Přeskočit na obsah

Stravovací zařízení ve Stuttgartu a okolí

Ve dnech 16.-20.11.2011 se uskutečnila odborná exkurze zaměřená na způsob stravování ve školských zařízeních, zařízeních sociálních služeb a ve veřejném stravování ve Stuttgartu a okolí. Exkurze se zúčastnili metodici školního stravování, ředitelky a vedoucí školních jídelen.

Autor: Marta Kacálková

Ve dnech 16.-20.11.2011 se uskutečnila odborná exkurze zaměřená na způsob stravování ve školských zařízeních, zařízeních sociálních služeb a ve veřejném stravování ve Stuttgartu a okolí. Exkurze se zúčastnili metodici školního stravování, ředitelky a vedoucí školních jídelen.

Dne 16.11. ve 13 hodin jsme vyrazili z Brna na dlouhou cestu, skoro 700 km. První mezizastávka byla ve večerních hodinách ve firmě VIS Plzeň. Tato firma patří již po několik let k partnerům školních jídelen – vytváří software zaměřený na školní stravování, vedení agendy strávníků, vedení a skladového hospodářství ve školních jídelnách. Beseda probíhala ve velmi příjemné atmosféře, kdy se diskutovalo nad jednotlivými moduly softwaru a pracovníci jídelen hovořili o provozních zkušenostech s tímto softwarem. Novinkou tohoto softwaru je vypracování spotřebního koše pro jednotlivého strávníka.

Rodiče vaří dětem

Druhý den už nás čekala cesta do německého Nürtingenu, který je 30 km od Stuttgartu. V tomto městě jsme navštívili dvě školská zařízení. Prvním zařízením byla školní menza při gymnáziu, ve kterém mají zajímavý projekt „Rodiče vaří dětem“. Podstatou tohoto systému stravování je, že se na přípravě stravy podílejí rodiče stravujících se žáků. V kuchyni pracuje vyučená kuchařka, se kterou denně vaří rodiče 4 i více žáků, kteří se střídají. Tato pomoc od rodičů je většinou bezplatná, protože menze na provoz stát nepřispívá. Celý provoz je hrazen z příspěvků rodičů – 105 € na rok a žáka. V tomto gymnáziu se také studenti podílejí na úklidu celé jídelny a pravidelně se všichni střídají. Denně v této menze vaří do 200 jídel, výběr mají ze dvou hlavních jídel – masové a vegetariánské a za oběd platí 2,80 €. Na jídelníčku, který sestavuje vedoucí menzy, jsme viděli jídla z ryb i z luštěnin. Tento způsob zajištění kvalitní školní stravy je velmi avantgardní.
Druhé zařízení byla menza základní školy, ve které také měli stejný systém „Rodiče vaří dětem“. Zde bylo zapojeno okolo 230 rodičů stravujících se dětí.

Celodenní zařízení pro děti

Třetí den v dopoledních hodinách jsme navštívili celodenní dětské zařízení s družinou a mateřskou školu v městské části Stuttgartu. V obou těchto zařízeních jsou jen výdejny stravy (kapacita do 100 jídel). Strava je dovážena z velkokapacitní vývařovny při místní nemocnici. Dětem a žákům jsou připravovány pouze obědy s ohledem na věkové kategorie, denně jim je ke svačině podáváno ovoce. Do mateřské školy, kde jsou i děti od 8 měsíců věku, rodiče přinášejí vlastní snídaně, které si děti zde zkonzumují.

Menza při magistrátu

V odpoledních hodinách jsme měli možnost navštívit a prohlédnout menzu při magistrátu v centru Stuttgartu. V tomto velkokapacitním zařízení vaří denně okolo 800 obědů v pěti druzích hlavních jídel a to ve dvousměnném provozu. Toto stravovací zařízení nás zaujalo svým špičkovým vybavením, které je v současné době na trhu (konvektomaty, zchlazovače, multifunkční pánve, nerezový odsávací strop, roboty, míchací díže a také leštička na příbory). Průvodcem nám byl vedoucí menzy, se kterým jsme diskutovali o problematice společného stravování.

