Často se říká, že ceny stejného zboží jsou v různých oblastech ČR různé. Že záleží na kupní síle v daném regionu (Praha, Mladá Boleslav), že v malých vesnicích jsou vysoké náklady na dopravu zboží do obchodu. Jak je tomu v velkoobchodech? Nakupují také jídelny v různých částech ČR za různé ceny?
Pokusili jsme se porovnat v jednom časovém období ceny vybraných potravin ve velkoobchodech, které dodávají do jídelen. Výsledky jsou shrnuty v následující tabulce. Ceny jsou v Kč včetně DPH.
Potravina | Zlín | Praha | Česká Třebová |
Vepřová kýta | 102,90 | 99,70 | 107,10 |
Vepřová plec b.k. | 97,70 | 97,60 | 97,65 |
Hovězí zadní | 130,20 | 126,00 | 114,45 |
Mouka hladká | 7,96 | 7,60 | 7,86 |
Rýže | 21,22 | 19,30 | 17,22 |
Máslo 1 kg | 96,60 | 82,00 | 77,70 |
Mléko polotučné | 10,92 | 11,80 | 11,55 |
Cukr krystal | 22,34 | 19,90 | 19,53 |
Olej 1l | 26,76 | 26,20 | 21,95 |
Rajčata 1 kg | 8,80 | 22,00 | 14,70 |
Mrkev | 5,00 | 7,90 | 11,03 |
Brambory | 3,80 | 4,20 | 5,57 |
Jsme si vědomi nepřesností, které v tabulce jsou. Ve velkoobchodech se často cena stanovuje podle výše odběru, v některých případech se nám nepodařilo zjistit ceny přesně stejných výrobků. Proto nechceme zevšeobecňovat.
Na první pohled je patrno, že neexistuje jednoznačně nejlacinější region. Ve všech sledovaných oblastech bylo něco nejdražší a něco nejlacinější. Nepotvrdila se pověst Prahy jako drahého města.
Zaujala laciná zelenina ve Zlíně (až podezřele, ta rajčata byla asi nějaká akce), laciné vepřové maso v Praze a Česká Třebová s největším počtem nejlacinějších potravin.
Marie Ludvíková je externí redaktorkou portálu Jídelny.cz.
Diskuze