Přeskočit na obsah

Týden české a moravské kuchyně v Kojetíně

Tuto gastronomickou akci uspořádali na počátku listopadu 2012 ve školní jídelně v Kojetíně. Co je to ale česká a moravská kuchyně? Je vůbec vhodná pro školní stravování? Co na ni říkají finance a spotřební koš? Odpovědi na podobné otázky a mnoho dalších zkušeností nám poslala ředitelka této jídelny.

Autor: Hana Rohová

Školní jídelna Kojetín je samostatná příspěvková organizace. Vaříme pro dvě základní školy, gymnázium a dvě mateřské školy. V rámci doplňkové činnosti připravujeme obědy pro zaměstnance škol, obyvatele domů s pečovatelskou službou, a veřejnost. V současné době denně vaříme cca 730 obědů plus přesnídávky a svačinky pro děti MŠ.  Naše jídelna prošla v roce 2005 velkou rekonstrukcí, kuchyně je vybavena nerezovými kotli a konvektomaty, takže podmínky pro přípravu i technologicky náročných jídel jsou dobré.

Česká a moravská jídla ve školní jídelně

V týdnu od 5. do 9. listopadu 2012 proběhl v naší jídelně Týden české a moravské kuchyně.Chtěli jsme našim strávníkům uvařit typicky česká a moravská jídla, aby hlavně děti okusily, co jedli i naši dědové. Existují však typická česká a moravská jídla?

Někdy je těžké určit, který pokrm do které oblasti přesně patří.Za typická jídla našich krajůby se dala označit vepřová se zelím a knedlíkem nebo svíčková. Rovněž řízek a guláš, bramborák a smažák. Pokud pátráme v minulosti české a moravské kuchyně, zjistíme, že naše kuchyně byla ovlivněna dějinnými událostmi jako např. napoleonské války (rozšíření brambor), nebo odchod našich dědů za prací do Vídně (řízek).  V naší kuchyni se rovněž odrážejí společenské vrstvy, kdy bohatost a pestrost pokrmů závisela na finančních možnostech, např. granadýrmarš(těstoviny, brambor, slanina), či uzená kýta, švestková omáčka s bramborovými špalíčky. A právě taková jídla jsme chtěli našim strávníkům připravit.

Jídelníček

Připravili jsme tento jídelníček:

Pondělí

Polévka kaldoun (drůbeží vývar se zeleninou a nudlemi) – Šumava
1. Plzeňský guláš, knedlík houskový- Plzeň
2. Kapr dle Petra Voka, brambory, zelenina dušená – jižní Čechy

Úterý

Polévka couračka (zelí, brambory, smetana) – Český ráj
1. Vepřový závitek po pražsku, rýže, salát – Praha
2. Uzená kýta, švestková omáčka, bramborové špalíčky –  východní Čechy

Středa

Polévka jemná rybí s žemlí – jižní Čechy
1. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, ovoce – národní specialita
2. Kuře na zázvoru, rýže, rajče, ovoce – Praha

Čtvrtek

Polévka starohorská čočková – severní Morava
1. Doubnický rarášek (bramborové těsto, kuřecí prsa), bramborová kaše, kompot – severozápadní Čechy
2. Granadýrmarš (těstoviny, brambor, slanina), salát – jižní Čechy

Pátek

Polévka vývar s petrželovým kapáním Praha
1. Vepřová kýta na paprice, těstoviny, hanácké koláč – východní Čechy
2. Martinská husa, zelí červené, knedlík, hanácké koláč – národní specialita

Jídla jsme vybírali s ohledem na širokou škálu strávníků – od dětí MŠ po seniory, tedy méně mastná a lehce stravitelná. Pravda Svatomartinská husa k této kategorii nepatří, nicméně v rámci lidové tradice jsme ji zařadili na „dvojku“, tedy jídlo volitelné pro strávníky od 4. třídy ZŠ. Podávali jsme celá husokachní stehna, červené zelí a houskový knedlík.

Recepty a příprava jídel

Je to poprvé, co jsme tuto akci pořádali. Recepty jsme čerpali z publikací a internetu. Některá jídla byla běžná, která jsme již vařili, ale některá jsme do jídelníčku zařadili poprvé jako např. Granadýrmarš nebo polévka Kaldoun. Rovněž švestková omáčka v kombinaci s uzeným masem byla poprvé. Již jsme ji ale vařili jako sladké jídlo s bramborovými „šulánky“. Je pravdou, že jsme ji museli malinko upravit, neboť v receptuře byla povidla ředěná vínem a kapkou rumu. Možná by to někteří ocenili, nicméně jsme povidla ředili vodou, dochutili skořicí a zahustili strouhaným perníkem. Bylo to jídlo opět „dvojkové“, neboť ne všichni strávníci by sladkou omáčku k masu uvítali.

Reakce strávníků

A ohlas strávníků? Spokojenost, pochvala, uznání, což bylo naší největší odměnou. Slova strávníka: „Výborný nápad, skvělá realizace. Pochvala celému kolektivu za vynikající obědy! Jen tak dál.“ Dospělí strávníci byli nadšeni. Dětem a žákům nejvíce chutnaly Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, Plzeňský guláš, Doubnický rarášek, kýta na paprice, dokonce i Granadýrmarš a švestková omáčka. Horší to ale bylo s kaprem. Méně obvyklá jídla jsme nabízeli na „dvojku“. Nemohu říci, že by se nějak výrazně zvýšil zájem o tato jídla, volili si je jak žáci a studenti, tak dospělí.

A co na to finanční bilance? Nad normativ byla pouze Martinská husa. Ne že by bylo maso tak drahé, ale mělo větší gramáž.

Akce byla i pro veřejnost

Jídelníček s pozvánkou jsem rozeslala do místních podniků, úřadů, příspěvkových organizací a zveřejnila v místním tisku. Je pravdou, že jsem čekala z řad veřejnosti větší zájem. Cizí strávníci, kteří se u nás nestravují, sice přišli, ale bylo jich málo. Možná velká konkurence místních soukromých restaurací v tom sehrála roli. Před vánocemi ještě připravujeme týden světové vánoční kuchyně.

Mgr. Hana Rohová,  ředitelka jídelny Kojetín

Autor: Hana Rohová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka 1

    pochvala
    Chválím Vaši iniciativu. Každý nový počin ve školním stravování, který vede k většímu zájmu veřejnosti, je skvělý a chvályhodný. Držíme palce a přejeme hodně dobrých nápadů a šikovné kuchařinky, které je budou realizovat v praxi. Zkuste také nabídnout nějaký zajímavý recept. 🙂