Přeskočit na obsah

Srovnání cen potravin ve velkoobchodech

Další sonda do dodavatelských cen v našem novém článku.

Autor: Marie Ludvíková

Často se říká, že ceny stejného zboží jsou v různých oblastech ČR různé. Že záleží na kupní síle v daném regionu (Praha, Mladá Boleslav), že v malých vesnicích jsou vysoké náklady na dopravu zboží do obchodu. Jak je tomu v velkoobchodech? Nakupují také jídelny v různých částech ČR za různé ceny?

Pokusili jsme se porovnat v jednom časovém období ceny vybraných potravin ve velkoobchodech, které dodávají do jídelen. Výsledky jsou shrnuty v následující tabulce. Ceny jsou v Kč včetně DPH.

PotravinaZlínPrahaČeská Třebová
Vepřová kýta102,9099,70107,10
Vepřová plec b.k.97,7097,6097,65
Hovězí zadní130,20126,00114,45
Mouka hladká7,967,607,86
Rýže21,2219,3017,22
Máslo 1 kg96,6082,0077,70
Mléko polotučné10,9211,8011,55
Cukr krystal22,3419,9019,53
Olej 1l26,7626,2021,95
Rajčata 1 kg8,8022,0014,70
Mrkev5,007,9011,03
Brambory3,804,205,57

Jsme si vědomi nepřesností, které v tabulce jsou. Ve velkoobchodech se často cena stanovuje podle výše odběru, v některých případech se nám nepodařilo zjistit ceny přesně stejných výrobků. Proto nechceme zevšeobecňovat.

Na první pohled je patrno, že neexistuje jednoznačně nejlacinější region. Ve všech sledovaných oblastech bylo něco nejdražší a něco nejlacinější. Nepotvrdila se pověst Prahy jako drahého města.

Zaujala laciná zelenina ve Zlíně (až podezřele, ta rajčata byla asi nějaká akce), laciné vepřové maso v Praze a Česká Třebová s největším počtem nejlacinějších potravin.

Marie Ludvíková je externí redaktorkou portálu Jídelny.cz.

Autor: Marie Ludvíková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se