejmě by tato služba byla vhodná i pro strávníky samotné, protože za názvy, byť lákavými, lze těžko někdy odhadnout charakter jídla.
Počátek všeho byl samozřejmě v nápadu a výzvě ke spolupráci i na rodičovských schůzkách. Výsledkem bylo neuvěřitelné nadšení a ukázka šikovnosti ve všech směrech. Paní učitelka Iva Poprachová je krásná a milá, vložila do akce celé své „já“, a tak to taky potom vypadalo. Škola byla vyzdobena pracemi žáků z hodin výtvarné výchovy. Na schodišti se pnuly fazole z papíru, na zdi bujela kukuřice, v Mléčné dráze kroužily vystřižené mléčné produkty, luštěninoví panáčci skotačili na okně a my jsme žasli, co všechno se dá ztvárnit, a jak krásně lze spotřební koš objasnit. Kdyby jenom to! Na hodinách literatury skládali žáci básničky a psali slohové práce na téma: zdravá strava. Když jsem četla básničku s názvem „Fazole na kole“, nemohla jsem se dočkat, jaká bude pointa. Byla, a pěkná! Proč by budoucí umělci nemohli začínat u jídla, když se vlastně kolem něj všechno točí? Došlo i na počítačové zpracování, žáci tvořili vtipné a zajímavé jídelní lístky, učili se, jak se pracuje s normou a recepturami. Učitel tělocviku navíc veškeré dění zaznamenával na DVD, to aby byl v pohybu i on.


Děti nosily z domu osvědčené rodinné recepty, které doma projednávali rodiče, babičky… o dědečcích jsem neslyšela, ale v Pohořelicích je možné všechno. Na jídelním lístku bylo u jídla uvedeno jméno poskytovatele, nic anonymního, hrdě se každý hlásil ke své práci a počinu. Dokonce Tomáš Holec z 5. A donesl na každý den několik receptů, které jsou doma prověřené, žádná teorie. U oběda nás čekala výstavka s ochutnávkou jídel, které děti vlastnoručně přichystaly a nazdobily pod vedením kuchařek, které musely stihnout ještě poradit i pochválit. A jak jim chutnalo! Nejhezčí bylo, když děti na přiložených papírech hodnotily jídlo daného dne. Stály ve frontě, nakukovaly přes rameno tomu, co se zápalem psal jedničku s hvězdičkou přes půl stránky. Pomáhal si ovšem jazykem, jinak by byla ta jednička víc šišatá.

Proběhlo vyhodnocení a patřičné ocenění pomocí sponzorských darů. Největší ovšem je radost celého kolektivu kuchyně a všech kdo pomáhali.
Kdyby všechno klapalo, tak jako pod křídly pana ředitele Mgr. Stanislava Poláka, bylo by nám na světě veseleji. Ovšem marně by roztahoval svoje křídla a natřásal jimi, kdyby neměl k sobě ta správná, obětavá a pracovitá kuřátka.
Shrnuto, podtrženo: Spotřební koš byl polidštěn.
Alena Stará je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Jana Hartová
spotřební koš
Gratuluji p.vedoucí .Úžasný nápad já jsem zatím seznamovala žáky přednáškami ve škole o složení jídelníčků ,co je to vlastně spotřební koš a proč se stravovat v ŠJ .Tak i učitelům a cizím strávníkům jsem vysvětlovala co je to spotřební koš a proč se musí dodržovat.Vždyť je to pro jejich zdraví,ale toto je úžasný nápad no hned ho uskutečním i u nás děkuji za dobrý nápad.
Autor: kleopatra
gratuluji
Opravdu skvělé!!!! Taktéž já se připojuji ke gratulaci. Dobrá věc se podařila. Nejvíc se mi na tom líbí, že jste v tom svém snažení, milá paní vedoucí , nezůstala sama. Je moc hezké, že se do vaší akce zapojila škola, děti a dokonce i rodiče I já se raduji z vašeho úspěchu a přiznám se, že jste mě i inspirovala. Pokusím se také o něco podobného. Spotřební koše jsou úžasné. V úterý, 18. 11. 2008, v naší ŠJ proběhl „Den zdraví a pohody“ Až budu mít chvilku, tak taky přispěji troškou do mlýna a napíši článeček. Více takových akcí, více propagace o těchto akcích a naše společnost změní svůj kritický postoj ke školním jídelnám. Blahopřeji Vám.
Autor: Valentýna
Re: gratuluji
Moc pěkné.Obdivuji.
Pouze bych nenabízela ve spotřebním koši ty tavené sýry. Ty nejsou vůbec pro děti vhodné. Samá sůl.
Jinak klobouk dolů.
Autor: risi
Spotřební koš
A hygiena? Co by řekla? U nás byla velmi přísná kontrola.
Nevím, jeslti by to prošlo?! Byla zachována všechna
hygienická pravidla přípravy pokrmů? Asi, ne, že?
Autor: Tereza
Re: Spotřební koš
Co jsou to „všechna hygienická pravidla přípravy pokrmů“? Co předpokládáte, že se stalo, a že by neprošlo? Zajímavý námět na diskusi…
Autor: marta
hygiena
Dobrý večer, nevím ,co by na tom neprošlo, ale pracovnice hygieny nás navštívily a byly velmi nadšené. Nevím, proč hledáte zrovna v tomto problém, šlo o to, aby se dětem dostalo do povědomí, o co se snažíme, že máme nějaké pravidlá a snažíme se jim podávat zdravou a vyváženou stravu. Jejich hodnocení bylo kladné a hlavně přinesly si svoje recepty, které jsem upravila, ohodnotily je a svoje ochutnávky vytvářely ve vaření, v místnosti určené na jejich výuku. Tak nevidím problém, nebo snad u vás předmět „Výchova ke zdraví“ není? Byla jsem z aktivity dětí i učitelů maximálně nadšená a ohromená, nečekala jsem to. Děkuji všem za to, jak celý týden probíhal a že přidali ruce k dílu.