Domov pro seniory

Čtvrtý den jsme byli přijati v Domově pro seniory ve čtvrti Feuerbach, městská část Stuttgartu. Během přátelské besedy s ředitelem penzionu jsme se seznámili s chodem tohoto zařízení. Prohlédli jsme si moderně vybavenou kuchyni a také jsme ochutnali velmi výborný „eintopf“, typické německé jídlo, je to velmi hustá vývarová polévka, která se jí pouze s chlebem, připravil nám ji personál kuchyně. V tomto zařízení je ubytováno 130 seniorů, kdy přes 45 % těchto seniorů má přes 90 let. Zařízení také připravuje stravu pro nedalekou akademii, celkově vaří okolo 200 jídel.


Tato exkurze potvrdila skutečnost, že náš školní stravovací systém je na vysoké úrovni, že v Evropě nemá obdoby a proto ho musíme chránit a dále rozvíjet. Všechny státy EU se snaží všemi způsoby zajistit stravování mládeže tak, aby bylo co nejzdravější a tím bojovat proti vzrůstající obezitě mládeže. Ze všech diskuzí a besed vyplývá, že školní stravování v České republice velmi oceňují a považují ho za veliký klad. Možnosti, jaké takovéto exkurze nabízejí, mají velký význam pro obě strany.

Na pořádání odborné exkurze se podílel Odbor školství, mládeže a tělovýchovy a odbor zahraničních věcí Magistrátu města Brna, Školní jídelna Brno, Vejrostova 1, Odbor školství Jihomoravského kraje a Cestovní agentura prof. Jaroslava Sýkory. Největší dík také patří paní Bc. Anně Packové, která dokázala i při vysokém pracovním vytížení vše úspěšně zorganizovat.

Marta Kacálková, ředitelka Školní jídelny Žamberk

Autor: Marta Kacálková

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Evča 1

    Stuttgart
    Škoda, že se o takových akcích dovídáme jen, že byly. Myslím si, že nejsem jediná, kdo by na takovou akci ráda věnovala čas.
    Jinak veliký dík za propagaci našeho školního stravování.

  • Autor: anin

    exkurze
    Jen by mě zajímalo proč na takovou exkurzi jedou ředitelé škol a nemají přednost vedoucí ŠJ? A ještě se chci zeptat u nás máme ještě metodičky školního stravování,v Ostravě o nikom takovém nevím a slyšela jsem že jsou zrušené tak nevím……

    • Autor: emmo

      na této akci byly vedoucí a ředitelky školních jídelen, nikoliv škol.
      Ředitelka školní jídelny je vedoucí takové školní jídelny, která je samostatným právním subjektem a nepatří pod školu.
      Máte pravdu, v Ostravě není metodička pro školní stravování. Je nutné vyvýjet tlak od vás, školních jídelen, aby krajský úřad tuto funkci znovu zavedl. Když odešla paní metodička do důchodu a nikdo ji nenahradil, asi jste se neozvaly. A tak si na kraji myslí, že ji nepotřebujete.

  • Autor: Vendula

    metodi/metodička
    Prosím Vás, a pokud je na kraji metodik pro stravování , jako má náplň práce?

    • Autor: majka 1

      Metodik školního stravování zná jídelny, které má ve své kompetenci a tudíž jim dokáže fundovaně poradit při většině problémů, které se řeší třeba prostřednictvím tohoto portálu a navíc daleko lépe, než když provoz toho, komu bychom chtěli pomoci, neznáme. To že mnohde tato funkce zanikla, je velká škoda.

  • Autor: exkurze

    exkurze
    Dobrý den,prosím vás a z jakého fondu jsou finančně ohodnoceni rodiče ,které vaří dětem.Nebo jsou z ÚP?

    • Autor: majka 1

      Dělají to dobrovolně, ne za peníze. Placená je pouze kuchařka a 1 pomocná síla. V den, kdy v kuchyni pracuje někdo z rodičů nebo prarodičů má dítě oběd zdarma.Děti uklízejí stoly, zvedají židle, u odevzdávání nádobí dají příbory do košíku na umytí, skleničky do mycího koše, roztřídí odpad na biologický a ostatní a co je hlavní – v jídelně je klid. Nedovolí si před rodiči dělat binec. O tom se nám může jen zdát!