Přeskočit na obsah

Tisková konference KHS v Brně

Ne vždy naše redakce získává informace od státních úřadů, ministerstev aj. snadno. Jedním z příkladů dobré spolupráce a vstřícného přístupu jsou pravidelné tiskové konference KHS Jihomoravského kraje v Brně.

Autor: Pavel Ludvík

KHS Jihomoravského kraje pořádá každý měsíc tiskovou konferenci, na níž její zástupci podávají informace sdělovacím prostředkům. Portál Jídelny.cz je na tyto konference také pravidelně zván.

Na poslední konferenci, která se konala 30.9.2005, bylo provedeno zhodnocení letní sezóny v Jihomoravském kraji. Na pořadu byla např. zpráva o čistotě vody ke koupání, o letních dětských táborech a o kontrolách a závadách ve stravování.

Jak vyplynulo z vystoupení, počet infekčních onemocnění byl nižší než v uplynulém roce. Projevily se na to celkově nižší teploty. Pozitivně byl také hodnocen průběh dětských táborů, na žádném z nich nebyly shledány vážnější nedostatky v hygieně i ve stravování.

Přes celkově chladnější počasí však zůstal na loňské úrovni počet průjmových onemocnění. Přední místa mezi nimi zaujímají salmonelóza a kampylobakterióza. Většina případů jde na vrub domácí přípravy stravy. Příčiny těchto onemocnění zůstávají stále stejné: používání syrových žloutků v nádivkách, dortech, zákuscích apod., majonézové saláty, nedostatečná tepelná úprava pokrmů zejména při letním grilování. Hygienici řešili také dvě epidemie na Vyškovsku a Hodonínsku. Tisková konference se dotkla také populárního tématu – asijských bister. Kontroly jihomoravské KHS však neshledaly v tomto typu provozoven žádné významnější prohřešky.

Úroveň dodržování hygienických předpisů v jídelnách hodnotí hygienici takto: žádná závažná vybočení z norem, avšak opakovaná drobná porušování hygienických pravidel.

Dobře připravená a zorganizovaná tisková konference byla ukázkou vstřícného přístupu KHS v Brně ke sdělovacím prostředkům.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se